AutóAddikt Magazin Lexus, 5 literes szívómotor, kompresszor, 680 lóerő

Lexus, 5 literes szívómotor, kompresszor, 680 lóerő

Egy amerikai tuningműhely rájött, mivel tehetné még izgalmasabbá a Lexus jelenlegi F-modelljeit. Az ötliteres szívómotorra kompresszort illesztenek – az eredmény önmagáért beszél, pontosabban üvölt.

Az észak-amerikai Pennsylvania államban működő RR Racing alapítója, Rafi Raban az ezredfordulón kezdett sportautók tuningolásával foglalkozni. Cége ma a fékrendszerektől kezdve a futóműveken át a hajtásláncokig teljes körű csomagot kínál számos gyártó típusaihoz; specialitásuk a kompresszoros teljesítménynövelés.

Miután 2016-ban nagy sikereket értek el az azóta már nem gyártott Lexus IS F-hez kínált kompresszoros kittel, amely 634 lóerőre növelte az autó teljesítményét, a továbbra is forgalomban lévő RC F és GS F modellek felé irányították figyelmüket. A több mint egyéves fejlesztőmunka és mintegy 16 ezer tesztkilométer után bemutatott tuningcsomag minden várakozást felülmúlt.

A teljesen áthangolt motorvezérlés, az ékszíj helyett külön rendszerről meghajtott, másodpercenként közel 490 litert szállító, 90 000/perc fordulatszámon üzemelő Rotrex kompresszor, az egyedi gyártású szíjfeszítők, a dupla lefújószelep, a hatalmas intercooler és a szénszálas szívócső összehangolt munkájának eredményeként a gyárilag 477 lóerős 2UR-GSE blokk teljesítményét több mint 200 lóerővel növelték meg. Az RR670 kitt elnevezése a motor gépi lóerőben megadott teljesítményére utal, ez a nálunk használatos metrikus lóerőben kifejezve 679 LE.

https://www.youtube.com/watch?v=eai80D-4UQ0

Ezt a teljesítményt normál üzemanyaggal éri el a Lexus 5.0 literes sportmotorja, ám az RR Racing itt még nem tekinti befejezettnek a munkáját: kívánságra átépítik etanol üzeműre a rendszert, ami 760 lóerős csúcsteljesítményt eredményez. A munka szépséghibája, hogy ezeket a készleteket hivatalosan csak pályahasználatra forgalmazhatja a műhely – elhanyagolható kellemetlenség, ha cserébe ilyen mennyei hangorkánban részesülhetünk…