AutóAddikt Autóteszt Suzuki Suzuki Swift 1.0 GLX ISG SHVS – jó, jobb, legjobb

[TESZT] Suzuki Swift 1.0 GLX ISG SHVS – jó, jobb, legjobb

Nagyjából 3 nagy generációra emlékszünk vissza a Suzuki Swift esetében, egészen a 90-es évek közepétől napjainkig. Akkor kezdődött, amikor Esztergomban elindult a klasszikus Swift gyártása (nem ez volt a legelső széria, mi a másodikkal kezdtük), majd akkori – és talán még mai szemmel is – hihetetlen változáson ment keresztül a japán kisautó. Ez a második nagy generáció, de az igazi váltást a legfrissebb, nemrégiben debütált Suzuki Swift-sorozat hozta el. Teszteltük a Swift 1 literes ISG hajtásláncos verzióját.

Tehát ez a Suzuki Swift már nem az, ami rég volt: masszív, erőteljes, dinamikus, tetszetős. Folytassuk még? Lehetne, hiszen amennyire át tud lényegülni egy autó, úgy át is lényegült a Suzuki Swift, minden egyes porcikáját tekintve.

Nagyobb sokkal nem lett (legalábbis kívülről), mint közvetlen elődje, de a formavilág megmaradt: elöl hangsúlyosabb hűtőmaszk és lámpatestek csalogatnak, nagy beömlőkkel, mosolygósra húzott hűtőmaszkkal, relatíve nagy szélvédőfelülettel. Az oldalvezetés szintén hozza a swiftes jelleget, ugyanis a tetővonal egyenes marad, míg az övvonalak szépen, egyenletesen húznak felfelé, s csak a C oszlop zárásánál fogynak el; ügyes rajzolattal, és mára a Swiftre jellemző tipikus hátsó rejtett kilincsekkel. A C oszlopnál a kaszni színére fújt felület türemkedik majd’ a tetőívig, majd átellenesen zárja az formát, és lágyan vezeti fel a fart, valamint a hátsó, ötödik ajtó kialakításának sziluettjét.

Ez már nem az a Swift – közhelyszámba megy, de nagyon is igaz

Markánsabb, a mai modern formaterveknek megfelelő hátsó helyzetjelző-lámpaburákat kapott az új, 2017-es Suzuki Swift, szinteltérésekkel emelkedik ki mindkét oldalon a kaszni síkjához képest.

A hátsó lökhárítóelem alsó élére helyezett aprócska ködlámpaidom mára védjegye a Suzuki Swift-szellemiségnek, itt is megtalálható, de bátran kijelenthetjük, hogy az amúgy is sportos és dinamikus arculatot remekbeszabottan táplálja.

Bár a beltér ugyanolyan letisztultnak jellemezhető, mint a legutolsó Swift-szériánál, mégis jelentős minőségi előrelépés tapasztalható. Alapjában véve ez a műanyagok-gumírozott hatású részletek kapcsán érezhető, valamennyire prémiumérzetet is adományoz az egész összhangnak, harmóniának, ami a globális Suzuki Swift-érzetet jellemzi. Az első üléspozíció gokartosan alacsony, ennek folyományaképp még jobban érezzük vezetés közben az autó paramétereit, mint a szélességet, hosszt: máris egy ismérv, amely révén egyszerűbb a városi lavírozás, szűk helyekre beparkolás.

Tulajdonképp a kilátás minden irányba remek, jobb nem is lehetne, nagyjából egy combosabb fejmozdulattal 360 fokban belátjuk az egész környezetünket, beleértve az autó belső tereit is.

Kompakt, de mégsem kényelmetlen

Sztereotípia ide, vagy oda: a kompakt, parányi autók általában kompromisszumok megkötésére sarkalják a bennük utazókat. Érdekes módon a Suzuki Swift esetében ilyesmit nem tapasztaltunk: átlag 180-185 centiméteres testmagassággal sem éreztük, hogy homokszem lenne a gépezetben (igaz, elöl ülve), a hátsó üléssor pedig kettő, szintén átlagos testalkatú utazónak tudott teljes értékű férőhelyet biztosítani. Külön a praktikum mellett szólnak az ajtózsebekbe integrált palacktartók, ezekbe egy-egy fél literes ásványvizes flakon simán, gond nélkül befér, ami ugye ebben a jelenlegi kánikulában azért nem elhanyagolandó.

