AutóAddikt Hírek Euro NCAP Advanced díj a MINI-nek

Euro NCAP Advanced díj a MINI-nek

Példaértékkel bíró biztonság a nagyvárosi forgalomban: az új MINI vezetést támogató rendszere elnyerte a Euro NCAP Advanced díjat.

mini_biztonsag_euro_ncap_advanced_2

Az új MINI nem csupán a vérpezsdítő vezetési élmény, de az aktív biztonság tekintetében is élen jár a prémium kisautó szegmensben. A legendás brit kisautó eme előkelő pozícióját most az új autókat tüzetesen átvizsgáló és világszerte elismert biztonsági teszteket végző független intézet, a Euro NCAP is megerősítette, különös tekintettel az új vezetést támogató rendszerre. A MINI az automata fékező funkcióval (City Braking function) ellátott, gyalogosokra figyelmeztető biztonsági berendezésével (Pedestrian Warning system) elnyerte a legfejlettebb autóipari technológiákat elismerő idei Euro NCAP Advanced díjat. Az innovatív rendszer az új háromajtós és az új ötajtós MINI-hez egyaránt elérhető vezetést támogató opció (Driving Assistant option) része, amelyet a független biztonsági szakértők előremutató innovációként értékeltek a nagyvárosi balesetek kockázatainak csökkentése terén.

A Euro NCAP Advanced díjat 2010 óta, évente adják át: az európai kormányok, autóklubok és biztosítók támogatását élvező neves elismerés az aktív biztonság és az utasvédelem területén mutatott kiemelkedő fejlesztéseket díjazza. A kitüntetés különösen azokra az új rendszerekre összpontosít, amelyek utat mutatnak a járműfejlesztés területén és messze túlmutatnak az Európa-szerte elismert Euro NCAP töréstesztjeinek követelményein.

mini_biztonsag_euro_ncap_advanced_1

A MINI harmadik generációjának piaci debütálásakor mutatta be az automata fékező funkcióval ellátott, gyalogosokra figyelmeztető biztonsági berendezést, amely az új MINI-hez elérhető számos különleges felszerelés egyike. Az új háromajtós és az új ötajtós MINI összes modellváltozatához elérhető vezetést támogató opció az aktív sebességtartó automatikát, a távolsági fényszóró asszisztenst, az útjelzéseket és táblákat felismerő berendezést, valamint az automata fékező funkcióval ellátott, ütközésre figyelmeztető rendszert egyesíti. Az innovatív felszereltség eme funkcionális sokfélesége teszi a vezetést támogató opciót különösen vonzóvá, hiszen jelentős mértékben növeli a MINI vezetésének kényelmét és biztonságát.

Az automata fékező funkcióval ellátott, gyalogosokra figyelmeztető biztonsági berendezés, amely elnyerte a Euro NCAP díját, 10 és 60 km/órás sebességtartomány között működik. A rendszer szüntelenül elemzi az első szélvédő mögé, a belső visszapillantó konzoljába épített kamera képét és figyelmezteti a sofőrt balesetveszély esetén. A sofőr első körben egy vizuális jelzést kap a rendszertől egy, a műszerfalon felvillanó szimbólum képében, amit második körben már egy hangjelzéssel járó figyelmeztetés követ. Mindeközben a berendezés közepesen erős fékezéssel, magától megkezdi a jármű lassítását, amely manőver már önmagában is jelentősen csökkenti az ütközésveszély kockázatát. A rendszer fékező beavatkozását a sofőr félreérthetetlen jelzésekkel érzékeli, közbeavatkozásával pedig nagymértékben hozzájárul a baleset megelőzéséhez.

A független méréseket végző Euro NCAP széleskörű vizsgálatnak vetette alá az új MINI automata fékező funkcióval ellátott, gyalogosokra figyelmeztető biztonsági berendezését az intézet teszt laboratóriumában, a vizsgálatok pedig egyértelműen igazolták a rendszer hatékonyságát, amely alapján az intézet a 2014-es Euro NCAP Advanced díjjal ismerte el az új MINI biztonsági funkciójának működőképességét és úttörő innovációját.

Előző cikkA Nissan köszönetét fejezi ki a Leaf-tulajdonosknak
Következő cikkA BMW ConnectedDrive rendszere Euro NCAP Advanced díjat kapott