AutóAddikt Újdonságok Igazi járműtechnológiai különlegesség a BMW M4 GTS

Igazi járműtechnológiai különlegesség a BMW M4 GTS

A BMW M4 GTS sportmodell a BMW M GmbH vadonatúj, exkluzív járműtechnológiai különlegessége, amely új szintre emeli a BMW M4 Coupé menetdinamikai tulajdonságait. Erőtől duzzadó, motorsport-inspirációjú kiállásával és nagyteljesítményű technológiájával a BMW M4 GTS egyenesen a versenypályákra termett.

bmw-m4-gts-2015-autoaddikt

A világ legkeményebb versenypályájának számító Nürburgring legendás Nordschleife aszfaltcsíkján a sportmodell 7:28 perces köridőt teljesített, amely a limitált szériás különleges kiadás képességeinek egyértelmű bizonyítéka. A valaha készített legerősebb BMW M4 mindeközben – akárcsak az összes többi BMW M sportmodell – kiválóan alkalmas a hétköznapi használatra is. A BMW M GmbH a BMW M4 GTS sportmodell bemutatásával a BMW M3 1986-os megszületésének 30. évfordulóját ünnepli, egy 700 darabos limitált széria elkészítésével. Az egyedülálló négykerekű mindeközben a BMW M tervezőmérnökeinek újítási kvalitásait és hajtáslánc-kialakítás, futómű-összehangolás, valamint könnyűszerkezetes járműépítés terén mutatott átfogó szaktudását is hirdeti. A BMW M3/M4 modellsorozat első nagyteljesítményű különleges kiadása a vállalatcsoport számára kiemelt jelentőségű észak-amerikai piacon is elérhető lesz, most először.

„Olyan különleges kiadású modelljeinkkel, mint a BMW M3 GT, a BMW M3 CSL, a BMW M3 GTS vagy a BMW M3 CRT, évtizedekre visszanyúló hagyományt őrzünk a középkategóriájú modellpalettánkon, és ezt a tradíciót most a BMW M4 modellel folytatjuk tovább” – nyilatkozta Frank van Meel, a BMW M GmbH vezérigazgatója. „Ezek a modellek kivétel nélkül a BMW M arculatát fényesítik, érzelmekben gazdag, lélegzetelállító vezetési élményt kínálva. Részletekbe menően, kivételes gonddal fejlesztettük ki a BMW M4 GTS sportmodellt, hogy általa egy olyan gépet adhassunk ügyfeleink kezébe, amely a versenyautós menetdinamika és a letaglózó teljesítmény kettősét nyújtja a zárt aszfaltcsíkokon. Ezzel a modellel hűen demonstrálhatjuk, mennyi lehetőség rejlik ma egy közúti használatra is alkalmas autóban. Ügyfeleink a Spa-Francorchamps, a Nürburgring és a Laguna Seca rajtrácsára is felgurulhatnak a BMW M4 GTS sportmodellel – például nyitott pályanapokon –, hogy aztán olyan köridőket autózzanak ki belőle, amelyek új szintre emelik a közútra is alkalmas négykerekűek eredményeit” – fogalmazott Frank van Meel.

Teljesítmény-növekedés az innovatív vízbefecskendező rendszernek köszönhetően

A BMW M sportmodellek szíve nem más, mint maga az erőteljes motor. A BMW M4 GTS modell motorházteteje alatt a BMW M3/M4 modellsorozat többszörös díjnyertes, 3.0 liter lökettérfogatú, soros hathengeres erőforrása dolgozik, a benzinüzemű turbós motor teljesítményét azonban ez esetben az innovatív vízbefecskendező rendszer sorozatgyártásra kész változata fokozza. A vízbefecskendező rendszer jelentős teljesítmény-többlethez juttatja a BMW M4 GTS szívét, a 368 kW / 500 lóerő maximális teljesítmény és a 600 Nm csúcs forgatónyomaték mellett mindeközben mit sem változik a sorozatgyártásban kínált BMW M4 Coupé 100 kilométerre vetített 8,3 literes átlagos üzemanyag-fogyasztása és kilométerenkénti kombinált 194 grammos károsanyag-kibocsátása*. Ez teszi a BMW M4 GTS sportmodellt a BMW M3/M4 modellpaletta legagilisabb, legprecízebb és legdinamikusabb tagjává, amely álló helyzetből mindössze 3,8 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órás tempóra, miközben végsebessége 305 km/óránál maximált.

