AutóAddikt Autó-motorsport Nissan GT Academy: PS3 a kezdet, P1 a kiteljesedés

Nissan GT Academy: PS3 a kezdet, P1 a kiteljesedés

A Chicagói Autószalonon mutatták be a Nissan LM P1 csapatának új tagját, a GP3 győztes Jann Mardenboroug-t.

michael_krumm_ps3_p1_nissan_gt_academy

Mindeközben Jokohamában bejelentették, hogy Mardenborough mellett a szintén GT Academy nyertes Lucas Ordonez és Michael Krumm, tapasztalt NISMO pilóta is lehetőséget kapnak, hogy a Nissan GT-R LM NISMO volánja mögött bizonyítsanak.

Három évvel ezelőtt a 23 éves Mardenborough még csak egy évhalasztó diák volt, aki azon tűnődött, mihez kezd majd az életével. Ideje nagy részében hőse, Lewis Hamilton F1-versenyeit kísérte figyelemmel, és PlayStation játékát nyüstölte.  Aztán jelentkezett a Nissan GT Academy pályázatára; élete pedig örökre megváltozott, amikor megkapta álommunkáját.

2015-ben Jannt futamgyőztesként már ott találjuk a F1 előszobájának számító GP3 versenysorozaton, ahol az együléses versenyautók legnagyobb tehetségeivel versenyzett.  A tavalyi Le Mans-i 24 órás versenyen nyújtott teljesítménye felkeltette a szakma érdeklődését a fiatal, cardiffi illetőségű angol férfi iránt, aki – fittyet hányva a versenyzéshez vezető hagyományos útnak – játékosból egyenesen versenyzővé avanzsált. 2015-ben Jann a Nissan csapatával versenyez majd a teljes FIA World Endurance Championship szezonban.

Mardenborough édesapjától, Steve-től örökölte a versenyzés iránti szeretetet, aki korábban profi focistaként építette karrierjét.  Nem szeret veszíteni, és ez a versenyszellem lendítette a sportautós világ ranglétrájának legfelső fokára a Nissan csapatával.

„A Le Mans-i verseny megnyerésével be akarom bizonyítani, hogy a többéves és pénztárcát nem kímélő gokartozás mellett más út is vezet a motorsport csúcsára” – nyilatkozta Mardenborough. „Megtiszteltetés számomra, hogy a Nissan csapat tagjaként versenyezhetek az LM P1 kategóriában.  Két Le Mans-i versenyen vettem már részt az LM P2 kategóriában, így testközelből kísérhettem figyelemmel az új LM P1 autók teljesítményét a pályán. Különösen izgalmas számomra, hogy idén egy ilyen modellel versenyezhetek.  A Nissan GT-R LM NISMO hamarosan egy legendává válhat, és most számomra is megadatik a lehetőség, hogy vezethessem!”

Lucas Ordonez a GT Academy legelső nyertese, a Nissan „from virtual to reality” történetének úttörője.  Ő volt az első GT Academy győztes, aki a Le Mans-i pályán versenyezhetett, és a címoldalakra került, miután a dobogón zárta a komoly megmérettetést.  Ennek fényében szinte természetes, hogy Lucas a Nissan GT-R LM NISMO volánja mögött rajthoz áll a Le Mans-i versenyen.

A spanyol pilóta a Nissan Super GT versenyző, Tsugio Matsuda mellé kerül a harmadik GT-R-ben, mely júniusban csatlakozik a Le Mans-i küzdelemhez.  Le Mans-i szereplése előtt azonban a Nissan egy új kihívással bízta meg őt.  A japán Super GT GT300 Bajnokságban töltött első szezonját követően a Nissan azzal fejezte ki Ordonez tehetségébe vetett hitét, hogy a Super GT legfelső kategóriájába helyezte őt, ahol a Nissan GT-R NISMO GT500 modellel versenyez majd.

„Amikor felhívtak, hogy a Nissan GT-R LM NISMO és a Nissan GT-R NISMO GT500 modellekkel versenyezhetek, úgy éreztem magam, mint amikor megnyertem a GT Academy versenyét” – mondta Ordonez. „A tavalyi év hihetetlen volt, hiszen versenyezhettem Japánban, ahol mindent megtudtam az ottani sajátos versenyzési kultúráról. Most pedig már a japán felső kategóriában versenyezhetek, és a Le Mans-i versenyen az egyedülálló GT-R modellt vezethetem!  Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de ahogy az én példám is jól mutatja a GT Academy tényleg valóra váltja az ember álmait, és valódi esélyt ad, hogy valaki megtalálja álmai hivatását. Tény, hogy keményen kell dolgozni, de akkor a jutalom sem marad el.  Sosem voltam még ilyen izgatott egy új szezon előtt.”

A Nissan LM P1 csapatának részeként Michael Krumm, a NISMO rendszeres versenyzője csatlakozik Mardenborough-hoz és Ordonezhez. Az autófejlesztési képességeiről méltán ismert Krumm komoly tapasztalatokat hoz a csapatba. A kilenc pilótából álló végső csapat tökéletesen ötvözi majd a fiatalságot és tapasztalatot, amikor a Nissan belép az LM P1 kategória arénájába.

„Jann és Lucas újra és újra bizonyítják rátermettségüket profi versenyzőként; elég ha csak Le Mans-i dobogós helyezéseiket említjük” – nyilatkozta Darren Cox, a NISMO globális márkáért, marketingért és értékesítésért felelős vezetője.  „Hirtelen jött sikernek tűnhet, de több év hihetetlenül kemény munkája áll e mögött mind Jann és Lucas, mind pedig  a Nissan NISMO csapat részéről, akiknek a GT Academy összes győztesét köszönhetjük.  Ezek a srácok az élő bizonyíték, hogy ha nagyon akarsz valamit, és felkészültél arra, hogy mindent beleadj, akkor sikerülni fog.  Ugyanez a szellemiség vezérel minket az LM P1 program során.  Krumm és a hozzá hasonló pilóták pedig az ilyen programok során létfontosságú tapasztalatot hozzák magukkal.”

„Azért vagyunk itt, hogy a legmagasabb szinten versenyezzünk, és nem azért, hogy egyszerűen csak növeljük a létszámot” – folytatta. „Nem véletlen, hogy Mark Webber és más hasonló kaliberű pilóták is részt vesznek a Le Mans-i versenyen. Itt van a legnagyobb versengés az egész világon.  Kemény verseny elé nézünk, de már alig várjuk, hogy elinduljon az küzdelem.”