AutóAddikt Újdonságok Új Nissan Qashqai: amikor az élvonalat képviselő dizájn és prémium szintű komfort...

Új Nissan Qashqai: amikor az élvonalat képviselő dizájn és prémium szintű komfort találkozik

Az új Nissan Qashqai kényelmes, hálózatra kapcsolt, imponáló utastere új szegmens standardot állít fel prémium érzetével, megkülönböztető dizájnjával és fejlettebb használhatóságával.

A közel tizenöt évnyi eladás lehetővé tette a Nissan dizájn és mérnök csapatai számára, hogy vásárlók millióitól gyűjtsenek visszajelzést, ezáltal biztosítva azt, hogy az új generációs Qashqai a leginkább felhasználóorientált és a legmagasabbra törkevő modell a mai napig.

A fejlett Nissan Intelligent Mobility technológiák karnyújtásnyira találhatók a vezetőtől, minden érintéssel magában hordozva a kényelmet és minőséget. Az új, prémium anyagok, az okos funkciók és a jól átgondolt részletek olyan utasteret eredményeznek, amely élen jár mind a dizájn, mind a praktikusság tekintetében.
Matthew Weaver, a Nissan Design Europe alelnöke nyilatkozta a következőket: „Az új Nissan Qashqai tökéletes metszéspontja a kifejező dizájnnak és az ügyfelek elvárásainak. Az ő szükségleteik alakítják a mi fókuszunkat, a mi merész megnyilvánulásunk találkozik az ő magas elvárásaikkal. Új szintre emeltük a Qashqait ezzel az új generációs modellel: prémium, mégis praktikus, gazdagon felszerelt, mégis elérhető, fejlett, mégis használható környezetet teremtve, ami követendő példaként áll mások előtt.”

Okos érintés

Az új ülés kárpitok egy hívogató és fényűző, kikapcsolódásra alkalmas utasteret alkotnak. A nappabőr 25 nap alatt készül el és több mint 60 perc ráölteni az új 3D gyémánt formát.

A luxus érzetét keltve, az első ülések háromféle masszázs funkcióval lettek ellátva a top felszereltségű verzióknál, állíthatóságuk kényelmesen megoldható a NissanConnect rendszerén keresztül.

Az utastérbeli fehér hangulatvilágítás megnyugtató légkört teremt, egységességével prémium minőség érzetet biztosít, harmonikus benyomást kelt.

Nagy figyelmet szenteltek a sebességváltó ergonomikus és esztétikai megjelenésének, a gombok kapcsolása luxus érzetet nyújt használójának, a magabiztosság és a kifinomultság mellett.

A Nissan tervező és mérnök csapatai egymással együttműködve optimalizálták a középkonzol elhelyezését, ergonómiai és használhatósági szempontok alapján. A középkonzol tájékán egy új, kisebb, okos sebességváltó található az automata verziókban.

Az összkerekes változatokban a vezetésimód-választó kapcsoló mattkróm gyűrűt kapott és fekete zongoralakk felületet, valamint könnyű váltást biztosít a vezetési módok között.

„A dizájn, a mérnöki munka és a tervezés területein keményebben dolgoztunk, mint valaha, hogy ügyfeleink számára a vezetés kényelmes és minőségi legyen, jó közérzetet keltve. Ügyfeleink, családtagjaik és barátaik számára az autóban töltött időnek kivételes élménynek kell lennie” – mondta Marco Fioravanti, a Nissan Automotive Europe Termék Tervezési Alelnöke.

Online irányítás

A Qashqai egy fejlett szórakoztató és információs rendszert tartalmaz, egy kategóriavezető szolgáltatáscsomaggal, amiben benne van például a vezeték nélküli okostelefon csatlakozás, autóban lévő Wi-Fi (akár 7 eszköz számára), illetve a NissanConnect Services applikáció, hogy az autó irányítható és monitorozható legyen.

A NissanConnect kijelzője több szempontból is jobb lett: egyrészt nagyobb lett (9”), másrészt jobb lett a felbontás és a képminőség is. A NissanConnect több funkciót is ellát egyben: hozzáférést biztosít a navigációhoz, a zenehallgatáshoz, az autó beállításokhoz, ugyanakkor kompatibilis az Android Auto®-val illetve az Apple CarPlay®-jel, sőt az új Qashqaiban működik a vezeték nélküli Apple CarPlay® is. Több felhasználó számára is elmenthetőek a navigáció, a zenehallgatás és a rendszer beállítások, valamint akár egyénenként személyre szabhatóak.

Tudja fogni a DAB rádiót, illetve okos telefonról átjátszott (streamelt) online rádiókat is. A kiváló audio hangzást a Bose® Prémium hangrendszer garantálja, amely tartalmaz 10 hangszórót valamint egy, a csomagtartóban elhelyezett Acoustimass® mélynyomót is. A rendszer úgy lett hangolva, hogy ne csak az elől utazók élvezhessék a prémium hangzást, hanem a hátul utazók is.

