AutóAddikt Autóteszt Suzuki Suzuki SX4 S-Cross GLX 4WD AT és Suzuki SX4 S-Cross GL+...

[TESZT] Suzuki SX4 S-Cross GLX 4WD AT és Suzuki SX4 S-Cross GL+ 2WD – komoly evolúció, szükség volt rá

Korrábban már jelentkeztünk használtautó teszttel, most folytatjuk: sorozatunk legfrissebb cikke a méltán közkedvelt Suzuki SX4 utódjáról, az SX4 S-Cross-ról szól alapvetően; tehát nem is használtteszt, maximum annyiban, hogy visszanyúlik a korábbi SX4 modellhez. A 2000-es évek második fele Magyarországon egyértelműen a Suzuki eladások növekedéséről szólt, volt időszak, hogy még a Fordot és Opelt is leelőzte.

Nos, a régi és új SX4-et nem lehet egy lapon említeni az új verzióval. Én magam is 10 hónapig tulajdonosa voltam egy SX4 fapados, 2006-os példánynak. Azért volt fapados, mert direkt az kellett. Imádtam! Tekerős ablak, manuális klíma, no távirányító, bizony bele kellett tolni a kulcsot minden reggel. Sőt, központi zár sem volt benne és minden teljesen minimalista stílusban. Talán én vagyok az utolsó mohikán aki ilyet tudott venni 2006-ban.

A legfontosabb, hogy ne romoljon el semmi. Nos, nem is romlott, sőt még vagy 20 évig így lett volna, ha nem válok meg tőle. Egyetlen dologgal nem tudtam megbarátkozni, de tényleg csak eggyel: a kicsi csomagtartóval. Egy ilyen, a mai napig gyönyörű és egyébként kifogástalan családi autót minimum 7-8 centivel hosszabbra faraghattak volna! Igazán nagyjából 50 ezer forintot spóroltak vele, de egyúttal sok potenciális vevőt elszalasztott a „legújabb mi autónk” – amely egyébként mindenki kedvence.

A Suzuki SX4 S-Cross 2-3-4 fő részére minimális csomaggal ideális városi és utazóautó, a minőségét tekintve verhetetlen áron a magyar piacon. Utódja pedig a tavaly ősszel megjelent már nem 5 hanem 6 sebességes manuális, vagy éppen automata SX4 S-Cross (például a tesztben szereplő is). Normálisan nyomva a gázt az összkerékhajtású Suzuki SX4 S-Cross hozta a gyári adatokat, 5,4 fölé nem ment az átlagfogyasztása, pedig főleg városban teszteltük, mínusz 10 fokban. Mi kell több? Pont ez kell. Magasan ülsz, jól kilátsz, jól fogyaszt és még szép is.

Alkatrész árak a magyar pénztárcához igazítva, minősége viszont japános. Abszolút tökéletes útitárs. Az összkerekes változat pusztán 1,5 literrel fogyaszt többet, nem is értem hogy lehet ilyen autót megtervezni, életre kelteni. Japánban valamit nagyon tudnak. És most már Esztergomban is. Szívem szerint tesztelném még vagy egy évig, hogy centiliterre megtudjam a fogyasztását százon.

És nézzük tovább a tényeket: Egy mondatban nem lehet megfogalmazni a mondandót, zongorázni lehet a különbséget a régi SX4 és az utód között. Ha nem látnám a Suzuki emblémát, azt gondolnám ez valami 11 milliós kocsi. De nem, már ennek feléért is hozzá lehet jutni. Minden pozitív dologból hozza az előd tulajdonságait: Magas has magasság, elől sem és hátul sem lehet összekarcolni az alját, mert bármilyen magas parkolóban is magasabb a padkánál. Kényelmesek és jól beállíthatók az üléspozíciók, ez már nem a régi Swift stílus, ahol 100 km megtétele után gerincsérv gyanúval orvoshoz mentünk.

Gyönyörű az orra és a popsija is. Igazán csak egy versenytársa akad, de azt is ez a vállalat gyártja: igen, a Vitara! Így lett az, hogy az emberfia nehezen tud döntést hozni, Vitara vagy SX4 S-Cross? De valószínűleg a Suzukinak mindegy mit veszünk, lényeg, hogy így övék a két első hely a kategóriában. Az egyik talán férfias a másik talán nőies autó. Ki-ki döntsön szíve szerint.

És akkor jöjjön a lényeg, mindaz, ami ebben az autóban megfog.

A kijelző panelen tökéletesen el lehet igazodni, négy részre van osztva a középkonzol kijelzője:

1: hallgatás, 2: hívás, 3: vezetés, 4: kapcsolódás. Értelemszerűen az első a médiát és a rádióhallgatást és beállításait tartalmazza.

A rádiónál még olyan beállítás is van, hogy a menetzajtól függően automatikusan hangosabb vagy halkabb legyen az előadás. A hívás menü a vezeték és kéz nélküli telefonálásra való. Ehhez persze kell előbb a kapcsolódás. Pár másodperc alatt bluetooth összeköttetést lehet varázsolni a telefonunk és a kocsi között. A telefonunkat gyorsan felismeri, ad egy véletlenszerűen generált kódot, amit a kijelzőn megjelenít. Ha elrontottuk a beütést vagy visszalépünk, új gondot generál. Telefonunkba ütve a kapott kódot máris működik a kéz nélküli telefonálás.

A kapcsolatot legközelebb még rövidebb idő alatt fel lehet építeni, hiszen a telefon típusa elmentődik a kijelző panelen, így gyorsabb a felismerés. A vezetés menü alatt pedig egy jópofa és nagyon élvezhető navigáció rejtőzik szintén sok, személyre szabható beállítási lehetőséggel.

A sebességeket a nagyon szép, kék szegélyekkel keretezett jól áttekinthető és jól olvasható műszerfalon folyamatosan jelzi, sőt felfelé nyíllal jelzi, ha célszerű felkapcsolni és lefele nyíllal ha érdemes visszakapcsolni.

Az automata váltós, bőrüléses, összkerék meghajtásúban nyilván ez nincs, ott viszont van kormányról vezérelhető manuális kapcsolási lehetőség. Ehhez persze a sebességváltó állását ’M’-be kell tenni és nem ’D’-be.

Nagyon jó, hogy a külső hőmérsékletet folyamatosan is láthatjuk. Egyedül a fűtési kezelőszervek maradtak tekerősek és nyomósak, de lényegesen jobb megoldással, mint elődjében volt. Itt már nem a puritánság a jellemző, hanem az egyszerűen és érthetően kezelhető fűtő-hűtő-páramentesítő megoldások.

Térjünk kicsit vissza a külsőre. A Vitarához hasonlóan óriásit fejlődött az SX4 S-Cross is – főként ez most, a legfrissebb facelift kapcsán tűnik szembe Kívülről közepes gépjárműnek tűnik (tehát már nem kicsi, mint elődje volt) de belül mégis óriási terekkel rendelkezik! És a hőn áhított csomagtartó! Egek, hát ez 440 literes! Végre olyan, hogy mindenkinek megfeleljen. 60:40 arányban osztott hátsó üléstámláit lehajtva pedig máris 875 liter! Igazán pont a csomagtartó méretnövekedéssel nőtt a kocsi mérete. Azaz igazi mérnöki munka. De ez nagyon kellett neki, ezzel abszolút ideális családi autóvá lépett elő akár a többgyermekes családok részére is.

És akkor még hozzájön a nagyon pofás gyári tetősín, amire könnyedén rászerelhetőek a kereszttartók. A sok-sok felsorolt hasznos dolgon túl néhány további még hasznosabb: adaptív tempomat (ACC), ahol radaros vészfék asszisztens radarérzékelőivel méri fel kocsink előtt haladó jármű távolságát.

