AutóAddikt Magazin Huszonhatodik születésnapját ünnepelte idén a Toyota Classics rendezvénysorozat

Huszonhatodik születésnapját ünnepelte idén a Toyota Classics rendezvénysorozat

A Toyota Classics rendezvénysorozat idén huszonhat éves, és a Budapesti Operettszínházat érte a megtiszteltetés, hogy művészei a nagyszabású délkelet-ázsiai turné sztárvendégeiként léphettek fel.

toyota-classics-autoaddikt

Ez az egyetlen európai társulat, akit már második alkalommal kér fel a Toyota a koncertsorozaton való részvételre, hiszen tíz évvel ezelőtt az Operettszínház művészei már adtak elő ugyanezen a turnén, kirobbanó sikerrel.

A Toyota Classics kettős céllal jött létre. Az elismert zenészek és gondosan összeállított műsor a klasszikus zenét hivatott népszerűsíteni Délkelet-Ázsiában.  Ugyanakkor a koncertsorozat jótékonysági eseményként is működik, hiszen mind a jegybevételek, mind a szponzorcégek donációi a vendéglátó ország valamely intézményének birtokába jutnak. Ilyen szervezet a maláj Borneo Conservation Trust, mely a szigetek természetes élővilágának megőrzéséért harcol, a vietnámi Toyota Scholarship for Young Music Talents’, mely fiatal zenészek képzését biztosítja, vagy akár egy svájci alapítvány által üzemeltetett kambodzsai gyermekkórház.

Az Operettszínház művészei olyan műsort állítottak össze, amely reprezentálja a magyar operettkultúrát és a színház egyéni karakterét, ugyanakkor a tágabb értelemben vett európai zenés színházi kultúrába való bevezetést is kínálja a közönségnek. Így a klasszikus Lehár- és Kálmán-dalok mellett Strauss- és Brahms-darabok is előadásra kerültek, valamint a zenés színház újabb alműfaja, a musical is megjelent, Bernstein és Webber művein keresztül.

Az operettszínház zenekarát, a mind az operett, mind a musical műfaj bemutatásában sok évtizedes tapasztalattal rendelkező Makláry László vezényelte. A számokat az Operettszínház legnagyobb kedvencei énekelték. A turné öt városában Fischl Mónika volt a primadonna, Boncsér Gergely bonvivánja mellett, míg két fellépésen Lukács Anita és Vadász Zsolt töltötte be ezt a szerepet. Szendy Szilvi és Szabó Dávid mind a hét országban felléptek, bemutatva az operett-szubrett és táncos komikus akrobatikus energiáját. Színpadon négy táncos tette fellépésüket még látványosabbá.

Ez a turné nem csak kulturális, de kultúrdiplomáciai kapcsolatok megteremtését is lehetővé tette. A műsort megtisztelte jelenlétével Káli Attila Kuala Lumpur-i nagykövet; a Vietnámmal és Laosszal tartott kapcsolatért felelős Őry Csaba, valamint Jakab Péter, Thaiföld magyar nagykövete. Laoszban megjelent Dr. Bognár Lajos is, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, aki egy magyar-laoszi élelmiszerbiztonsági együttműködést előkészítő kutatócsoport élén volt jelen az országban. A turné október 10-én, Bruneiben kezdődött, ahol a kulturális miniszter fogadta az előadókat. A következő állomás Manila, majd Kuala Lumpur. Itt a tartományi szultánon kívül a Petronas olajcég elnöke is megtekintette az előadást, és gratulált létrehozójának, Lőrinczy György főigazgatónak.  22-én az előadók megtartották koncertjüket Hanoi-ban, majd továbbutaztak Bangkokba, ahol Sirindhorn királyi hercegnőé volt a díszvendég helye. Laoszban Sayasone asszony, a laoszi államelnök felesége rázta meg az előadók kezét, míg a legutolsó fellépésen, Kambodzsában, maga Norodom Monineath anyakirálynő tisztelte meg őket jelenlétével.

A fellépők hazatértek Budapestre, hogy újra a megszokott pesti színpadon adjanak elő. Majdnem egy hónapot voltak távol, és hét ország hét városában léptek fel – hét országban, ahol hirtelen számos új operettrajongót találhatunk, és a hátsó sorban ülő vendégektől a királyi hatalmasságokig mindenki megtapasztalhatta, milyen az európai zenés színház, hogyan is játszanak a magyarok operette

Előző cikkSportos és komfortos az Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro
Következő cikkBús Edina, SEAT Leon Eurocup: “A versenypályán nem vagyok se férfi, se nő. Autóversenyző vagyok”