AutóAddikt Autó-motorsport Kettős dobogó az Audi számára az esős versenyen Assenben

Kettős dobogó az Audi számára az esős versenyen Assenben

Az Audi újabb kettős dobogót szerzett a DTM-ben, a híres motorkerékpár versenypálya régóta várt premierjén, Assenben, és a 2019-es szezon felénél megtartotta a vezetést mindhárom bajnokságban.

A lehetséges 27-ből 18 dobogós helyezést elhódítva az Audi erősen mutatkozott be a turbó-érában az új RS 5 DTM autóval. A szezon felénél két Audi pilóta – René Rast (145 pont) és Nico Müller (121) – vezetik a bajnokságot. A szombati nehéz körülmények közt kiemelkedő teljesítményükkel mindketten megerősítették előnyüket a harmadik helyezett BMW pilóta Philipp Eng előtt. A gyártók bajnokságában 508 ponttal az Audi egyértelműen a BMW előtt áll (388). A csapatok bajnokságában két Audi csapat – az Audi Sport Team Rosberg és az Audi Sport Team Abt Sportsline – az első helyezettek.

A nagy esőzés trükkös versennyé változtatta a „Sebesség katedrálisában” a DTM első futamát, főleg a verseny korai szakaszában.

„Több részen fellépett a vizensiklás. Nehéz volt az autót pályán tartani” – mondta Nico Müller, aki az első 10 körben küzdötte magát vissza a hatodik rajtkockából indulva egészen a harmadik helyig. „Sajnos ezalatt elég sok időt veszítettem az élmezőnyhöz képest.”

Müller kevéssel a verseny vége előtt cserélt kerekeket és a boxkiállás során még megtartotta első helyét Marco Wittmann (BMW) és René Rast előtt, akik a rajttól kezdve az egész verseny folyamán egymással küzdöttek a vezető helyért.

„Szerencsétlenségemre elképzelésemmel szemben nehezebben tudtam munkára fogni az új esőgumikat, így Marco megelőzött” – mondta Müller. „Ma megérdemelte a győzelmet.”

„A küzdelem Marcoval rengeteg időmbe telt, így Nico előttünk tért vissza a versenybe” – mondta Rast, aki a harmadik helyezést szerezte meg Wittmann és Müller után. “Ez minden volt, csak nem egy tökéletes verseny. De még így is sikerült elcsípni a dobogót, és megőrizni első helyemet a bajnokságban. Holnap újra támadunk.”

A szombati versenyen a harmadik legjobb Audi pilóta Jonathan Aberdein, a WRT Team Audi Sport ügyfélcsapat pilótája volt, hatodik helyezésével. Jamie Green, a nehéz kvalifikáció után a 12-ik helyről küzdötte vissza magát a hetedik pozícióba. Loic Duvallal és Mike Rockenfellerrel a nyolcadik és kilencedik helyen a két Audi Sport Team Phoenix versenyző, és ezzel együtt hat RS 5 DTM autó végzett pontszerző helyen.

Robin Frijns hazai versenye különösen szerencsétlenül sikerült. A kvalifikáció alatt egy lyuk keletkezett az olajtartályon, így a hollandnak a rajtrács utolsó helyéről kellett rajtolnia. Frijns már épp felért az utolsóról a pontszerző helyekre, mikor megpördült, az autójának hátsó része megsérült, és kiesett.

„Izgalmas verseny volt” – mondta Dieter Grass, az Audi Motorsport vezetője. „ Nedves körülmények közt senki nem tudhatta előre, mi fog történni. De majdnem minden pilóta kézben tartotta a saját versenyét. Versenyzőink közül ketten – Nico és René – a győzelemért harcoltak. “Nagyon szoros volt, és bár nem elegendő, a második és harmadik hely is kiváló eredmény az Audi számára.”