AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt 1997 Mercedes-Benz W140 S420: utastér levegőkeringető szűrőbetét tisztítása

1997 Mercedes-Benz W140 S420: utastér levegőkeringető szűrőbetét tisztítása

Mint ahogyan előző kapcsolódó cikkünkben vázoltuk is, a 97-es W140 S420 Mercedes projektautónk összesen három darab, az utaskabin tiszta levegőjéért felelős szűrővel lett felszerelve. A pollenszűrő cseréje viszonylag egyszerűen zajlott, most következzen az utastér levegőkeringett szűrőbetétjének cseréje.

Itt már kicsit nehezebb a feladat. A levegőkeringett szűrőház a vezető melletti utasoldali lábterének felső felületén található, egy kisebb doboz formájában. A tartó, azaz maga a szűrőház összesen kettő műanyag patenttel csatlakozik a kerethez, valamint kettő csúsztatható zsanért is hordoz.

A szűrőház, illetve maga a szűrőbetét kiszedéséhez két tompavégű csavarhúzóra lesz szükség. Ezeket a kettő patenthez tartozó mélyedésekbe süllysztjük, majd igen enyhe nyomással kipattintjuk – akár egyszerre a kettőt – helyükről.

Így le is nyílik a szűrőház, viszont tartja az egészet a hátsó kettő csúsztatható zsanér. A szűrőházat enyhén megemelve szedhetjük ki a helyéről.

Ismét beigazolódott sejtésünk, miszerint nagyon szennyezett lesz a levegőkeringető szűrőbetét, jöhetett is nyomban a porszívózás. Jelen esetben nem láttuk szükségességét a teljes cserének, hiszen ez a betét mosható, fertőtleníthető. Ugyanakkor az anyaga kifejezetten elasztikus, viszont szakadásra hajlamos. Így mi kézi tisztítást alkalmaztunk, ehhez a porszívózás után a Loctite 731335 klímafertőtlenítő spray-t használtuk. Persze egy alapos mosást is eszközöltünk, majd a száradás után ismét egy kevés Loctite-tiszítás következett.

Természetesen a szűrőház visszaszerelése a fent leírtak fordítottjaként működik. Nehézséget viszont okozhat az, hogy a csúszózsanérok visszapozícionálása türelmet igénylő feladat.

Együttműködő partnerek: Classic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huHankook Tire MagyarországULO, Loctite (Henkel Adhesives), Olajshop.hu

Fotó: Canon / Camera Kft.

Utómunka: Acer