AutóAddikt Magazin 6.2 literes V8 AMG motor került egy Toyota Hiluxba

6.2 literes V8 AMG motor került egy Toyota Hiluxba

Egy dél-afrikai Hilux-tulajdonos nem akármilyen motorra, hanem az AMG legendás, 6,2 literes V8-asára cserélte a négyhengeres Toyota motort a pickupjában. Pedig az autóval nem gyorsulási versenyekre jár, hanem a mindennapi ügyeit intézi és rendszeresen vontat.

Már eddig is létezett Dél-Afrikában fejlesztett, V8-as motorral hajtott Toyota Hilux, de azokat az autókat csak a Tereprali világkupa versenyein lehet látni, utcai verziót sosem gyártottak belőlük. Az ötliteres, Lexus szívómotorral hajtott, csővázas, középmotoros, független hátsó futóművel rendelkező versenyautók már évek óta a legfőbb esélyesnek számítanak a világ legnehezebb autóversenyének tartott Dakar-ralin, Nasser Al-Attiyah 2019-ben az abszolút győzelmet is megszerezte egy ilyen autóval.

Alighanem a Toyota Gazoo Racing dél-afrikai részlegén fejlesztett gyári versenygépek adták az ihletet Quentin Boylan dél-afrikai Hilux-tulajdonosnak és a Colt & Toyota Spares autóalkatrész üzlet tulajdonosának, hogy egy szép hangon gurgulázó V8-ast építsen be a 2,8 literes eredeti motor helyére a saját pickupjába, amikor az egy karambol miatt javításra szorult.

A választás a Mercedes házi tuningrészlegének, az AMG-nek az első saját fejlesztésű V8-asára, a 2007-ben bemutatott M 156-osra esett. A 6,2 literes, kézzel épített szívómotor a Hiluxban több mint 500 lóerőt képes leadni, ami durván a két és félszerese az eredeti Toyota motor teljesítményének, a maximális nyomatéka pedig 630 Nm, ami még a dakaros versenyautóénál is több.https://www.youtube.com/embed/2-tmZdXNW4g?modestbranding=0&html5=1&rel=0&autoplay=0&wmode=opaque&loop=0&controls=1&autohide=0&showinfo=0&theme=dark&color=red&enablejsapi=0&start=8

Már látványra sem utolsó az erőforrás a fényes fekete burkolatával, amelyen piros csíkok és feliratok láthatók. Csak a MoTec M150 motorvezérlő elektronika több mint 3000 dollárjába került a tulajdonosnak, de megérte a befektetést, mert így az M 156 minden paramétere szabadon állítható, és az elektromos „drive by wire” gázpedállal is könnyebb volt összehangolni a V8-ast.

„Azért építettem meg ezt az autót, mert a szenvedélyem az egyedi járművek építése, és ehhez a japán modellek jelentik a legjobb alapot”– nyilatkozta Quentin a Cars.co.za-nak.

Figyelemreméltó tény, hogy a hétköznapi „járós” autónak és vontatásra használt V8-as Hiluxban nem az AMG hétfokozatú Speedshift MCT automata váltója, hanem a Toyota eredeti hatfokozatúja küldi az erőt a kerekekhez, az ugyanis a tulajdonos szerint finomabban működik és minden további nélkül bírja a sokkal nagyobb nyomatékzuhatagot. Igaz ennek érdekében néhány módosításra is szükség volt.

Nem csak a motor, de a piros féknyergek is az AMG polcairól származnak, a mutatós, gyémántmintás hímzésű bőrrel borított kagylóülések viszont egy kis hot hatch-ből kerültek be a Toyota Hiluxba. Az enyhe ültetésnek köszönhetően a 20 colos felnik (275/40-es Davanti gumikkal) szépen kitöltik a kerékjáratokat, de a fekete küszöbök, bukócső és platófedél is jól mutatnak a fehér pickupon. A belső teret alcantara burkolatú kormánnyal, ajtópanellel és középkonzollal dobta fel a tulajdonos, aki jelenleg árulja az autót, mert egy még erősebbet építene, de azt nem árulta el, hogy mekkora összeget szeretne kapni Johannesburg legszebb és legerősebb Hiluxáért.