AutóAddikt Autóteszt Opel Opel Mokka X 1.6 CDTI ECOTEC Start/Stop 4×4 Innovation – urbanista...

[TESZT] Opel Mokka X 1.6 CDTI ECOTEC Start/Stop 4×4 Innovation – urbanista kirándulós társ

Szeretjük, kedveljük az Opel 1.6 literes CDTI négyhengeresét. Ez még pont a downsizing fölé sorolható kategória szempontból, és ami nagyszerű, hogy nem jön zavarba akkor sem, ha egy relatíve nagyobb kocsiszekrénybe pakolják. Pontosan úgy, mint az Opel Mokka X 1.6 CDTI esetében. Teszten a városi és könnyedebb hegyvidéki túrákhoz ajánlott alsóközepes mini SUV, ezúttal dízel hajtással.

Néhány hónapja már befogtuk úgymond a vadonatúj Opel Mokka X-et, egészen a Balatonfelvidékig autóztunk, beirányozva a Liszkay Borkúriát. Az autó kapott szó szerint hideget s meleget ott, azokon a napokon, ugyanis a kitűnően megválasztott tesztelésre alkalmas helyszínek közt szerepelt autóút, autópálya, városi araszolgatás, s természetesen offroad is.

Most pedig nekifogtunk, hogy kivesézhessük az Opel Mokka X-et, méghozzá a szokásos, 1 hetes tesztintervallum alatt – ezúttal az 1.6 literes közös nyomócsöves dízel aggregáttal szerelt berzióra esett a választásunk.

Sok újat nem árulunk el akkor, ha megnézzük, hogy a leginkább szembetűnő részlet az autó kapcsán maga a küllem, ami a korábbi Mokka (emlékeznek a korábbi Chevrolet Trax testvérmodellre?) tekintetében rengeteget változott, annak ellenére, hogy az alapvető külső jellemvonások azért nagyrészt megmaradtak. Inkább azt lehet elkönyvelni az Opel Mokka X kapcsán, hogy minden olyan részt, amelyre már ráfért némi facelift, megcsináltak, olyanná téve, amely igazán 2017-es modellé teszi a villámos márka mini SUV-jét.

Jól jön a 4×4, úgyhogy bevállalható a könnyedebb offroad-megközelítés is

Vagy legyen inkább városi terepjáró? Mini SUV? Sokan idegenkednek e kifejezésektől, mondván, hogy a terepjáró-fogalomkör egy teljesen más kategóriát képvisel. Ugyanakkor a típusjelzésben ott virító X mindenképp az összkerékhajtást hívatott előtérbe helyezni, ami ugyan jelen esetben nyilván inkább a menetstabilitást, optimális vezethetőséget segíti alapértelmezésben, de mindenképp figyelemreméltó, könnyed-közepes terepképességeket is nyújt.

No de ne menjünk ennyire előre, kezdjük a szokásos külcsín taglalásával. Az új Opel Mokka X teljes szó szerinti faceliftet kapott, ez pontosan a frontrésznél tükröződik leginkább: az Intellilux LED Matrix alapú lámpatestek modern, lefelé ívelő fazont kaptak a jelenlegi márkaarculatnak megfelelően.

A hűtőmaszk szintén e szellemiségben készült a tervezőasztalokon, szolid, visszafogott, középtájt törésvonallal, krómdíszítéssel, sugallva a prémiumos jelleget. Alul kartervédő hatással jelenik meg a műanyag, matt berakás, ami egyébként tényleg véd visszafogottabb odacsapásoktól, leverődésektől – alapvetően a mellső lökhárító tekintetében. Az alsó szekcióra helyezett ködlámpafészkek pedig emelik az Opel Mokka X sportosság-faktorát, ide nem került ezüstárnyalatos díszcsík, de felesleges is lett volna.

Oldalnézetből szinte teljesen megegyezik a kialakítás a korábbi, „sima” Mokka modellekével, a tömzsi, csapott megközelítés, a hátrafelé emelkedő tető- és övvonal mind ismerősként köszön vissza. Itt máris megfigyelhető az Opel Mokka X nem elhanyagolható hasmagassága, valamint a kerékjárati ívek szellősre gondolt mivolta, hozzá a sárvédővonalak szegély megerősítése. Ez körkörösen végigkíséri az Opel Mokka X kaszniját, kezdve az orr szpoilerezésének alsó íveitől, az oldalajtók küszöb feletti részein keresztül egészen a farig.

Minden megmaradt a mára már régebbinek, hagyományosnak számító jellemvonásokból

Hátul szintén ismerősek a részelemek, tekintve a zárófények burkolatait, bár itt is előtérbe kerül a ráncfelvarrott környezet jelenléte, célba véve a dinamizmust, fiatalos lendületet. A lökhárító kialakítása itt is masszív, az alap sötét matt árnyalattól eltérő, inkább ezüstös berakás megvan, valamennyire biztosan véd az esetleges rátolatásos megpróbáltatásoktól – alapvetően süppedős terepen, bár így sem konkrét, hogy például az alatta elhelyezkedő, szinttől függetlenül kilógó kipufogócsonkkal ilyen esetekben mi történik. Mindegy, nem is akarjuk megtudni, de azért jó, hogy akad némi védelem.