A kormány mögött egy új, nagyfelbontású 12,3”-es TFT kijelző kapott helyet, mely személyre szabható elrendezésre ad lehetőséget a következő funkcióknak: navigáció, zenehallgatás, forgalom-, vezetéssel kapcsolatos információk. Mindezek a kormányról vezérelhetőek egy megújult, ergonomikus gombrendszerről. Egy tradicionális „Kiriko” mintázatú digitális háttér is elérhető a TFT képernyő beállításai között, amely az autó japán DNS-ét hordozza.

Egy innovatív, új 10.8”-es Head-Up Display (szélvédőre vetített képernyő), a kategóriában a legnagyobb képméretet nyújtja. A legfontosabb navigációval és vezetés támogatással kapcsolatos információk vannak kivetítve a szélvédőre, a vezető látóterébe, oly módon, hogy az autó vezetője magabiztosan és kényelmesen az útra, illetve a vezetésre tud koncentrálni.

A Home-to-Car egy új képesség, ami elérhető a harmadik generációs Qashqaiban. Ez egy viszonylag új kifejezés az autóiparban, és az autónak az otthonunkkal való együttműködéséről szól, a Google Home, illetve az Amazon Alexa eszközök adta lehetőségeket hasznosítva. A rendszer sok különböző hangalapú parancs befogadására alkalmas. Többek között a vezető elküldheti az aktuális célállomást az autójának a navigációjára – az említett okos eszközöket használva –, azzal a céllal, hogy minimalizálja célállomásnak a navigációba való begépelésére fordított időt.

A NissanConnect Services okostelefon applikációval több különböző olyan funkció érhető el, amin keresztül távolról vezérelhetjük az autónkat, például dudálhatunk, felkapcsolhatjuk a fényszórót vagy bezárhatjuk, illetve kinyithatjuk az autót. Az okos figyelmeztetések szintén beállíthatóak: a sebességre, az időre és a területre vonatkozó korlátozások túllépése esetén az applikáció jelzést ad a számunkra.
Az új Qashqaijal bevezetésre kerül egy új autó állapotjelentés, ami megtekinthető az applikációban, és ami figyelmezteti az autó tulajdonosát, amennyiben sürgős karbantartásra volna szükség, illetve valós idejű teljesítmény kiértékelést is mutat.

A vezetési előzmények és elemzések szintén elérhetőek az új appon keresztül, vagyis a felhasználó láthatja a korábbi utazásainak az összegzését, a megtett távolság és az utazásra fordított idő vonatkozásában.

Ha a vezető nem a telefon navigációját szeretné használni, akkor elérhetőek a TomTom 3D térképek és elő forgalmi adatok, valamint a navigáció képes a távolról történő térképfrissítésre is. Ezen felül pedig elérhető még a Google Street View (Google Utcakép), állandó trafipax helyszínek, illetve az üzemanyag árak is. Végül pedig az ajtótól-ajtóig navigálás szintén rendelkezésre áll az applikációban, aminek része az My Car Finder (Keresd az Autóm) funkció is.
A Qashqaiban, a Nissan modellek között első alkalommal, elől a középkonzol tárolórekeszében található egy 15 W-os vezeték nélküli töltő okostelefonok számára, amely az egyik legmagasabb teljesítményűnek számít a kategóriában, valamint, akár az egészen nagy készülékek is elférnek rajta (pl. Apple iPhone 12 Pro Max).
A kapcsolódás lehetősége minden utas számára elérhető, ugyanis elől és hátul is van lehetőség USB-n keresztül történő töltésre, egyaránt USB-A és USB-C portokon keresztül.
Ismét a modell japán mivoltára reflektálva, az információs hangjelzések az új Qashqaiban, például a biztonsági öv emlékeztető, illetve az irányjelző hangjai egy japán videójáték fejlesztővel, a Bandai Namco céggel közösen lettek kifejlesztve. Ennek köszönhetően a különböző hangjelzések harmonizálnak egymással, és dallamos két-tonusú jellegük van.

„Bevezettünk egy szerteágazó kapcsolódási lehetőséget az új Qashqaiban, amely hozzásegíti a tulajdonosokat, hogy megfigyelés alatt tartsák autójukat, hogy kommunikáljanak vele, érezzék az autó támogatását, valamint kiegészítsék azt otthoni okos eszközökkel és telefonjukkal. Viszont ezeknek a funkcióknak a legfőbb célja az volt, hogy a vásárlóink számára kényelmesebb és egyszerűbb legyen az autó használata” – mondta Gareth Dunsmore.

