AutóAddikt Hírek Teljesen elektromos meghajtású mobil iroda? Van ilyen, méghozzá Nissan e-NV200 WORKSPACe névre...

Teljesen elektromos meghajtású mobil iroda? Van ilyen, méghozzá Nissan e-NV200 WORKSPACe névre hallgat!

A Nissan együttműködve a brit Studio Hardie dizájnműhellyel a zéró emissziós e-NV200 furgonját a világ első teljesen elektromos meghajtású mobil irodájává alakította – így jött létre az e-NV200 WORKSPACe.

nissan-e-nv200-workspace-autoaddikt

A profin felszerelt guruló irodát a beépített kihajtható íróasztal mellett érintőképernyős számítógéppel, vezeték nélküli internetkapcsolattal, okostelefonról vezérelhető LEDes belső világítással, vezeték nélküli telefontöltővel, Bluetooth audiorendszerrel, valamint mini hűtővel és barista minőségű kávé készítésére alkalmas kávéfőzővel szerelték fel.

Az e-NV200 WORKSPACe tanulmány az elektromos hajtású furgonban rejlő lehetőségek kiemelése mellett bemutatja az irodai jellegű munkavégzés egyik lehetséges jövőjét a hot desking munkahelymegosztás és a rugalmas munkarend világszerte tapasztalható hódításának fényében. Az egyetlen példányban megépített tanulmányautóban emellett a Nissan Intelligens Mobilitás jövőképe, illetve a cégnek a járművek és emberek közötti viszony változásáról vallott nézetei is megjelennek.

2015-ben a közösségi munkavégzésre, illetve „hot desking” megoldásokra alapuló munkahelyek száma világszinten 36 százalékos növekedést mutatott, ahogy egyre több kisvállalkozás és szabadúszó szakember keres a hagyományos, városközpontban bérelt irodaterületekhez képest nagyobb mobilitást és költséghatékonyabb működést kínáló alternatívákat.

Figyelembe véve, hogy az elektromos autók egy kilométerre vetített üzemeltetési költsége akár 3 eurócentre is leszorítható, az e-NV200 WORKSPACe igen költséghatékony módon biztosíthat irodai munkahelyet az ingyenes töltőpontokat kínáló nagyvárosokban, de akár a várostól való teljes elszakadást is lehetővé teheti a vidék vagy akár a tengerpart friss levegője kedvéért.

Gareth Dunsmore, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős vezetője így nyilatkozott: „Nissan e-NV200 jelenlegi formájában is intelligens, fenntartható közlekedési megoldást jelent a jövőbe tekintő vállalkozások számára, így ideális alapja lehet egy mobil munkahely kialakításának is. Az e-NV200 WORKSPACe tanulmány még tovább megy a 100 százalékosan elektromos működésű furgonunkban rejlő lehetőségek ötletes kihasználásában, miután a Studio Hardie formatervezői – akik elsősorban kreatív és egyben környezettudatos munkáikkal váltak ismertté – innovatív, zéró emissziós munkakörnyezetként gondolták újra az e-NV200-at.”

A jelenlegi, rendkívül magas városi ingatlanárak mellett, és egyben figyelembe véve a modern munkavállalók mobilitással kapcsolatos egyre növekvő igényeit, a cégeknek is okosabban kell működniük, és át kell gondolniuk, milyen lesz a jövő irodája” – tette hozzá. „A munkahelymegosztás és a távmunka terjedéséből kiindulva már nem is jelent akkora ugrást, hogy a jövőt egymással kapcsolatot teremtő, energiatakarékos, mobil munkahelyként is funkcionáló autókkal képzeljük el, ahol az e-NV200 WORKSPACe-ből akár még több is lehet, mint egy tanulmány.”

Az e-NV200 WORKSPACe lemerült akkumulátorai 30 perc alatt tölthetőek 80 százalékos szintre, azokra az alkalmakra pedig, amikor inkább leparkolva, töltésen hagyná az autót, az erre a célra kialakított tárolórészben ott vár egy kis méretű összecsukható kerékpár, ami ideális a kisebb városi utakhoz, vagy az úticél előtti utolsó kilométerre.

A Studio Hardie-t alapító neves brit formatervező, William Hardie a projekt kapcsán elmondta: „A mi specialitásunk, hogy egészen valószínűtlen helyeken is fantasztikus belső tereket hozunk létre, de villanyautóban korábban még nem dolgoztunk. Szem előtt tartva, hogy az alapul szolgáló furgon is zöld irányelvek jegyében készült, a rendelkezésünkre álló teret igyekeztünk intelligens, jól átgondolt módon kihasználni, egyebek mellett fenntartható gyártási módszerekkel készült anyagok, illetve energiatakarékos technológiák alkalmazásával. Hiszünk benne, hogy a technológia jövőjét a minőségi, kézműves kidolgozottságú termékekhez való visszatérés jelenti, ennek szellemében az irodahasználók kedvére való belső környezetet próbáltunk kialakítani. A végeredmény a modern irodákra jellemző kényelem és kapcsolódási lehetőségek mellett néhány meglepő, egyedi jellegzetességgel is bír.

A Nissan közkedvelt elektromos modelljei közé tartozó e-NV200 a többféle díjjal is elismert Nissan Leaf és NV200 modellek legjobb tulajdonságait ötvözi. A zéró emissziós kisáruszállító 100 kilométerenként akár 3 euróra leszorítható üzemeltetési költségeket és egy feltöltéssel5akár 170 km-es hatótávolságot kínál. Ezzel akár a kisebb, akár a nagyobb cégek számára ideális áruszállító lehet, mivel amellett, hogy hozzájárul a vállalkozás szénlábnyomának csökkentéséhez, praktikus, megbízható és költséghatékony is.

A zéró emissziós technológiák úttörőjeként a Nissan elkötelezett az intelligens közlekedési megoldások iránt, és mindezidáig több mint 250 ezer elektromos autót adott el világszerte.

Előző cikkItt az új MINI Cooper S E Countryman ALL4 plug-in hibrid
Következő cikk[TESZT] Subaru Levorg 1.6 GT-S – újszerű és stílusos, de ismerős valahonnan