AutóAddikt Magazin Százhúsz éve a mobiliást szolgálja a Škoda

Százhúsz éve a mobiliást szolgálja a Škoda

Ebben a hónapban ünnepli a Škoda a vállalat százhúszadik évfordulóját, amellyel a világ legrégebben alapított járműgyártóinak sorába lépett. Az autógyártó gyökerei egészen a mobilitás hőskoráig nyúlnak vissza.

skoda-120-ev-autoaddikt

A Škoda márka szakértelme és hírneve tizenkét évtized járműgyártásban szerzett hagyományán és tapasztalatán, valamint a cseh ipar minőségi iparos munkáján és mérnöki szakértelmén nyugszik. A Škoda márkát már a vállalat megalapítása óta a mobilitás iránti elkötelezettség hajtja, történetére visszatekintve pedig gazdag hagyományokat és az autógyártás számos kiemelkedő ikonját találjuk. Az elmúlt 25 évben a Volkswagen Csoport részeként a Škoda egy nemzetközileg sikeres tömeggyártóvá nőtte ki magát. 2010 és 2015 között a vállalat történetének legnagyobb modelloffenzíváját valósította meg a cseh autógyártó. Az elkövetkező években a Škoda márka célja, hogy ezt a sikertörténetet folytatva tovább bővítse modellkínálatát.

Bátorság, eltökéltség és jó adag úttörő szellem: ezek vezették Václav Laurint és Václav Klementet, a két alapító atyát, amikor 1895. decemberében lefektették a Škoda márka 120 éves sikertörténetének alapjait Mladá Boleslavban. A mobilitásról szőtt első álmuk a technika iránt érzett szenvedélyükből és a fejlődés útjainak folyamatos kereséséből táplálkozott. Álmok, amelyek meghatározták a Škoda márka nemzetközi elismeréshez vezető útját és lehetővé tették, hogy ma az autógyártás legnagyobbjaival keljen versenyre a cseh autógyártó.

„A Škoda egy nagyszerű autógyártó vállalat egyedülálló történettel, rendkívüli mérföldkövekkel, különösen az elmúlt 25 évből.” – nyilatkozta a Škoda vezérigazgatója, Bernhard Maier. „Az egész vállalat büszke a mi fordulatos és eseménydús történetünkre. A vállalat létrehozása óta a mobilitás iránti elkötelezettségünk és szenvedélyünk szolgált a Škoda márka hajtóerejeként. Egyedülálló örökségünkre és vonzó modellválasztékunkra építve az elkövetkező években folytatni kívánjuk ezt a sikeres utat, újabb és újabb vásárlókat megnyerve a márkának.”

A Škoda márka 120 éve egy elképesztő történetet és számos járműipari ikont ölel fel. A Škoda felemelkedése a járműgyártás úttörő éveire tehető és szorosan összefügg az iparosok és mérnökök technika iránti rajongásával Európa szívében. A Škoda mindenkor olyan járműveket épített, amelyek valamilyen szempontból különlegesek voltak és általuk járműipari álmok teljesedtek be. Ez az örökség hatja át a Škoda csapat munkáját mind a mai napig.

Minden 1895. decemberében kezdődött Laurin és Klement parányi kerékpárjavító műhelyében. Ekkor alapította ugyanis a géplakatos Václav Laurin és az üzletember Václav Klement a Laurin & Klement (L&K) névre keresztelt vállalatát. Az apró kerékpárjavító műhely hamarosan elismert kerékpárgyártó vállalattá nőtte ki magát. A ’Slavia’ márkanéven értékesített kerékpárjaik a hazai piacok mellett külföldön is népszerűek voltak. Az üzlet virágzott. Csupán négy év telt el, amikor Laurin és Klement elindította a motorkerékpárok gyártását.

1905-ben a vállalat döntő fontosságú lépést tett az autógyártás irányába: a Laurin & Klement elkészítette a vállalat első autóját, a legendás Voiturette A típust. A hét lóerő teljesítményű, kéthengeres motorral szerelt jármű maximális sebessége 40 km/óra volt. A modellpaletta gyorsan bővült. 1907-ben 9 modelljével a Laurin & Klement volt az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb autógyártója, kínálatában a kéthengeres autóktól kezdve a négyhengeres versenyautókon át haszonjárművek és buszok is szerepeltek.

Az I. világháború, annak következményei és az 1920-as évek gazdasági válsága jelentős mértékben érintette a Laurin & Klement fejlődési lehetőségeit. Hogy piaci helyzetét megszilárdítsa, Laurin & Klement 1925-ben egyesült a plzeni Škoda Művekkel, amely akkor a legnagyobb cseh vállalatként működött. Egyesítve erejüket a Škoda Művekkel, a vállalatnak sikerült újraindítani a járműgyártást Mladá Boleslavban.

Számos legendás Škoda jármű született az 1930-as években. Az első igazi népautó, amely jelentősen hozzájárult a csehszlovák emberek motorizációjához, a Škoda 420 Popular modell volt. Őt olyan autóipari legendák követték, mint a tekintélyt parancsoló hathengeres zászlóshajó, a Škoda 640 Superb, amely a Škoda korabeli sikereinek megtestesítője volt. A fejlődésnek a II. világháború vetett véget. A Škoda állami tulajdonba került a világháborút követően. A közel 40 évig tartó szovjet tervgazdálkodás nehéz körülményei ellenére számos jelentős modell született a „nép által tulajdonolt vállalatnál.” Ilyen volt a Škoda 1101 ’Tudor’, a Škoda 440 ’Spartak’ és a legendás roadster, a Škoda Felicia. A következő mérföldkőhöz 1964-ben érkezett a vállalat, amikor az első farmotoros, hátsókerék-meghajtású és önhordó karosszériával készült Škoda 1000 MB modellt megalkották. A világ első sorozatgyártású alumínium öntvény motorblokkja az autó hátsó részében kapott helyet.

1987-ben megérkezett a Škoda Favorit, a márka új elsőkerék-hajtású kompakt autója, amelynek formatervét az olasz Bertone stúdió készítette. Két év sem telt el és a szocialista tervgazdálkodás összeomlott. Az 1989-es Bársonyos Forradalmat követően a Škoda márkának erős stratégiai partnerre volt szüksége. A Volkswagen Csoporttal való 1991-es egyesülés döntő fontosságú lépésnek bizonyult és hozzásegítette a márkát a járműgyártás jelenkori történetének egyik legnagyobb sikersztorijához.

A Škoda éves értékesítési eredménye hatszorosára emelkedett 1991 és 2014 között. 2014-ben a márka először lépte át az 1 millió értékesített járművet egy naptári éven belül. Egy modelles márkából a Škoda mára egy közel 40 modellváltozatot felvonultató, vonzó és széles palettával rendelkező gyártóvá nőtte ki magát. A Škoda modellválasztékának bővülésével párhuzamosan a vállalat termelési létesítményei is jelentősen megújultak és kibővültek. A csehországi három termelési helyszín mellett a Škoda modellek számos további üzemben készülnek, így például Kínában, Oroszországban vagy Indiában.

A vállalat célja, hogy sikertörténete az elkövetkező években is folytatódjon. Ennek érdekében tovább bővül a Škoda modellválasztéka, elsősorban a növekvő SUV szegmensre fókuszálva.