AutóAddikt Újdonságok Megmutatjuk a BMW Concept M4 GTS tanulmányt

Megmutatjuk a BMW Concept M4 GTS tanulmányt

A BMW Concept M4 GTS tanulmánnyal a BMW M divízió ismételten visszatér a gyökereihez: az 1972-ben, eredetileg BMW Motorsport GmbH néven alapított részleg egykoron nem csupán óriási szenzációt keltett életre a legendás BMW M1 versenyautóval, de kifejlesztette a Forma-1 első, világbajnoki címet elnyerő turbófeltöltésű erőforrását is, majd megépítette a világ máig legsikeresebb verseny túraautóját – az E30 kódjelű BMW M3 modellt.

bmw_concept_m4_gts_autoaddikt

A BMW Concept M4 GTS tanulmánnyal a bajor gyártó a különleges BMW M3 modellekből álló előkelő hagyományt folytatja tovább: az innovatív tanulmány a hetedik rétegmodell az 1988-ban elkészített BMW M3 Evolution, az 1990-ben bemutatott BMW M3 Sport Evolution, az 1995-ös BMW M3 GT, majd a 2003-ban debütáló BMW M3 CSL, a 2010-es BMW M3 GTS és a 2011-ben megépített BMW M3 CRT után. A versenypályán kifejlesztett technológia, a megnövelt teljesítmény, a könnyűszerkezetes járműépítés iránti elkötelezettség és a kisszériában limitált kiadás együttese az egyes sorozatok maximálisan kihegyezett képviselőit keltette életre ezen modellek képében, amelyek időről időre a verhetetlen menetteljesítmény és az érzelmekkel átitatott, exkluzív vezetési élmény kettősét kínálták az ügyfeleknek.

„Miközben a BMW M4 Coupé a motorsportos gének és a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság ideális kombinációjának megtestesítője, a BMW Concept M4 GTS tanulmány egy érzelemdús, erőtől duzzadó, kivételesen exkluzív modell hírnöke, amelyet mérnökeink úttörő technológiai megoldások alkalmazásával, a legapróbb részletekig a versenypályára összpontosítva fejlesztettek ki és alkottak meg” – fogalmazott a speciális modellről Frank van Meel, a BMW M divízió elnöke. „Kivételesen optimális versenyzői kvalitásai ellenére a modell teljes mértékben alkalmas a közúti közlekedésre is. Vérpezsdítő versenysport-technológia az utakra, a lehető legőszintébb módon” – tette hozzá.

A BMW Concept M4 GTS koncepcióautóban olyan újfajta járműtechnológiai megoldások is bemutatkoznak, amelyeket a BMW a közeljövőben más modelljeiben is sorozatgyártásba küld majd. Mint ilyen, a nagyteljesítményű koncepcióautó a kétkerekű versenysportok etalonjának számító MotoGP biztonsági autójának innovatív vízbefecskendező rendszerét is megörökölte, amely az aszfaltcsíkon jelentős teljesítmény- és forgatónyomaték-többlethez juttatja a BMW M4 MotoGP Safety Car modellt. Mi több, a BMW Concept M4 GTS tanulmány OLED-technológiás (organic light-emitting diodes – organikus fénykibocsátó diódák) hátsó fényszórókat is kapott, amely merőben új megvilágításba helyezi a sötétben a BMW erőtől duzzadó sportolóját.

A vadonatúj BMW Concept M4 GTS koncepcióautó Kaliforniában, az augusztus 15-16-án megrendezendő, különleges járműveket felvonultató Pebble Beach Concours d’Elegance hétvégi eseményen mutatkozik be először a nagyközönség előtt, az elmúlt évek megannyi díjnyertes sportautójának gyűrűjében.

A legapróbb részletekig optimalizálva

A BMW Concept M4 GTS tanulmány a BMW M4 Coupé teljesítmény-orientált műszaki alapjaira és érzelmekkel átitatott vonalvezetésére épül. A nagyteljesítményű sportmodell különleges karaktere, amelynek minden részletét versenyautós szempontok szerint fejlesztették ki a tervezőmérnökök, már első látásra megmutatkozik. A karbonból készült, manuálisan állítható első koptató és hátsó légterelő szárny egyaránt a koncepció tökéletes aerodinamikáját segíti elő, amelyekkel a BMW Concept M4 GTS tanulmány igény szerint közúti használatra és versenypályára hangolható. A szénszál-erősítésű műanyagból előállított motorháztető a könnyűszerkezetes járműépítés iránti szigorú elköteleződés újabb bizonyítéka, amelynek köszönhetően nem csak az autó saját tömege csökkent, de súlypontja is lejjebb került. A széles első légbeömlő eközben optimalizálja a koncepcióautó körüli légáramlatot és minimalizálja az első tengely emelkedését.

