AutóAddikt Autó-motorsport A MINI 8 csapattal domborít majd a 2017-es Dakar Ralin

A MINI 8 csapattal domborít majd a 2017-es Dakar Ralin

A gyári színekben induló X-raid istálló ezúttal Mikko Hirvonent, Bryce Menzies-t és Yazeed Al-Rajhit ülteti be a három MINI ALL4 Racing versenyautó volánja mögé.

mini-all4-racing-dakar-2016-autoaddikt

A gyakran csak a „rali világának ősanyjaként” emlegetett Dakar Rali minden kétséget kizáróan a földkerekség legfárasztóbb és legtöbb kihívással teli motorsport-megmérettetése. A Dakar Ralin való sikeres részvétel az istállók részéről hosszú hónapokon át tartó felkészülést igényel, amelyhez a világ legjobb pilótái, navigátorai és háttércsapatai csatlakoznak – a legkeményebb gépekkel a főszerepben. 2012 és 2015 között sorozatban négy alkalommal elhódított abszolút Dakar-győzelmével és ezzel párhuzamosan megnyert négy FIA Cross Country Rali Világkupa-címével a MINI ALL4 Racing már számos alkalommal bizonyította rátermettségét és magabiztos teljesítményét, a két héten át tartó kihívás végeredményében azonban a sok éves tapasztalat mellett a szerencse is nagymértékben közrejátszik.

A MINI és gyári színekben versenyző motorsport-partnere, az X-raid istálló nagy örömmel jelenti be a 2017-es Dakar Ralin rajthoz álló nyolc MINI-csapatot, amelyből három az X-raid istálló zászlaja alatt, a brit prémiumgyártó teljes körű támogatását élvezve néz majd szembe a dél-amerikai terepek nyújtotta nehézségekkel.

2017-ben az X-raid istálló nem titkoltan a MINI ALL4 Racing ötödik abszolút Dakar-győzelméért száll versenybe, amelyhez vegyes Dakar-tapasztalattal rendelkező, de egytől egyig kiváló tereprali-tudással bíró duó-triót ültet be a három versenyautó volánja mögé.
A korábbi WRC-specialista, a finn Mikko Hirvonen 2016 után jövő januárban ismét rajthoz áll Dél-Amerikában, hogy a bemutatkozó versenyén elért egy szakaszgyőzelmével és megannyi TOP5 helyezésével kivívott abszolút negyedik helyét és a 2016-os Év Újonca címet abszolút győzelemre váltsa. Navigátora ezúttal is a hatalmas versenytapasztalattal rendelkező francia másodpilóta, Michel Périn lesz.

„Nagyon boldog és rendkívül izgatott vagyok, amiért második alkalommal is rajthoz állhatok a Dakaron. Úgy vélem, idén az első verseny során rengeteget tanultam és azóta sokat dolgoztunk a csapattal, hogy amennyire csak lehet, felkészüljünk a második fordulóra. Jól tudom, hogy óriási kihívás lesz, de már alig várom, hogy a rajtrácson álljak és végre lássam, mit sikerült elérnünk” – nyilatkozta Mikko Hirvonen.

Jóllehet, még csupán 29 esztendős, az egyesült államokbeli Bryce Menzies azonban máris tökéletes off-road-pilóta. 2016-ban az FIA Cross Country Rali Világkupa futamain mindvégig őrületes izgalomban tartotta a motorsport-rajongókat, majd a szezon végén a MINI ALL4 Racing versenyautóval az abszolút ötödik helyen végzett. Élete első Dakar Raliján honfitársa, Peter Mortensen segíti majd másodpilótaként.

„Életem egyik legnagyobb álma, hogy egyszer rajthoz állhassak a Dakaron” – mesélte örömittasan Bryce Menzies. „Elmondhatatlanul izgatott vagyok, amiért az X-raid istálló gyári pilótájaként indulhatok Dakarba, hogy beteljesítsem az álmomat. Nincs meg feltétlenül az a mennyiségű rali-tapasztalatom, amekkora a Dakarhoz kell, és noha jól tudom, hogy ez az a verseny, amire nem lehet százszázalékosan felkészülni, mégis nagyon otthonosan érzem magam a csapatban, az autóban és a navigátorom mellett. Nagyon várom, hogy végre megkapjam a zöld zászlót!” – fogalmazott a fiatal pilóta.
A gyári színekben induló X-raid istálló harmadik MINI ALL4 Racing versenyautójában a szaúd-arábiai Yazeed Al-Rajhi és a német Timo Gottschalk alkotta duó foglal majd helyet

Al-Rajhi 2015-ben egyszer már rajthoz állt a Dakar Ralin, a WRC (World Rally Championship) futamain megszerzett bőséges verseny-tapasztalat pedig azonnal az abszolút ötödik helyre repítette a szaúdi pilótát. 2016-ban az FIA Cross Country Rali Világkupa megmérettetésein csiszolta tovább tehetségét a MINI ALL4 Racing volánja mögött, ahol Timo Gottschalk oldalán a tabella negyedik helyére érkezett fel.

„Új csapatban szállunk versenybe, és ez felettébb izgalmas felállás. Nagyon várjuk már a Dakar rajtját, hiszen a MINI egy rendkívül jól összerakott versenyautó. Mindezek ellenére tudjuk, hogy nagyon erős lesz a mezőny és egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk. Az elsődleges célunk, hogy eljussunk Buenos Aires-be, és lehetőleg a dobogós helyek egyikén. Tisztában vagyunk azzal, hogy a tapasztalatunk és a felkészültségünk mire lehet elegendő, és megpróbáljuk majd hibátlan stratégiával, komolyabb hibák nélkül abszolválni a megmérettetést” – mondta Yazeed Al-Rajhi.

Az X-raid istálló három MINI-je mellett további öt MINI ALL4 Racing versenyautó is felgurul majd a 2017-es Dakar Rali rajtrácsára, különböző privát csapatok színeiben. A pilóták és navigátoraik alkotta nemzetközi MINI-család rali-tapasztalata számos generációt és Dakar-megmérettetést felölel, a dél-amerikai rajtvonalon jövő januárban felsorakozó ellenfelekre nézve mégis kivétel nélkül komoly veszélyt jelentenek – annál is inkább, mert a MINI ALL4 Racing átfogó fejlesztésekkel, széleskörű finomhangolásokkal és kíméletlen tesztekkel töltötte a 2016-os évet.