AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt 1997 Mercedes-Benz W140 S420: MANN CU4007 pollenszűrő cseréje

1997 Mercedes-Benz W140 S420: MANN CU4007 pollenszűrő cseréje

Igencsak aktuálissá vált az 1997-es évjáratú Mercedes-Benz W140 S420-nál a pollenszűrő cseréje. Meg is csináltuk, s mindehhez az Olajshop.hu által biztosított MANN CU4007 használtuk.

Ildomos tudnunk, hogy a W140-esbe – esetünkben egy 1997-es S420-as – összesen három darab utastér-szűrőt építettek be. Egy pollenszűrőt, utastér-keringető szűrőt, illetve opcionálisan egy aktívszén-szűrőt (projektautónk felszereltségéhez tartozik).

Terveink szerint mindhármat kicseréljük, legutoljára majd az aktívszíén-szűrőt hagyjuk, egyelőre a fontos központi elemekre fókuszálunk. Jelen cikkünkben pedig a MANN CU4007 típusú pollenszűrő cseréjét vázoljuk.

A W140-es Mercedes pollenszűrőjét a motortérből érhetjük el, a felső, szélvédőhöz közeli műanyag panelburkolat alatt kell keresnünk. A panelt összesen 6 db csavar tartja (projektautónkból hiányzik kettő sajnos, pótolni fogjuk hamarosan), 5 darab szemből nézve a bal oldalon, míg 1 darab a jobb oldalon.

Miután meglazítottuk, kicsavartuk a csavarokat, óvatosan kiemelhető a panel. Itt nagyon kell vigyáznunk, hogy a műanyagba integrált keringetést végző gumicsöveket nehogy megsértsük, vagy nemes egyszerűséggel kitépjük a helyükről.

Vigyáznunk kell továbbá a panel bal oldalán futó vákuumcsőre is. Ezt nem ajánlatos lecsatlakoztatni a panelről, mert feszítés hatására könnyedén elpattanhat a dugó, a pótlás nem túl kellemes feladat. Általában egyébként a vákuumcső kellően hosszú, a panel megemelésével nem feszül meg kritikusan, amennyiben körültekintően járunk el.

Ha mindent jól csináltunk, a felnyitott panel alatt máris megtaláljuk a nagy valószínűséggel teljesen szennyezett szűrőt. Esetünkben persze így történt, tehát nem volt kérdés, hogy az új MANN CU4007-est berakjuk a helyére.

Visszaszerelés tekintetében a folyamat nyilvánvalóan a fentiek inverze. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a panelfelület szabályosan illeszkedjen az alsó részekhez, valamint a szűrőbetét szélei is felfeküdjenek a keretre.

Együttműködő partnerek: Classic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huHankook Tire MagyarországULO, Loctite (Henkel Adhesives), Olajshop.hu

Fotó: Canon / Camera Kft.

Utómunka: Acer