Irányítási kényelem

Az új Qashqai a vezetője számára továbbra is magas szintű irányítási magabiztosságot biztosít, ugyanis az autó érzékeli a környezetet, valamint a kilátás is javult előre, hátra és oldalra is. A kiláthatóság a szélesebb szélvédő látószögtől és a vékonyabb első oszlopoktól javult. Továbbá az oldalsó tükrök az A oszlop helyett, az ajtóra lettek szerelve, aminek köszönhetően csökkentek a kilátást zavaró takarási zónák is.

Az új Qashqai hosszabb tengelytávja, egy hatékony helykihasználással ötvözve azt eredményezte, hogy nagyobb legyen a hely az utasok számára. A hátsó üléseknél a térd helykínálat 28 mm-rel nőtt 608 mm-re, és nagyobb lett a távolság a vezető- és az első utasülés között is. Az első és hátsó fejtér is megnőtt 11 mm-rel, annak köszönhetően, hogy az autónak némiképp a külső méretei is megnövekedtek.

Mivel az ülések magassága és szélessége módosítva lett, magasabb lett az utazási komfort. A 145-192 cm magasságú felnőttek személyre szabhatják maguk számára az üléseket. Elől az üléspárnák dőlésszögének a beállíthatósága, a Qashqai legmagasabb felszereltségi szintjén további kényelemmel szolgál.

Dinamikus vezetés esetére, az ülések háttámlájában elhelyezett párnák alakja, valamint az ülések oldaltartása is tovább lett fejlesztve, oly módon, hogy módosítottak az oldaltartást biztosító párna szögén.
Annak érdekében, hogy különböző felhasználók gyorsan megtalálhassák a számukra legkényelmesebb ülésbeállítást, a legmagasabb felszereltségi szinten elérhető az ülések memória funkciója, amely el tud tárolni két különböző üléspozíciót mindkét első ülés esetében.

A Nissan NASA által inspirált Zero Gravity (zéró gravitáció) ülései minden utazásnál biztosítják a kényelmet. Fejlesztésük a korábbi generációs Qashqainál kezdődött. Széleskörű tesztelések zajlottak, versenypályán és közúton, és mindezeknek köszönhetően a Zero Gravity ülések biztosítják az optimális testtartást és csökkentik a fáradtságot a hosszabb és a rövidebb utak során egyaránt. Az új kormány fűtési opció fokozza a jó közérztet a téli hónapokban.

Praktikus személyreszabottaság

Bár belső terét tekintve kifinomultabb, ugyanannyira praktikus is az új Qashqai, hiszen kielégíti az ügyfelek mindennapi igényeit, elszállítva mindent a babakocsitól a nagy bevásárlásig.

Amikor nem szabad az ember keze, az érintésmentes csomagtartó nyitó megkönnyíti a ki- és bepakolást. A teljes csomagtér az előző generációs modellhez képest 50 literrel lett megnövelve, részben annak köszönhetően, hogy a csomagtér padlót 20 mm-rel lesüllyesztették, köszönhetően a hátsó felfüggesztés jobb kialakításának.
Elődjének olyan népszerű funkciói, mint az oldalsó tárolók a kerék ívek fölött vagy a Flexibilis Csomagtér Rendszer megmaradtak továbbfejlesztett formában az új modellben is. A csomagtér polcok át lettek alakítva, egyik oldaluk ellenálló szövetborítást kapott, a másik pedig könnyen takarítható műanyagot.

A könnyebb rakodást rossz fényviszonyok közepette a csomagtérből már két fényforrás segíti. Egy 12 V-os csatlakozó is beépítésre került a hátsó részbe, olyan elektromos eszközök ellátására, mint az elektromos hűtőtáska.

Az utastérbe való tárolási lehetőségek is a használhatóság jegyében lettek újragondolva. A két első pohártartó távol helyezkedik el egymástól, hogy megkönnyítse a kisebb poharak mozgatását és az ajtózsebek már 1,5 literes palackok tárolására is alkalmasak. A korábbi generációs Qashqaiban csak 0,5 literes palackok fértek el ugyanitt.

Az ajtók ergonomikus dizájnjának tökéletesítése megkönnyíti a be- és kiszállást az új Qashqaiba, főleg szűk helyeken nyilvánvaló ez, például egy több szintes parkolóházban.

Egészében véve, a könnyen használható okostelefon applikáció funkcióktól a kényelmes masszázs üléseken, fűtött kormányon, kiváló illesztéseken, anyagokon át a nagyobb tárolóhelyig, az új Qashqai ismét felülmúlja azt, amire az ügyfelek számíthatnak egy Crossovertől ebben a kategóriában. A Nissan úttörő, divatot diktáló harmadik generációs modellje kényeztető és kellemes élményt nyújt utasainak az utazásuk elejétől a végéig.