Az Opel Mokka X utastere remek, minőségi érzetet kelt. Persze ehhez azért az is hozzájön, hogy tesztautónk a lehető legmagasabb, Innovation névre hallgató felszereltséggel érkezett szerkesztőségünkhöz, tehát a jó minőségű bőrözés, puha műanyagok, selymes tapintású felületek értelemszerűen nem hiányozhattak a felhozatalból.

Méretezéséhez képest meglepően tágas a Mokka X

A vezetőállás jól pozícionálható, eleve az Opel Mokka X-ben magasan, vagy inkább magasabban ülünk, mint egy hagyományos értelemben vett személyautóban – mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy magasabb szintű (szó szerint) vezetéskomfortban vegyük ki részünket. Mindezt úgy, hogy a megtett utazás során teljes legyen a kényelem, megfelelően hosszú és széles ülőlap-felületekkel, háttámlákkal. Elrendezés tekintetében sincs semmi kivetnivaló, az Opel Mokka X elegendő láb- és térdteret biztosít elöl, függetlenül a testalkattól, 190-195 centiméterig egészen biztos, hogy nem kell kompromisszumokat kötnünk (ez vonatkozik a fejtérre is).

Jól átlátható elrendezést kaptak a központi műszeregységek, az Opel Mokka X esetében analóg rendszerrel operáló főelemek a kitűnő fogású kormánykerék mögé helyezve, valamint a kapacitív érintésérzékeny LCD középkonzol is közvetíti mindazt az információt, amelyre a vezetőnek és utasának szüksége lehet.

Hátul bőséges a helykínálat, a felületek itt keményebbek, mint elöl, ezzel együtt komfortérzetet adnak – két felnőtt utas gond nélkül utazhat itt, hosszabb távolságokon keresztül is. Lábtér akad bőven, ehhez hozzájárul nagyban a 2555 milliméteres lábtér, de maga a 4275 milliméteres hossz is arra enged következtetni, hogy az Opel Mokka X nem szűkölködik férőhely tekintetében – annak ellenére, hogy a kompakt szegmens oszlopos képviselője.

Pakolni sem kellemetlen az Opel Mokka X-be: bár az alaphangon 356 literes csomagtér nem túl meggyőző, legalábbis, ha a méretezést tekintjük számadatként, de gyakorlatban viszont élhető, jól hasznosítható az optimális elrendezésnek köszönhetően. Ha pedig nem lenne elegendő a rendelkezésre álló méret, semmi probléma, 1372 literig bővíthetünk a hátsó ülések előre döntésével.

Mára kultikussá lett az 1.6 CDTI. Érthető, miért

Többször emlegettük a cikkben az 1.6 literes CDTI gázolajos aggregátot: az egység 136 lóerőt produkál 3500-as percenkénti fordulatszámon, a maximális forgatónyomaték pedig nem annyira csekély 320 Newtionméter. A nyomatékcsúcs kereken 2000-es percenkénti fordulatszámon érhető el, a hajtáslánchoz kapcsolat 6 sebességes manuális váltó remekbeszabott fokozat-áttételezésekkel teszi komplex hatásúvá az összképet. Állandó összkerékhajtással bír a Mokka X, optimális menettulajdonságokkal felruházva az autót: ne feledjük ugyanakkor, hogy a 4×4 itt leginkább a biztonságos vezetés kiegészítőjeként van jelen, például latyakos, csúszós téli utakon adhat kiemeten jó háttérsegítséget.

A tesztelt Opel Mokka 1.6 CDTI üzemanyagtankja 53 literes, ez méréseink szerint effektíve 650 kilométer egyhuzamban való megtételéhez volt elegendő. A városi átlagfogyasztás mérésekor 5.4 litert rögzítettünk 100 kilométerre átlagolva, míg országúti körélmények közt mindössze 4.2 litert kért az öngyuladós CDTI motor.

2017 Opel Mokka 1.6 CDTI ECOTEC specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres dízelmotor, turbóval

Lökettérfogat: 1598 cm³

Maximális teljesítmény: 136 LE @ 3500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 320 Nm @ 2000 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, hatfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4275 mm

Szélesség: 1781 mm

Magasság: 1658 mm

Tengelytáv: 2555 mm

Első gumik mérete: 215/55 R18

Hátsó gumik mérete: 215/55 R18

Tömeg, üresen: 1393 kg

Megengedett össztömeg: 1938 kg

Csomagtartó mérete: 356 liter, 1372 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 53 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 188 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 10.3 s (gyári), 10.2 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.4 l/100 km

Országúti: 4.2 l/100 km

Vegyes: 5.1 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.2 l/100km

Országúti: 4.4 l/100km

Vegyes: 4.7 l/100km

CO2 kibocsátás: 124 g/km

Bővebb információ az Opel magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

Fotó: Apple iPhone X
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS