AutóAddikt Autó-motorsport Számos díjat zsebelt be a Citroën a FIA évzáróján

Számos díjat zsebelt be a Citroën a FIA évzáróján

December 5-én Katarban tartották a FIA évzáró gálaestjét, amelyen a szövetség különböző szakágainak hivatalos eredményhirdetése volt a fő programpont.

citroen_racing_fia_wtcc

A túraautó világbajnokság pódiumát a Citroën pilótái – sorrendben José María López, Yvan Muller és Sébastien Loeb – „bérelték ki”, a konstruktőri címet pedig a Citroën Racing csapata nyerte.

A Citroën Total Abu Dhabi WRT a rali világbajnokság konstruktőri versenyének második helyén végzett. A Nemzetközi Automobil Szövetség díjátadója minden évben a versenyszezon hivatalos lezárását jelenti. A gálarendezvényt egy különleges gokartverseny előzi meg, amelyen a különböző szakágak és a FIA tisztségviselői mérkőznek meg egymással.

José María López ezt a versenyt is komolyan vette: Esteban Ocon (az F3 idei Európa-bajnoka) és Daniel Ricciardo mögött a harmadik helyen ért célba.

Pénteken este López – immár csapattársai, Yvan Muller és Sébastien Loeb – társaságában pattant fel a túraautó világbajnokság dobogójára, míg Yves Matton, a Citroën Racing csapatfőnöke a konstruktőri verseny győztesének járó trófeát vehette át, miután a csapat a szezon 23 futamából 17-et megnyert.

A rali világbajnokságban Kris Meeke és Mads Østberg nyolc dobogós helyezése a csapatverseny második helyére juttatta a Citroën Total Abu Dhabi World Rally Teamet, a Junior WRC és a WRC-3 pódiumjára pedig Stéphane Lefebvre, Alastair Fisher és Martin Koci állhattak fel. A fiatal francia pilóta idei teljesítményével kiérdemelte, hogy jövőre a WRC-2-ben versenyezhessen egy DS 3 R5 volánjánál.

A Citroën dicsőséglistáját gazdagítja Petter Solberg is, aki DS 3 Supercarral nyerte meg idén a ralikrossz világbajnokságot – és így a történelem első olyan autóversenyzője lett, aki két szakágban is győzni tudott (2003-ban rali világbajnok volt).

Yves Matton, a Citroën Racing igazgatója így nyilatkozott: „Ma este a világ autósportjának színe-java összegyűlt itt, és így látjuk csak igazán, milyen intenzív éven vagyunk túl. A Citroën Racing versenyzői és dolgozói két világbajnoki sorozatot csináltak végig az idén, 25 versenyrendezvényen kellett bizonyítaniuk a világ minden táján. A célunk természetesen az, hogy 2015-ben Pechitóval, Yvannal és Sebbel megvédjük címeinket a WTCC-ben, valamint hogy tovább folytassuk a jó szereplést a raliban. Kris és Mads a második szezont versenyzi majd végig velünk, így egyre magasabb célokat tűzhetünk ki magunknak. Szeretnénk jövőre az egyéni verseny dobogóján látni őket. Stéphane Lefebvre-rel pedig a távolabbi jövőre, az utánpótlás-nevelésre is gondolunk.”