Apró részletek ezek, de fontosak. Ami már nem annyira elhanyagolandó, az az ülések kényelmi faktora: itt sem tudtunk igazán belekötni semmibe. Ne felejtsük el, hogy jelen tesztünk egyértelműen a Suzuki Swift szegmensében található többi konkurenst veszi alapul az összehasonlítások esetében – s pont ez az, ami miatt kiemelkedik az új Swift a szürkeségből: túl tud mutatni kategóriáján komfort téren.

Ami nagy dolog, főként, hogy az apró külső méretezés ugyanúgy sikeresen megmaradt, mint annak előtte.

Milyen típusú ez a hajtáslánc? Hibrid? Vagy ISG? Vagy SHVS?

Persze technológiai értelemben is rengeteget fejlődött a Suzuki Swift. Tesztautónk 1 literes, háromhengeres benzinmotort kapott, mellé ISG technológiát társítva. Az ISG alapjait a regeneratív energia visszatáplálás jelenti, például fékezésnél a keletkező plusz energia azonnal a start-stop rendszert működtető akkumulátorba kerül. Az ISG integrált indítógenerátorként funkcionál, s nem utolsósorban a lágy hibrid hajtás alapjait is ez jelenti.

Vannak olyan szituációk, amikor a hajtáslánc több üzemanyagot igényel, ezáltal nő a fogyasztás. A Suzuki által fejlesztett SHVS rendszer (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) hathatósan segít az ilyen helyzetekben, indulásnál rásegít a hajtásra a benzinmotor mellett párhuzamosan. Ráadásul a hagyományostól eltérően jelen esetben szíjáttételezéssel lett megoldva az indítás, így direktebb reakciót érhetünk el a start-stop automatika esetében.

Az SHVS alapjait a tesztelt Suzuki Swift 1.0 GLX ISG-nél is a generátorként domborító elektromotor mellett a 12 Voltos lítium-ion akkumulátornál kell keresni. Az akkumulátor a folyamatos táplálásnak köszönhetően képes ellátni a gyújtás, és egyéb elektromos fogyasztók áramigényét, de a legtöbb kijelző, illetve maga a műszerfal, beleértve az infotainmentet és az audiorendszert – mind innen nyeri az energiát.

Fentiek tekintetében nyilván eleve más szemmel vizslatjuk a Suzuki Swift 1.0 GLX ISG hajtásláncát, illetve annak teljesítményét. A háromhengeres, 998 köbcentis egység 112 lóerőt ad le 5500-as fordulatszámon (ami egyébként pont egy korai Golf I GTI-nek volt a teljesítménye, s a lentebb részletezett súly-lórerő arány is hasonló volt). 170 Newtonméter maximális forgatónyomaték áll rendelkezésre, ez 2000-től már el is érhető.

Visszafogott tömeghez visszafogott fogyasztás (is) társul

925 kilogrammos gyári üres tömegének köszönhetően a Suzuki Swift 1.0 GLX ISG rendkívül rugalmas viselkedést mutatott tesztjeink során. Minimális turbólyukkal, folyamatosan épülő nyomatékgörbével valamivel több, mint 8 másodperc kellett mindössze, hogy meglépjük a 100 kilométer/órát nulláról, ami igencsak illusztris adat. A Boosterjet technológia ismét odatette magát, ezt már több Suzuki teszt esetében tapasztalhattuk.

No és ami kifejezetten érdekes lehet minden olvasónk számára, az a fogyasztás. Főként, ha egy aszkéta Swift van a középpontban: vegyes felhasználással 4.1 literre jött ki az átlag 100 kilométerre – országúton hozható a 4 liter alatti érték (3.9 liter/100 kilométer), városban sem megy 5 fölé (4.8 liter/100 kilométer). Pontosan úgy, ahogyan azt szeretnénk, vagy ahogyan elvárnánk.

2017 Suzuki Swift 1.0 Boosterjet GLX ISG specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű háromhengeres benzinmotor turbóval, lágy hibrid (ISG) kiegészítéssel

Lökettérfogat: 998 cm³

Maximális teljesítmény: 112 LE @ 5500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 170 Nm @ 2000 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, ötfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 3840 mm

Szélesség: 1735 mm

Magasság: 1495 mm

Tengelytáv: 1525 mm

Első gumik mérete: 185/55 R16

Hátsó gumik mérete: 185/55 R16

Tömeg, üresen: 925 kg

Megengedett össztömeg: 1380 kg

Csomagtartó mérete: 265 liter, 947 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 37 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 195 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.5 s (gyári), 8.4 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 10.1 l/100 km

Országúti: 5.9 l/100 km

Vegyes: 8.8 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 4.8 l/100km

Országúti: 4.0 l/100km

Vegyes: 4.3 l/100km

CO2 kibocsátás: 98 g/km

Bővebb információ a Suzuki magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS