AutóAddikt Bemutatók Opel Bemutatkozott a vadonatúj Opel Combo Life családi egyterű

Bemutatkozott a vadonatúj Opel Combo Life családi egyterű

Rendhagyónak jellemezhető statikus autóbemutatón jártunk: az Opel Combo Life családi egyterű bemutatója mellett a népszerű Youtube vlogger páros, a Pamkutya leleplezett egy másik modellt is.

Alapvetően úgy jött a Pamkutya a képbe, hogy ők lettek az Opel magyarországi nagykövetei, s kellemest a hasznossal alapon egy kalap alá lett véve az autó hazai statikus bemutatója a bejelentéssel, valamint az ünnepélyes autóátadással. A Béla és Pista művészneveket használó páros örömmel tett eleget a felkérésnek, leleplezték újdonsült autójukat egy Opel Crossland X személyében. Ráadásul opeles kötődésük is van: a hazai Youtube példátlan népszerűségnek örvendő Despacito paródiájuk megjelenés után pár nap alatt hihetetlen mértékű nézettséget produkált; a klipben egy Opel Astra G szériával is találkozhatunk.

Persze az Opel Combo Life bemutató arra volt leginkább kihegyezve, hogy érezzük: hamisítatlan családi autóról szól a történet. Ennek megfelelően a meghívottak gyerkőcökkel érkeztek, pont azért, hogy pillanatok leforgása alatt birtokba vehessék a kiállított autókat a prezentáció lezajlása után, egyfajta éles tesztként a pakolhatóságot, férőhelyet és praktikumot illetően.

Mint láthatjuk, változatlan lendülettel folyik az Opel termékoffenzívája: az új Opel Combo Life további fejezetet nyit a márka innovációkkal teli modelljeinek történetében.

A Combo ötödik generációja teljesen új alapokra épül, a személyautó változat, a Combo Life pedig egy valódi mindentudó, amely szinte bármilyen felhasználást lehetővé tesz. Hatalmas a férőhelye, flexibilis és praktikus, készül egy vagy két tolóajtós, rövid (4,40 méter) és hosszú (4,75 méter) kivitel, öt vagy hét üléssel. Könnyű elvinni vele akár egy hétfős sportcsapatot is a teljes felszerelésével együtt. Nagy család megy nyaralni? Az utánpótlás biztonságosan utazik a második sor három ülésén, amelyek mindegyikét ellátták Isofix gyermekülés-rögzítéssel. Panoráma-napfénytető nyújt akadálytalan felpillantást az égre. Barátok és szomszédok egyaránt értékelni fogják a nagyvonalú helykínálatot, ha kölcsönkérik az autót egy kis bútorszállításra. A Combo Life mindent magára vállal!

De korántsem csak a tágasságával tündököl az új Opel Combo, biztonsága és komfortja is magasabbra teszi a kategória mércéjét. A Combo Life felsorakoztatja a kompakt SUV-szegmensből ismert vezetőtámogató asszisztenseket és technikákat, mint a fáradtságfelismerő, a 180 fokos madártávlati tolatókamera, a vetített kijelzés, az IntelliGrip, vagy a fűthető ülés és kormánykerék. Újdonság az Opel portfóliójában a Flank Guard manőverezés-segítő. Ezekhez járulnak hozzá az Opel Combo Life erőteljes és robusztus arányai, amelyekkel kívülről is remekül mutat.

„Az új Opel Combo Life kulcsszerepet játszik termékoffenzívánkban. Rendkívüli flexibilitása és tágassága, az autózást biztonságossá és kényelmessé tevő modern vezető támogató rendszerei mindenféle egyéni és családi igényt kielégítenek“ – jelentette ki az Opel főnöke, Michael Lohscheller. „Ebben az autóban megvan a potenciál, hogy felgyorsítsa márkánk növekedését, új piaci lehetőségeket kínálva a többcélú kishaszon járművek annyira fontos szegmensében.“

Modern technika és asszisztensek

Számos csúcstechnikájú biztonsági rendszerével és komfortfelszerelésével az Opel Combo Life jelentősen felülmúlja a szegmens eddigi kínálatát. Az Opel ismeri a vevők igényét a modern megoldásokra, amelyeket családok is meg tudnak fizetni – fel is szerelte az új Combót a mindennapokat megkönnyítő egész arzenállal.

Néhány a csúcs-innovációk közül:

A vetített kijelzés a vezető közvetlen látóterében mutatja meg a legfontosabb információkat, aki így egyfolytában szemmel tartható az út és a forgalom.
A frontális ütközésveszélyre figyelmeztetés, automatikus vészfékezéssel és gyalogosfelismeréssel[1] segít elkerülni súlyos baleseteket. Szükség esetén nemcsak látható és hallható jelzést ad, hanem ha gyorsan csökken a követési távolság, és nem reagál a vezető, magától le is fékezi az autót.