Minden részletre kiterjedő könnyűszerkezetes járműépítés

Az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés vezérelveinek módszeres alkalmazásával a BMW M tervezőmérnökei 1510 kilogrammra (menetkész tömeg: 1585 kilogramm) csökkentették a BMW M4 GTS sportmodell önsúlyát. A kiemelkedő, lóerőnként 3,0 kilogrammos súly-teljesítmény arány tökéletes alapot biztosít a kimagaslóan dinamikus vezetés élményéhez. A szigorú tömegcsökkentési eljárások a karosszéria elemein kívül az utasteret is áthatják. A karosszéria-elemek mögött szénszálas kagylóülések, könnyűszerkezetes középkonzol, az első ülések mögött könnyűszerkezetes panelezettség és csomagtér-elválasztás, könnyűszerkezetes ajtókárpitok és hátsó oldali panelek, valamint a hagyományos kilincsek funkcióját betöltő ajtóbehúzó fogantyúk kaptak helyet, amelyek világosan jelzik a tervezők módszeres súlycsökkentés iránti elköteleződését. A könnyűszerkezetes struktúrát azonban a láthatatlan helyeken is előszeretettel alkalmazták a mérnökök, s mint ilyen, a műszerfal tartókonzolja is ultrakönnyű szénszálból készült. A BMW M4 GTS sportmodell külsején az újratervezett motorháztető, a tető és az állítható első koptató is szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült. Az állítható hátsó légterelő szárnyat is ebből a könnyű, mégis rendkívül masszív anyagból formázták meg a tervezők. A limitált kiadás hátsó részének leglátványosabb kiegészítőjét két összetett, CNC-megmunkálású alumínium konzol rögzíti a szénszál-erősítésű műanyagból készült csomagtérajtóhoz, ezzel is demonstrálva, hogy minden egyes részlet – legyen az bármennyire apró – jelentősen hozzájárul a súlycsökkentéshez. A hátsó légterelő szárny a hátsó lökhárító alatt elhelyezett – szintén szénszál-erősítésű műanyagból készült – diffúzorral együttműködve a légellenállás csökkentését és a hátsó tengelyre ható leszorítóerő növelését szolgálja. A kipufogórendszer titán kipufogódobot kapott, amely 20 százalékos súlycsökkentést eredményezett. A sportrendszer erőteljes, érzelmekben gazdag hangzása tökéletesen illik a BMW M modellekhez, versenypályás hangulattal ruházva fel az utasteret és a jármű közvetlen környezetét.

Teljesítmény-maximalizáló felszereltségi funkciók

A szériafelszereltség részeként kínált hétsebességes M duplakuplungos automataváltó (M DCT – M Double Clutch Transmission) a hátsó tengelyre továbbítja az erőforrás teljesítményét, mindegyik vezetési szituációban a lehető legoptimálisabb sebességi fokozatot kapcsolva, anélkül, hogy a váltások között minimálisan is visszaejtené a motor fordulatszámát. A sofőr a kormány mögötti váltófülekkel vagy a sebességváltó előválasztó karjával akár manuálisan is kapcsolgathat a sebességi fokozatok között. A Drivelogic váltóprogramot és a Launch Control elnevezésű rajtprogramot egyaránt az erőforrás megnövelt teljesítménye szerint hangolták újra a mérnökök. Az exkluzív, kovácsolt M könnyűfém keréktárcsák 666 M típusdizájn szerinti csillagküllős kivitelben, Acid Orange élénk narancssárga árnyalatú és polírozott dupla tónussal gurulnak a BMW M4 GTS sportmodell alatt, elöl 265/35 R19, hátul pedig 285/30 R20 méretű Michelin Pilot Sport Cup 2 gumiabroncsokkal szerelve, amelyek speciálisan a BMW M4 GTS modellre igazítva kiemelt szerepet játszanak az ideális tapadás és az optimális útkapcsolat létrejöttében.

A speciálisan a BMW M4 GTS sportmodell járműkarakterisztikája szerint finomhangolt, háromutas M lengéscsillapítóval szerelt kerékfelfüggesztést a BMW ügyfelei igény szerint állíthatják be, ezáltal természetesen egy-egy adott versenypálya sajátos jellegei szerint is. Az M karbon-kerámia féktárcsák tökéletes nyomáspontot és kivételesen extrém lassulást garantálnak, szélsőséges terhelési körülmények között, például versenypályás tempózás esetén is.

Világújdonság a BMW M4 GTS sportmodellben: OLED-technológia ragyogó LED-fénnyel párosítva

Az első fényszórók legendás ikergyűrűi a lehető legjobb útfelület-megvilágítást nyújtják, amelyeket a BMW M4 GTS sportmodell esetében is csúcstechnológiás adaptív LED-fényszórókkal és vakítás-mentes távolságifényszóró-asszisztenssel (BMW Selective Beam) egészít ki a gyártó.

A hátsó lámpatestek L-alakú kialakítása legalább annyira jellegzetes, mint az első fényszórók megjelenése. A BMW M4 GTS modellben ráadásul szériagyártású világpremierjét ünnepli az innovatív OLED-technológiás megvilágítás. Az OLED (organic light-emitting diodes – organikus fénykibocsátó diódák) egy vadonatúj technológiájú fényforrás, amely teljes felületén hoz létre homogén megvilágítást – ellentétben a LED-technológiával, amely csupán egy adott ponton bocsátja ki a fényt. A fényforrás beépítési magassága mindössze 1,4 milliméter, azáltal pedig, hogy alkotóelemei egymástól függetlenül, külön-külön is aktiválhatók, a technológia a világítás-megalkotás teljesen új dimenzióját nyitja meg a tervezők előtt. Az OLED-technológia kivételes beépítési rugalmasságot biztosít, miközben páratlanul pontos megvilágítást tesz lehetővé, összetéveszthetetlen formában. A BMW M4 GTS hátsó világításának kialakítása a modell hátsó részének szélességét nyomatékosítja, miközben még ragyogóbb, még erőteljesebb megjelenést kölcsönöz az autónak, nappali fényviszonyok közepette és teljes sötétségben egyaránt.

Összpontosított, exkluzív és motorsport-génekkel átitatott utastér

A vezető- és utasoldali M kagylóülések a könnyűszerkezetes járműépítési vezérelvek szerint módosított, letisztult utastér ékei. Eme szénszálból készült ülések hozzávetőlegesen 50 százalékkal kevesebbet nyomnak a mérlegen, mint a BMW M4 Coupé sportülései, ideális ülőpozíciót, felülmúlhatatlan tartásának köszönhetően pedig hosszú távú kényelmet biztosítva. Az exkluzív kagylóülések Alcantara/Merino-bőr kettős kárpitozása, a háttámlák színes M csíkozása, a hárompontos biztonsági övek és az M csíkos ajtóbehúzó fogantyúk együttesen a BMW M4 GTS versenyautós teljesítményét és egyedülálló karakterét hangsúlyozzák. A BMW M4 GTS az észak-amerikai piacra a helyi szabályozások értelmében más stílusú M kagylóülésekkel érkezik, kivágott könnyűszerkezetes háttámlákkal.

Az M sportkormányt exkluzív Alcantara huzattal és Acid Orange élénk narancssárga „12 órás” jelzéssel látták el, amely ugyancsak a BMW M4 GTS versenyautós karakterét hirdeti. A hiányzó hátsó üléssor helyét egy üvegszál-erősítésű műanyag panel és egy szénszálas hátsó elem kettőse tölti ki. Mindkettőt Alcantara borítja, és együtt mintegy 40 százalékos súlycsökkentést eredményeznek.

Az opcionálisan elérhető Clubsport csomag még tovább fokozza a BMW M4 GTS versenypályás képességeit. A csomag az első ülések mögött Acid Orange élénk narancssárga bukócsövet, hatpontos versenysport biztonsági öveket** és tűzoltó készüléket tartalmaz.