AutóAddikt Magazin Megalakult az Autós Nagykoalíció Kenőolaj Tagozata

Megalakult az Autós Nagykoalíció Kenőolaj Tagozata

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai autós szakma, miután az Autós Nagykoalíció (ANK) megalapította a Kenőolaj Tagozatát.

autos_nagykoalicio_autoszektor

Az alakuló ülésen a Kenőolaj Tagozat felvázolta az idei évre vonatkozó terveit, és rögtön be is mutatta annak első kézzel fogható eredményét, az Autószektor online szakmai portálon indított Olajozottan rovatot.

A járműipar korunk egyik leginnovatívabb iparága. Növekedik a sokféleség, egyre nehezebb eligazodni az egyre korszerűbb autók világában, melyek használata, fenntartása ennek köszönhetően ráadásul több felelősséggel is jár. A felelősség egy része pedig egyértelműen a járművezetőt terheli. Az Autós Nagykoalíció Kenőolaj Tagozata az autós társadalom tagjaira fókuszál. A Kenőolaj Tagozat céljait Spindler Tibor az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke és Kisdeák Lajos, MOL-LUB, ismertette. A Tagozat célja, hogy szemléletformáló tevékenységével segítse az autós társadalmat a kenőolajak labirintusában történő eligazodásban, vagyis autótulajdonosok és üzemeltetők számára hasznos tanácsokkal szolgáljon a járművek szakszerű üzemeltetésével kapcsolatos kérdésekben. A Tagozat tevékenységének első kézzel fogható eredményeként az Autószektor online autós szakmai portálon elindította az „Olajozottan” rovatot, ahol a tagozatot alapító szakemberek hétről-hétre egy kenőolajos témát járnak körbe, és hasznos tanácsokkal segítik az autósokat. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például a gépjármű motorjához illő, megfelelő minőségű és összetételű motorolaj kiválasztása, a szervizintervallum betartása, vagy éppen a hamisított motorolajok alkalmazásának veszélyei.

„Az Autós Nagykoalíció az autóipar innovatív megoldásait figyelembe véve a kereskedők és vásárlók érdekeit tartja szem előtt. Kiemelten fontosnak tartjuk az autó- és motortulajdonosok szakszerű és teljes körű tájékoztatását, a járművek karbantartásával – így a kenéssel – kapcsolatos, a felhasználók számára fontos kérdések megválaszolását. A dolgok csak addig bonyolultak, amíg nem értjük őket, és ez a kenőolajok esetében sincs másképp. A tudatosság növelésével, közérthetően megfogalmazott tanácsokkal műszaki szempontból és anyagilag is nagyon sokat tudunk segíteni az autós társadalomnak. Míg egy elmulasztott olajcsere, vagy egy rosszul kiválasztott olaj óriási károkat tud okozni a motorban, és komolyan megterhelheti a pénztárcánkat is, addig a jó kenéssel szépen duruzsoló motor akár százezer kilométerekkel tovább képes végezni a feladatát” – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Az ANK és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között 2011 óta Együttműködési Megállapodás van, amelynek célja a feketegazdaság visszaszorítása illetve a közös tájékoztatás. Az együttműködésnek megfelelően a sajtótájékoztatón részt vett Dr. Esküdt Gábor ezredes, NAV Központi Hivatal Jövedéki Főosztály főosztályvezetője, aki az ellenőrzés szempontjainak ismertetése mellett válaszolt a jelenlévők kérdéseire is.

Mindemellett az Autós Nagykoalíció az ICDP tagság révén immáron a kenőolajak fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és a használatával kapcsolatos kérdésekben is fókuszál a nemzetközi trendekre, az értékesítési, karbantartási és szervizelési folyamatokra, és az ANK Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött stratégiai megállapodása révén a jó gyakorlatok figyelembe vételével tudja a kormányzat, az autóipar és a magyar gazdaság törekvéseit támogatni a szakmai anyagok előkészítése és véleményezése során.