AutóAddikt Magazin A Nissan Qashqai újabb rekordot döntött

A Nissan Qashqai újabb rekordot döntött

A Nissan mára többet gyártott a Qashqai modellből, mint bármely más autótípusból az európai Nissan-gyártás elmúlt három évtizedében összesen.

nissan_qashqai_1_6_dci_2014_002

A sunderlandi gyárban készülő díjnyertes crossoverek száma nemrég meghaladta az egy modellből gyártott csúcsmennyiséget. A korábbi rekordot a Nissan másik európai ikonja, a Micra tartotta 2 368 704 darabbal.

A Qashqai azonban elérte a 2 368 705 darabot, és ezzel kevesebb, mint 10 év alatt megelőzte a Micrát. A Nissan sunderlandi gyárában továbbra is nagyjából 1 200 Qashqai gurul le a gyártószalagról naponta; 2016. február végére pedig a legyártott darabszám elérte a 2 398 134-et. Az Egyesült Királyság történetében ezidáig még egyetlen autónak sem sikerült ilyen rövid idő alatt átlépni a 2 milliós darabszámot.

Colin Lawther, a Nissan európai gyártással, ellátásilánc-menedzsmenttel és beszerzéssel foglalkozó alelnöke a következőt nyilatkozta: „A Qashqai bevezetésével egy teljesen új szegmens nyílt az autópiacon. A Qashqai azóta is meghatározó szereplője az így létrehozott crossover szegmensnek, támogatva a Nissan rekord mértékű növekedését Európában. 

Európában a Micra a Nissan egyik ikonikus modellje, amit 18 évig sunderlandi gyárunkban gyártottunk. Az a tény, hogy a Qashqai fele ennyi idő alatt meg tudta előzni a Micrát jól mutatja, hogy a Qashqai szinte azonnal megnyerte az európai ügyfelek szívét.”

A Nissan Egyesült Királyságban található formatervezési és műszaki központjában tervezett, kívül-belül az európai ügyfelek igényeire szabott  Qashqai a Nissan legnépszerűbb autója Európában. Emellett a Qashqai egyben Európa legnépszerűbb crossovere is, így 2010 óta megállás nélkül folyik a modell gyártása.

nissan_qashqai_1_6_dci_2014_004

A számos díjat és elismerést elnyert Nissan Qashqai iránti kereslet továbbra is töretlen. 2015 szeptemberében a második generációs Qashqai elérte a félmilliós gyártási darabszámot, amivel rekordot döntött: a brit autógyártás történetében eddig még egyetlen autó sem érte el ezt a mérföldkövet ilyen gyorsan. Jelenleg minden 62. másodpercben elkészül egy új Qashqai a sunderlandi üzemben, ami óránként 58 autót jelent.

A Nissan Qashqai lesz az az autó is, ami az önjáró autózás úttörőjeként vonul majd be a történelembe. A 2016-os Genfi Autószalonon ugyanis a Nissan bejelentette, hogy a jövő évtől a Qashqai lesz a vállalat első,  „Piloted Drive” önjáró vezetés-technológiával felszerelt európai járműve. Ez az első lépésben azt jelenti, hogy az autó képes lesz önjáróan és biztonságosan közlekedni nagyforgalmú autópályákon, egy adott sávban. Ezt később további lépések követik majd.

nissan_qashqai_1_6_dci_2014_005

Lawther hozzátette: „A Qashqai gyártásával sunderlandi üzemünk az Egyesült Királyság egyik legnagyobb autógyárává nőtte ki magát, a Nissan európai forgalma pedig rekord magasságokba emelkedett. A jövő évben érkező önjáró technológiákkal felszerelt Qashqai segítségével pedig a Nissan még magasabbra teszi a lécet a crossover szegmensben.”

A Nissan 2016-ban ünnepli a sunderlandi gyár fennállásának 30. évfordulóját is. Ebben a gyárban készül a Qashqai, a Juke, a 100%-ban elektromos LEAF, a csapotthátú Note és az új Infiniti Q30 prémium kompakt autó.