AutóAddikt Hírek Voltak komoly kihívások, de az Audi Csoport mégis stabil pénzügyi eredményeket ért...

Voltak komoly kihívások, de az Audi Csoport mégis stabil pénzügyi eredményeket ért el 2017 első félévében

Az Audi Csoport az idei év első hat hónapjában 30.1 milliárd eurós árbevételt és 2.7 milliárd euró működési eredményt ért el.

Az előző év hasonló időszakához képest az Audi javított működési teljesítményén, az operatív árbevétel-arányos nyereségráta elérte a 8,9 százalékot, amely egyértelműen a célként meghatározott 8 és 10 százalék közötti célsáv tartományon belül van. Az Audi márka világszintű kiszállításai elmaradtak a 2016. első felében regisztrált eredményektől, amelynek oka egy, a kínai piacon tapasztalt átmeneti visszaesés volt. Júniusban a darabszámok ismét emelkedtek Kínában, ahol végül a valaha volt legjobb eredménnyel zárta a márka a hónapot. A vállalat bővülő kiszállításokra számít világszerte az év második felében, azonban az új modellekkel kapcsolatos előzetes kiadások nagyobb hatással lesznek a pénzügyi eredményre, mint az év első hat hónapjában.

„Az első Audi Summit alkalmával tartott világpremierjével az új Audi A8 jelentette az új modellek offenzívájának első lépését” – nyilatkozta Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. A

Az Audi zászlóshajójának új generációja a világ első, sorozatgyártású, a magas fokon automatizált közlekedést lehetővé tévő autójaként mutatkozott be és a mild-hibrid vagy a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid formában megjelenő nagyfeszültségű technológiával egy teljes modellsorozatot kínál elektromossá alakított hajtásrendszerrel.

„2018. közepéig négy további kulcsfontosságú modellsorozatunk legújabb generációját mutatjuk be. Ezen kívül a legmagasabb kategóriában is bővítjük modellkínálatunkat, a jövő évben érkezik ugyanis az Audi Q8 és a teljesen elektromos Audi e-tron is” – tette hozzá Stadler.

2017. januárjától június végéig az ingolstadti székhelyű vállalat összesen 908 955 kiszállítást teljesített (2016. január – június: 953 293 darab). Az Audi Csoport árbevétele az év első felében elérte a 30 143 millió eurót (2016. január – június: 30 134 millió euró). Működési eredménye 2 680 millió euróra nőtt (2016. január – június: 2 401 millió euró vagy 2 666 millió euró a különleges tételek korrekciója után), az operatív árbevétel-arányos nyereségráta pedig 8,9 százalékra emelkedett (2016. január – június: 8,0 százalék vagy 8,8 százalék a különleges tételek korrekciója után).

„Az igazán komoly kihívások ellenére stabil pénzügyi eredménnyel zártuk az első félévet” – értékelt Axel Strotbek, az AUDI AG igazgatótanácsának a pénzügy, az IT és az integráció területeiért felelős vezetője, majd hozzátette: „Speed Up! programunk hatékonysági intézkedéseihez kapcsolódó első sikereink lassan beérnek.”

Ennek keretén belül például a vállalat optimalizálta a kutatás és fejlesztés területeinek hatékonyságát és 6,9 százalékra csökkentette az árbevételnek a kutatási és fejlesztési költségekre fordított arányát (2016. január – június: 7,5 százalék). Hosszútávon az Audi ebben a mutatóban a 6 és 6,5 százalék közötti tartományt kívánja megcélozni. A Speed Up! program eredményei a jelentősen csökkent disztribúciós költségeken is tetten érhetők.”Tovább dolgozunk a hatékonyságon, hiszen jövedelmezőségi céljaink az elektromos korszakban sem változnak” – nyilatkozta Strotbek.

Az Audi konszern adózás előtt eredménye 2017 első félévében elérte a 2 798 millió eurót (2016. január – június: 2 190 millió euró), amely többek között a pénzügyi bevételek jelentős emelkedésének volt köszönhető. Pozitív hatással voltak az eredményre – egyebek mellett – a HERE vállalatnál az első negyedévben megjelenő új befektetők, így a tőkemódszerrel elszámolt befektetésekből származó bevétel 183 millió euróra növekedett.

A nettó pénzforgalom az első félév végére 1 879 (2016. január – június: 2 085 millió euró) millió euróra csökkent, amely magában foglalja a dízel kérdéssel összefüggő várható, három számjegyű euró milliókra rúgó kifizetéseket.

Az év hátralévő részét illetően Axel Strotbek így nyilatkozott: „Párhuzamosan modellbemutatók egész sorát készítjük elő. Az ezekhez kapcsolódó előzetes kiadások igen komolyan megjelennek majd az eredményeinkben és a pénzforgalmi adatokban, különösképpen a negyedik negyedévben.” Az év első felének tőkeráfordítása elérte az 1 156 millió eurót (2016. január – június: 1 238 millió euró), amely az árbevétel 3,8 százalékát tette ki (2016. január – június: 4,1 százalék). A teljes évre az Audi a tőkeráfordítás arányát 5 és 5,5 százalék közé várja.

A teljes 2017-es évre a vállalat az előző évhez képest a kiszállítások enyhe növekedésére számít. Az Audi konszern az árbevétel tekintetében szintén kismértékű emelkedést vár, az operatív árbevétel-arányos nyereségrátát pedig a 8-10 százalék közötti stratégiai célsáv tartományban kívánja tartani.

Előző cikkTovábbfejlesztett aerodinamikai formatervvel érkezik az új Nissan LEAF
Következő cikkÁsványvizet osztott a Volkswagen és a Theodora a hőségriadóra való tekintettel