AutóAddikt Autóteszt Škoda Škoda Octavia 1.4 TSI Style – megvan az új cégautó?

[TESZT] Škoda Octavia 1.4 TSI Style – megvan az új cégautó?

1996-ban, amikor is a Škoda Octavia márka- és típusnevet újraélesztette Mláda Boleslav, elkezdődött egy folyamat: vállalatok, vállalkozások előszeretettel választották cégautóként az Octavia-t. Hogy miért? Rém egyszerű: lényegre törő, praktikus, strapabíró, jó ár-érték aránnyal bír. Most megérkezett a legfrissebb generáció szerkesztőségünkhöz is, megvizsgáljuk, vajon fakult-e az Octavia presztízs az elmúlt 2 évtizedben.

Rengeteg variációban bír létezni az új Škoda Octavia, mi a Style felszereltséget vettük górcső alá. Az 1.4 literes TSI erőforrásról majd a cikk vége felé ejtünk szót szokás szerint; a legnépszerűbb motorvariánsok egyike ez, persze nem hanyagolható a TDI térhódítás sem. Nézzük!

A leginkább szembetűnő újítás, vagy ha jobban tetszik: változtatás az új Škoda Octavia esetében a front, konkrétan pedig a hűtőmaszk kialakítása. Egész pontosan a lámpatestek kettétagolása, a lökhárítóelem kicsiny, keskeny csíkban türemkedik a fényszórók egységébe, megtörve azt. A belső lámpabura részlet viszont már szorosan simul a hűtőmaszk krómmal futtatott széleihez, majd a rácsozat karakterisztikája következik, mint domináns fókuszelem. A klasszikus Škoda embléma jó szokás szerint ismét a helyén van, a motortérfedél kissé belelóg a maszkba, így adva meg a végleges Octavia jellegzetességet. Alulra jókora légbeömlőt imitáló modul került, szélére biggyesztett ködlámpafészkekkel, adva némi sportos arculategyüttest az autónak.

Minden maradt a megszokottak szerint

Nem törekedtek arra a csehek, hogy megváltoztassák az új Škoda Octavia alapvető formavilágát. Limuzin jelleg, még akkor is, ha a csomagtérfedél egy ötödik ajtó alapvetően: lágyan, mégis kockaformát idéző ívelések, az utaskabin tetővonala félkör alakzatban lett megrajzolva, annak ellenére, hogy mindenképp sikerült megtartani a tradicionális jellemzőket.

Az oldalajtók felülete nagy, de nem veszi el a hangsúlyt az egész megjelenéstől, a sárvédőívek öblösek, az egész összkép letisztultságot és visszafogott eleganciát sugall. Pontosan úgy, ahogyan azt egy újabb kori Škoda Octavia esetében elvárjuk.

Hátulról vizslatva a Škoda Octavia-t túl nagy, illetve extra különbséget nem fedezünk fel az előző generáció tekintetében, de még az is megkockáztatható, hogy akár a Rapid, akár a Fabia jellege ugyanez. Mondjuk nem meglepő, ha már ugyanaz a brand, ugyanaz a márka, ugyanaz a termékcsalád; no és persze legyen összetéveszthetetlen a tálalás, nem igaz? Kicsit oldalra húzott helyzetjelző burák, a csomagtérfedél karakteres törésvonalai a rendszámtáblakeret felfüggesztése körül, masszív Škoda márkajelzés. Ennyi, nem több, nem kevesebb. Tipikus Škoda Octavia, ismételten.

A Style felszereltségnek megfelelően nem számítottunk semmiféle túlgondolásra a tesztautó felszereltségi rátáját illetően. Ellenáló, sima tapintású szövetkárpitozást kaptunk az ülésekhez, mindemellett puha, ergonomikus tapintású kormányt, lényegre törő, és ezen felül optimális elrendezésű műszeregységet, jól kapcsolható hatgangos kéziváltó „járt” a teljes felüdüléshez, elégedettek voltunk.

5 személlyel sem gond az utazás. A hátsó lábtér óriási

Utazóautónak is kiváló az új Škoda Octavia, ugyanis minden megvan benne, ami egy nagyobb kiruccanáshoz, business triphez kell.