A vezető által beállított hosszú, közepes vagy rövid követési távolságnak megfelelően a rendszer automatikusan szabályozza az SX4 S-Cross sebességét). Radaros vészfék asszisztens (RBS). Ez az ütközés-megelőző rendszer az autó elejébe épített, milliméteres hullámhosszú radar segítségével érzékeli az akadályokat, és funkciókat aktivál úgy, hogy például érzékeli az elöl haladó járművet, és ütközésveszély esetén figyelmezteti a vezetőt, hogy fékezzen.

A figyelmeztetés „távoli” és „közeli” időzítéssel állítható be. Ráadásul ütközésveszély esetén a rendszer egy fényjelzés felvillantásával figyelmeztet, hogy fékezzünk. Ha az ütközés veszélye nagy és a vezető erősen lenyomja a fékpedált, a rendszer megnöveli a fékerőt. Továbbá, ha a rendszer elkerülhetetlennek ítéli az ütközést, automatikusan fékez, ezzel elkerülve vagy nagymértékben lecsökkentve egy lehetséges ütközés mértékét.

Már eddig is annyi különleges dolgot találtunk a kocsiban, hogy 30 év alatt nem volt ennyi fejlesztés Suzukiban. De lássuk csak tovább: kulcs nélküli ajtónyitás (nyomógombos vagy távirányítós), kulcs nélküli indítás (nyomógombos), kétzónás automata klíma (GL és GLX esetén), továbbá hegymeneti elindulás segítő (addig nem gurul vissza amíg a fékről a gázra lép az ember). ESP menetstabilizáló rendszer, TPMS abroncsnyomás figyelő rendszer és a sort hosszasan lehetne sorolni. A hátsó utasoknak a lehajtott kartámaszban 1-1 üveg víz vagy pohár kényelmesen elfér. A full extrásban óriási, 2 részes üvegtető, bőr ülés, ülésfűtés (low és high fokozatválasztás lehetőségével) és minden, ami egy luxusautóban található.

Miközben ez nem számít luxusautónak, ráadásul egy ugyanígy felszerelt Jaguar vagy BMW töredékéért megkaphatjuk. Elsősorban a biztonsági berendezések terén óriási a suzukis előrelépés.

Ezekkel a rendszerekkel az autó abszolút belépett a minden igényt kielégítő kategóriába, csinos kinézetével pedig bizonyára az elkövetkezendő időszak slágerautója lesz, ahogy testvére a Vitara pár hónappal ezelőtt berobbant és szintén az lett. Jó utat, Suzuki!

2016 Suzuki SX4 S-Cross GLX 4WD AT és Suzuki SX4 S-Cross GL+ 2WD specifikációk

Motor

Motortípus: háromhengeres turbótöltött benzinmotor (GL+), négyhengeres turbótöltött benzinmotor (GLX)

Lökettérfogat: 988 cm³ (GL+), 1373 cm³ (GLX)

Maximális teljesítmény: 112 LE @ 5500 ford./perc (GL+), 140 LE @ 5500 ford./perc (GLX)

Maximális forgatónyomaték: 160 Nm @ 1800-4000 ford./perc (GL+), 220 Nm @ 1500 (GLX)

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú manuális kéziváltóval (GL+), összkerékhajtás automataváltóval (GLX)

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4300 mm

Szélesség: 1785 mm

Magasság: 1580 mm

Tengelytáv: 2600 mm

Első gumik mérete: 215/55 R17

Hátsó gumik mérete: 215/55 R17

Tömeg, üresen: 1150 kg

Megengedett össztömeg: 1730 kg

Csomagtartó mérete: 430 liter, 1260 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 47 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 200 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 9.1 s (gyári), 9.6 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal – GLX)

Városi: 7.2 l/100 km

Országúti: 4.6 l/100 km

Vegyes: 6.4 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.6 l/100km

Országúti: 5.2 l/100km

Vegyes: 5.6 l/100km

CO2 kibocsátás: 127 g/km

Bővebb információ a Suzuki hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Együttműködő partnereink: ASUS, Acer Hungary, Sony, KonzolvilágEPSON, QNAP, AOC, PhilipsMyActionCam, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte