AutóAddikt Bemutatók MINI Hazai MINI Clubman premier: az új MINI-generáció legfrissebb tagja

Hazai MINI Clubman premier: az új MINI-generáció legfrissebb tagja

Bemutatkozott Magyarországon is a MINI új generációjának legújabb tagja, a MINI Clubman, mellyel a brit márka a prémium kompakt járműkategória meghódítását tűzte ki célul.

mini-clubman-magyarorszag-autoaddikt

Az új MINI Clubman négy ajtajával és jellegzetes kétszárnyú csomagtérajtajával, öt teljes értékű ülésével és bőséges helyet kínáló, ötletes megoldásokban bővelkedő utasterével minden szempontból kielégíti a kompakt szegmens funkcionalitással szemben támasztott igényeit, mindezt ráadásul egyedülálló, sajátos stílusban. Az összetéveszthetetlen kialakítás, a kiemelkedő vezetési élmény és a prémium minőség egysége kivételes jelenséggé emeli a legújabb brit kisautót, amely újabb célcsoportokkal ismerteti meg a MINI modellek nyújtotta életérzést.

Az új MINI Clubman felnőtt karaktere külső méreteiben is visszaköszön: a modell jelentősen nagyobb elődjénél, jellegzetes karosszéria-felépítéssel, kiemelkedő minőségű anyaghasználattal és fényezéssel, valamint új megoldásokkal a hajtáslánc, a futómű-hangolás, a biztonság, a vezérlőegységek és a legújabb MINI modellgeneráció alapjaira építkező állandó járműkapcsolat terén. Az új családtag az új MINI-generáció legnagyobb képviselője, ami az ötajtós MINI-hez viszonyítva is tetten érhető: az új MINI Clubman hossza 27, tengelytávolsága 10, míg szélessége 9 centiméterrel haladja meg ötajtós testvérmodellje hasonló értékeit. Csomagterének térfogata alapesetben 360 liter, amely a 40 : 20 : 40 arányban osztott hátsó üléssor ledöntésével egészen 1250 literig bővíthető.

Piaci bevezetésekor az új MINI Clubman négy különféle, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó motorváltozattal érhető el (kombinált üzemanyag-fogyasztás: 4,1 – 6,3 liter / 100 kilométer; kombinált károsanyag-kibocsátás: 109 – 147 gramm / kilométer). Miközben az új MINI Cooper Clubman meghajtásáról egy háromhengeres benzinmotor gondoskodik 100 kW / 136 lóerő maximális teljesítménnyel, az új MINI Cooper S Clubman motorházteteje alatt egy 141 kW / 192 lóerő maximális teljesítményű négyhengeres benzinmotor dolgozik. Mi több, két négyhengeres dízelmotor-változat is bemutatkozik az új MINI Clubman erőforrás-palettáján: a MINI Cooper D Clubman 110 kW / 150 lóerő maximális teljesítményt, míg a MINI Cooper SD Clubman 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítményt produkál. Márkatörténete újdonságaként mutatkozik be az új MINI Clubman modellben a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó, amely most először válik elérhetővé MINI modellhez, opcionális extrafelszereltségként a MINI Cooper S Clubman, a MINI Cooper SD Clubman és a MINI Cooper D Clubman modellekhez.

Az új MINI Clubman palettáján számtalan funkció és opció jelenik meg a MINI modelltörténetében most először, amelyek a vezetés élményét, a menetkomfortot és a biztonságot hivatottak még tovább fokozni. Ilyen többek között az elektromos rögzítőfék, a fékező funkcióval ellátott aktív sebességtartó automatika, valamint a MINI Yours Interior Styles opció háttérvilágítású ajtókárpitjai. A típusspecifikus MINI Excitement Package LED-es belső- és hangulatvilágítást, illetve exkluzív MINI embléma-kivetítést tartogat. Ez utóbbi az autó kinyitásakor a vezetőoldali külső visszapillantó-házból a MINI logóját vetíti ki az aszfaltra.

Az autó külső antennáján található visszajelző-fény, pedig egy zsúfolt parkolóházban is könnyen megtalálhatóvá teszi az autót. További egyedülálló funkció a prémium kompakt járműkategóriában a Comfort Access kulcsnélküli nyitás, indítás, leállítás és zárás, a hátsó csomagtérajtó érintés nélküli nyithatóságával kiegészítve. Itt is megjelenik a Head-Up kijelző, amely a navigáció funkcióit és a táblafelismerő rendszer adatait is a vezető látóterébe helyezi – ezzel is a biztonságos vezetést támogatva.

„A MINI globális értékesítése 2015 első 9 hónapjában 20%-kal bővült a tavalyi hasonló időszakkal összehasonlítva. A magyarországi növekedés is követi a világpiaci trendet, így bízunk benne, hogy a márka értékesítése új magasságokba emelkedik idén. A 3 és 5-ajtós MINI, valamint a MINI Countryman mellett a most érkező Clubman modellel a márka számára új vásárlói célcsoportokat is el fogunk érni” – mondta el Jávor Dániel MINI márkamenedzser a hazai bemutató kapcsán.

Előző cikkElkészült a másfél milliomodik Fiat 500
Következő cikk2015-ben ismét az Év Haszonjárműve lett a Ford Transit