Kellemes oldaltartású, jó párnázottságú, közepesen kemény első ülések elegendő ülőlap hosszt biztosítva, tág skálán állítható ülésmagassággal.

Így a sofőr pozíciója remekül személyre szabható, abszolút kitűnő kilátással minden irányba. Az A és C oszlopok méretezése is jól el lett találva, a holtterek elhanyagolhatók, városi manőverezésnél sem találkoztunk kimondottan nagy problémákkal.

Hátul fejedelmi kényelmet konfigurálhatunk. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy az eleve hatalmas fej- és vállterek mellé gigantikus lábterek tartoznak, ami a combos tengelytávnak köszönhetően még akkor is remekbeszabottan áll rendelkezésre, ha épp tagbaszakadtabb sofőr és első utas utazik az új Škoda Octavia-ban.

A hátlapok, ülőlapok tömöttsége itt is közepesen kemény, jól tartanak, 2-300 kilométer megtétele után sem érezhető bármiféle komforthiány.

Lendületes és gördülékeny a Škoda Octavia 1.4 TSI hajtáslánca

1395 köbcentiméter hengerűrtartalmú, magas nyomású befecskendezéses rendszerrel ellátott turbótöltött TSI benzinmotort kapott a tesztelt Škoda Octavia. Az aggregát maximális teljesítménye 150 lóerőben lett meghatározva, 5000-6000 percenkénti fordulatszámon, míg a 250 Newtonméteres nyomatékcsúcs már 1500-tól rendelkezésre állt. A kiválóan hangolt turbónyomásnak köszönhetően ténylegesen nincs szinte olyan alacsony fordulatszámtartomány, amelyben ne érezné otthon magát a Škoda Octavia 1.4 TSI, közvetlen gázreakciókkal, egyenletes nyomatékgörbével.

Igaz, álló helyzetből kigyorsításnál ügyelnünk kell arra, hogy az RPM ne essen vissza, és ne fulladozzunk, ezt némi célzott gázpedálkezeléssel, a főtengely 1000 körüli forgatásával ki lehet küszöbölni.

Pörgős motor az 1.4 TSI, ennek megfelelően a tényleges húzóerő 2500-2800 környékén érkezik, majd gyönyörűen végigviszi 3500-ig (tapasztalataink szerint a szufla 5000 környékén kezdett fogyatkozni). Látható és érezhető, hogy rendkívül dinamikus tartományban tudunk autózni a Škoda Octavia 1.4 TSI-vel, viszont azzal mindenképpen számolnunk kell, hogy a masszívabb vezetési stílus igencsak megugrasztja a fogyasztási mutatókat.

Méréseink szerint városban átlagos vezetési stílussal 7.1 litert sikerült összehoznunk 100 kilométerre, míg országúton – köszönhetően a jó hangolású hatsebességes manuális váltóegységnek – kereken 4 literre sikerült levinnünk a végértéket.

A cikkben szereplő tesztautó árazása

A tesztben szereplő Škoda Octavia 1.4 TSI Style felszereltséggel 6 324 820 forintért hozható el a kereskedésből, ugyanakkor számos kedvező ajánlattal várják az ügyfeleket a DasWeltauto munkatársai.

2017 Škoda Octavia 1.4 TSI specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű négyhengeres benzinmotor turbóval

Lökettérfogat: 1395 cm³

Maximális teljesítmény: 150 LE @ 5100-6200 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 250 Nm @ 1250-5000 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4670 mm

Szélesség: 1814 mm

Magasság: 1461 mm

Tengelytáv: 2686 mm

Első gumik mérete: 205/55 R16

Hátsó gumik mérete: 205/55 R16

Tömeg, üresen: 1255 kg

Megengedett össztömeg: 1805 kg

Csomagtartó mérete: 590 liter, 1580 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 50 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 219 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.1 s (gyári), 8.3 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.1 l/100 km

Országúti: 4.0 l/100 km

Vegyes: 6.1 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.7 l/100km

Országúti: 4.3 l/100km

Vegyes: 5.2 l/100km

CO2 kibocsátás: 121 g/km

Bővebb információ a Škoda magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS