AutóAddikt Autó-motorsport Dakar 2015: sikeres hatodik napon van túl a Peugeot-Total csapata

Dakar 2015: sikeres hatodik napon van túl a Peugeot-Total csapata

A hatodik Dakar-nap útvonala, mely során a versenyzők az Atacama-sivatag dűnéivel küzdöttek meg, könyörtelen próbatételt jelentett a Peugeot-Total csapata számára. Ilyen körülmények között, a rémisztő, 277 kilométeres gyorsasági szakasz után már maga a tény, hogy két autó beért az iquique-i táborba, nagy eredményt jelent.

peugeot_total_dakar_2015_3_autoaddikt

A Carlos Sainztól való megható reggeli búcsú után a csapat minden erejét a napi szakaszra összpontosította. Stéphane Peterhansel idejét nem vesztegetve a lovak közé csapott, amit mi sem mutat jobban, minthogy a gyorsasági szakasz első részén ő volt a leggyorsabb. A nagy lendület egy félbeszakadt, mégpedig hajtókar probléma miatt.

„Ez nem a mi napunk volt – nyilatkozta Stéphane. – A gyorsasági szakasz közepén gond volt a kormányzással. Volt az autóban cserealkatrész. Szerencsére meg tudtunk állni, és kicseréltük a meghibásodott alkatrészt. Sok időt vesztettünk, de folytatni tudtuk a versenyt, és teljesítettük a gyorsasági szakaszt. Számunkra ez a legfontosabb.”

A 20 perc hátrány ellenére Stéphane és segédpilótája, Jean-paul Cottret elismerésre méltó teljesítményt nyújtottak: a 20 helyen végezték a szakaszt. Ezzel az eredménnyel a francia páros összesítésben továbbra is a 10 legjobb között szerepel. Máris a holnapi maratoni szakaszra készülnek, amely Stéphane szerint jól tükrözi „a Dakar valódi szellemiségét”.

Az Antofagasta és Iquiquez közötti szakaszon a kezdő Cyril Despres ismét elképesztő energiájáról és elhivatottságáról tett tanúbizonyságot. A nehéz etap kavicsos és homokdűnés szakaszain újabb beavatást kapott autóvezetés terén. Tapasztalt segédpilótája, Gilles Picard segítségével tudta tartani a tempót a speciális szakasz teljes hossza alatt. Végül a 32. helyen futott be, melynek köszönhetően összesítettben a 45. helyre lépett előre.

„Az előző két éjszakát a gyorsasági szakaszon töltöttem – idézi fel Cyril. – Éjfél körül hagytam el Copiapo dűnéit, emiatt ez után a kemény speciális szakasz után nagyon későn értem a táborba. Autóval versenyezni a Dakaron fizikailag nem olyan kimerítő, mint motorral, mentálisan azonban sokkal fárasztóbb. De esténként megérkezni a táborba – fantasztikus érzés! Én már többször teljesítettem motoron, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy a többiek mit szólnak majd a holnapi maratoni szakaszhoz!”

Egy magason fekvő útvonal várja holnap a versenyzőket, akiknek minden külső segítség nélkül kell gondoskodniuk az autóikról. Az éjszakát ugyanis a csapattól és a szerelőktől távol töltik majd a maratoni szakasz szabályainak megfelelően.