AutóAddikt Autó-motorsport Carlos Sainz, Cyril Despres és Stéphane Peterhansel is a MINI színeiben indul...

Carlos Sainz, Cyril Despres és Stéphane Peterhansel is a MINI színeiben indul a 2019-es Dakar Ralin

Mindhárom legenda a MINI John Cooper Works Buggy versenyautó volánja mögött száll versenybe az újabb győzelemért.

A MINI Motorsport és elsőszámú versenypartnere, az X-raid istálló 2018. október 2-án bejelentette, hogy a 2019-es Dakar Ralira három legendával bővítik a brit prémiumgyártó színeiben versenyző pilóták névsorát. A spanyol Carlos Sainz, a francia Cyril Despres és az ugyancsak francia Stéphane Peterhansel hármasa együtt nem kevesebb, mint húsz abszolút Dakar-győzelemmel a háta mögött ül be az X-raid MINI JCW csapat színeiben induló MINI John Cooper Works Buggy versenyautók volánja mögé, hogy a 2019. január 6-17. között megrendezendő Dakaron újabb fényes trófeával gyarapítsák gyűjteményüket.

A Dakar Rali 10 etapból és összesen 5 000 versenykilométerből álló, jövő évi felvonásának kizárólag Peru homokdűnéi adnak otthont, az X-raid istálló által kidolgozott és megépített, 2018-ban bemutatott MINI John Cooper Works Buggy versenyautókat pedig Carlos Sainz, Cyril Despres és Stéphane Peterhansel érkezésére részletekbe menően tovább fejlesztették.

Cyril Despres öt alkalommal hódította el motorkerékpáron a Dakar Rali abszolút győzelmét (2005-ben, 2007-ben, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban), mígnem 2015-ben négy kerékre váltott. Az elmúlt három esztendőben a francia kiválóság autóban is számos ralisikert könyvelhetett el, amelyek közül a legkiemelkedőbb a masszív megpróbáltatásokkal tűzdelt Silk Way Rally 2016-os és 2017-es aranyérme. A három legenda közül Despres és Carlos Sainz 2018. október 3-9. között, a 2018-as FIA Cross Country Világkupa tizedik felvonásaként megrendezett Rallye Oilibya du Maroc futamon versenykörülmények között is megízlelheti az X-raid MINI JCW csapat színeiben induló MINI John Cooper Works Buggy versenyautókat.

Stéphane Peterhansel nem véletlenül kapta a „Mr Dakar” becenevet, hiszen a francia pilóta már tizenhárom alkalommal diadalmaskodott a világ legkeményebb terepraliján. Mint a legtöbb legenda, Dakar-pályafutását Peterhansel is két keréken kezdte, amelyen hat győzelmet aratott. Versenyautóval jelenleg hét abszolút Dakar-győzelemnél jár, ráadásul a brit prémiumgyártó technológiája sem ismeretlen számára: Peterhansel 2012-ben és 2013-ban is a MINI ALL4 Racing versenyautó volánjánál ünnepelte első helyezését a Dakaron.

Carlos Sainz a Dakar aktuális bajnokaként érkezett meg a MINI családjába: a spanyol pilóta abszolút győzelmét követő ünneplés 2018 januárjában legalább annyira fantasztikusra sikerült, mint első alkalommal, 2010-ben. Az 56 éves klasszis Cyril Despres-hez hasonlóan, Marokkóban kezdi meg a 2019-es Dakar Rali előtti felkészülést a MINI John Cooper Works Buggy volánjánál.

„Új az autó, új a csapat és új a navigátor is, de a szenvedélyem és a motivációm a régi. Nagyon várom már, hogy megismerkedjünk a MINI John Cooper Works Buggy versenyautóval. 2019-ben jóformán csak homokban versenyzünk majd, amely nem hagy teret a hibázásnak. Peru dűnéi rengeteg alkalmat biztosítanak majd nekünk arra, hogy megakadjunk vagy elássuk az autót, a következő Dakar így minden bizonnyal extrém intenzív próbatétel lesz” – nyilatkozta Cyril Despres.

„Két győzelmem már van a Dakaron az X-raid istálló színeiben, mindkettőt szép emlékként őrzöm. Boldog vagyok, amiért visszatérhetek a csapathoz Carlos és Cyril oldalán. Roppant izgatott voltam, amikor először beültem a MINI John Cooper Works Buggy versenyautó volánja mögé: hatalmas élmény és nagyon egyszerű vezetni. A következő Dakarnak egyetlen ország ad otthont: Peru egy nagyon érdekes, csodálatosan szép ország, hatalmas dűnéi és nyitott sivatagai azonban felettébb izgalmassá teszik majd a futamokat” – mondta Stéphane Peterhansel.

„Az új csapat színeiben és az új autó volánja mögött új kihívással is nézek szembe, de optimista vagyok a tekintetben, hogy kiválóan leküzdjük majd. Tökéletesen felkészültünk. Imádom az új autó körüli munkálatokat, mert minden tekintetben a legjobbat hozzuk ki a technikából, és ez mindig izgalmas feladat. Örülök a MINI John Cooper Works Buggy versenyautónak, és még bőven van időnk finomítani rajta” – így Carlos Sainz.

„Carlos, Cyril és Stéphane triója minden kétséget kizáróan egy álomszerű mesterhármas, hatalmas versenytapasztalattal. Carlos Sainz rengeteget segít nekünk a MINI John Cooper Works Buggy versenyautó fejlesztési munkálataiban, amely minden korábbinál előbbre visz minket. Stéphane egy régi barát, akit meleg szívvel és nagy örömmel köszöntünk ismét a csapatban. Cyril megmutatta, hogy mi mindenre képes, izgatottan várom hát, hogy az X-raid istálló színeiben mennyire tudja mindezt átültetni a gyakorlatba” – fogalmazott Sven Quandt, az X-raid istálló igazgatója. „Az elmúlt hónapokban a MINI John Cooper Works Buggy kielégítő eredménnyel abszolválta a számtalan tesztkilométert, így izgatottan várjuk Cyril és Carlos marokkói bemutatkozását” – tette hozzá.