AutóAddikt Hírek További fejlesztések várhatók a CHAdeMO szabványnál

További fejlesztések várhatók a CHAdeMO szabványnál

A CHAdeMO júniusban megrendezett éves tokiói közgyűlésén a szervezet vezetése bejelentette a nagyteljesítményű CHAdeMO töltők bevezetésére irányuló jövőbeli terveit és tájékoztatást adott a folyamatban lévő fejlesztésekről. A CHAdeMO még idén a jelenlegi protokoll módosítását tervezi, mely lehetővé teszi a 150kW-os (350A) töltést.

nissan-leaf-30-kwh-teszt-autoaddikt-035

„Szervezetünk egyik fő célja, hogy a CHAdeMO protokoll folyamatos fejlesztésével a valós piaci igényekre adjunk választ. Erős elmozdulás figyelhető meg a piacon a nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező tömeggyártású elektromos járművek irányába, mi pedig a gyorstöltő megoldások globális szolgáltatójaként felkészülten kell, hogy várjuk ezeket a piaci változásokat. Ezért dolgozunk most a nagyteljesítményű protokollon, mellyel felgyorsíthatjuk a nagyteljesítményű töltőinfrastruktúra kiépítését” – mondta Dave Yoshida, a CHAdeMO főtitkára.

A módosítás nem változtat a jelenlegi csatlakozó szabványon, így a 150kW-os töltők nem csak a jövő nagyteljesítményű elektromos autóit tudják majd tölteni, de a jelenlegi modellek kiszolgálására is alkalmasak lesznek. Mivel azonban a jelenlegi autók többsége 50kW körüli töltésre kalibrált, így a töltési idő esetükben változatlan marad.

A szabvány 150kW teljesítményű töltők kiépítése várhatóan 2017-ben veszi kezdetét.

A CHAdeMO jelenleg is számos technikai kutatást folytat a nagyobb, akár 350kW teljesítményű töltőmegoldások lehetőségeit illetően.