A BMW Concept M4 GTS tanulmány dinamikus és különleges énjét a Frozen Dark Grey Metallic nevű, sötétszürke-metál fényezés és az Acid Orange élénk narancssárga kiegészítők kontrasztja hangsúlyozza tovább. A narancssárga színből az első koptató mellett a 666 M típusjelű, kovácsolt és csiszolt könnyűfém keréktárcsák is kaptak. Az elöl 9,5Jx19 coll méretű, hátul 10,5Jx20 coll méretű felniken Michelin Sport Cup 2 gumiabroncsok feszülnek, elöl 265/35 R19, hátul 285/30 R20 méretben. Az eltérő méretű abroncsok lehetővé teszik, hogy a BMW Concept M4 GTS koncepció idő- és teljesítményveszteség nélkül juttassa az aszfaltra acélos teljesítményét.

Vízbefecskendezés: megnövelt teljesítmény és teljes terhelés esetén alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás

A BMW Concept M4 GTS tanulmányt a mérnökök ugyanazzal az innovatív vízbefecskendező rendszerrel szerelték fel, amely a MotoGP biztonsági autójaként dolgozó BMW M4 MotoGP Safety Car modellt is jól érezhető teljesítmény- és forgatónyomaték-többlethez juttatja a versenypályán.

A BMW M divízió által kifejlesztett és bemutatott vízbefecskendező rendszerrel a mérnökök a víz elpárolgása során jelentkező hűtő- és oxigénfelszabadító hatást használják fel a teljesítmény fokozására és a gyújtás optimalizálására: a rendszer a szitáló vízpermetet a töltőlevegő gyűjtőkamrájába fecskendezi, a lényegesen hűvösebb levegő pedig az égéstérben is alacsonyabb hőmérsékletet eredményez. Amellett, hogy a vízpermet hűtő hatása csökkenti a motor kopogási hajlamát, a hidegebb levegő magasabb oxigéntartalma nagyobb töltőnyomást és gyorsabb gyújtáspontot biztosít a turbómotorban. A technológia ezáltal nagyobb teljesítményt és forgatónyomatékot garantál, miközben jelentősen csökkenti a teljesítmény-leadás szempontjából lényeges alkatrészek hőterhelését, így még biztosabbá teszi a rendszer működését és növeli a turbófeltöltésű erőforrás élettartamát. A BMW Concept M4 GTS tanulmány ezáltal egy közúti használatra is alkalmas modellben kínálja a versenypályák nagyteljesítményű technológiáját.

Az M TwinPower Turbo turbófeltöltésű technológiával dolgozó soros hathengeres benzinmotor erőtől duzzadó teljesítmény-potenciálja kivételesen kidolgozott hőelvezető rendszert igényel, az erőforrás és a kiegészítő rendszerek környezetében egyaránt. Annak érdekében, hogy a hűtőrendszer minden közlekedési helyzetben és vezetési szituációban biztosítani tudja a hajtáslánc optimális működési hőmérsékletét, a BMW M részleg tervezőmérnökei kiemelkedően innovatív és hatékony hűtőrendszert fejlesztettek ki a modellhez. A rendszer egy fő és több kisebb léghűtőből áll, utóbbiak a magas és alacsony hőmérsékletű hűtőköröket, illetve a váltó és a turbófeltöltő hűtését szolgálják. A turbófeltöltő hűtéséről közvetett úton egy különálló, elektromos vízpumpával kiegészített intercooler gondoskodik.

OLED-technológiás hátsó fényszórók páratlan világítási pontossággal

A BMW Concept M4 GTS koncepcióautó hátsó fényszórópárját innovatív OLED-technológiával szerelték. Az OLED (organic light-emitting diodes – organikus fénykibocsátó diódák) egy vadonatúj technológiájú fényforrás, amely teljes felületén hoz létre homogén megvilágítást – ellentétben a LED-technológiával, amely csupán egy adott ponton bocsátja ki a fényt. A fényforrás beépítési magassága mindössze 1,4 milliméter, azáltal pedig, hogy alkotóelemei egymástól függetlenül, külön-külön is aktiválhatók, a technológia a világítás-megalkotás teljesen új dimenzióját nyitja meg a tervezők előtt. Az OLED-technológia kivételes beépítési rugalmasságot biztosít, miközben páratlanul pontos megvilágítást tesz lehetővé, összetéveszthetetlen formában.

Az OLED-technológia a fénytervezés és a világítási koncepciók új korszakának hírnöke, amely új távlatokat nyit meg az egyes BMW modellek karakteres és egyedülálló kivilágítási megoldásai terén, nappali fényviszonyok közepette éppúgy, mint teljes sötétségben.