Az Opel bestsellereiből, az Astrából, a Corsából és a Mokka X-ből ismert Opel-frontkamera sokféle adatot dolgoz fel, és olyan rendszerek alapját képezi, mint a jelzőtábla-felismerő és a sávtartó-asszisztens.

Az adaptív sebességszabályozó az előttünk haladó járműhöz igazítja a tempót és a távközt, s figyelmeztet, ha sebességkorlátozást ismert fel a jelzőtábla-asszisztens. Ha aktív a sebességszabászozó vagy a sebességhatároló, a műszerben megjelenő felirat kérdezi meg a vezetőt, akar-e igazítani a sebesség-beállításokon.
A fáradtság-felismerő pihenést javasol, ha túlzott elbágyadásra következtet a vezetési stílusból.

A parkolást és a manőverezést a következő rendszerek könnyítik meg:

Újdonság az Opel asszisztensei között a Flank Guard[2] Lassú manőverezéskor tizenkét szenzorral figyeli a jármű közvetlen környezetét, és az infotainment-kijelzőn figyelmeztet, ha akadályt (oszlop, fal) súrolhat, vagy beleütközhet az autó oldala. Ezt jelzőhang egészíti ki, annál szaporábban szól, minél közelebb kerül az akadály.
A panoráma-tolatókamera 180 fokra növeli a látóteret hátrafelé. Látszik például, ha jobbról vagy balról jármű közeledik.
A legújabb generációjú automatikus parkoló-asszisztens felismeri az üres helyet, és önállóan, biztonságosan be- illetve kikormányozza az autót; a vezetőre csak a pedálok maradnak, és a sebességváltás.
A kijárt utat alkalmilag elhagyó, kalandvágyó családoknak nem kell aggódniuk a talajviszonyok miatt:

Az Opel Grandland X-ből ismert IntelliGrip elektronikus kipörgésgátló különféle menethelyzetekben gondoskodik a vonóerő jó átviteléről. Szabályozza a nyomatékarányt az első kerekek között, szükség esetén megenged némi túlforgást, elcsúsztatja az automatikus váltómű kapcsolási pontjait és a gázpedál jelleggörbéjét. Ezáltal sárban, homokon, vizes aszfalton vagy hóban egyaránt optimális a Combo Life útfogása és stabilitása.
Téli túrát a következő komfortjellemzők teszik igazán élvezetessé:

A szegmensben egyedülálló fűthető kormánykerék jóvoltából sohasem fázik a Combo Life vezetőjének keze.

A fűthető első ülések is hozzájárulnak a jó közérzethez.

Az állóhelyi fűtés időzítővel vagy távvezérléssel aktiválható, és a motortól függetlenül működik. Előfűti az autót úgy, hogy fagyos reggeleken kellemes meleg várja az utasokat.

A Combo Life ezeken túlmenően kínálja az Opelje jellemző modern, az Apple CarPlay valamint az Android Auto rendszerrel kompatibilis infotainmentet is, akár nyolccolos, színes érintőképernyővel. Az első és a második sorban USB-csatlakozó tölti fel a tabletet és az okostelefont, miközben a kedvenc videójukat nézik a gyerekek, a laptopot pedig 230 voltos dugaszoló aljzat várja az első lábtérben. A kompatibilis okostelefonokat kábel nélkül, induktívan is lehet tölteni, a szellőzők alatt erre kialakított felületen.

Családbarát, tágas, komfortos, flexibilis

A csúcstechnikai megoldásokhoz hasonlóan rendkívüli az Opel legfrissebb típusának flexibilitása: az Opel Combo Life standard verziója 4,40 méter hosszú, és készül 35 centiméterrel hosszabb változat is, kívánságra két tolóajtóval. Mindkettő 1,80 méter magas, öt- vagy hétüléses kivitelben.

Az Opel Combóba sok minden belefér, bőröndök a nyaraláshoz, sportszerek az edzéshez, vagy nagytestű kutyák. Már az elsődlegesen utasszállításra tervezett standard változat csomagtere is minimum 597 literes[3]. Ha még többre van szükség, ajánlja magát a hosszú tengelytávú Combo Life, legalább 850 literrel[3].

A Combo Life nemcsak levegős és nagyon komfortos családi egyterűként válik be, hanem kisáruszállítóként is. A hátsó ülések lehajtásakor 2.126 literre[4] nő a standard kivitel raktérfogata – megfelel bárkinek, aki kempingfelszerelést, bicikliket vagy egyéb terjedelmes poggyászt vinne magával. Ám még ez sem a felső határ, a hosszú változaté, lehajtott második sori ülésekkel, 2.693 liter[4]. Amennyiben hosszú tárgyakat kell szállítani, az első utasülés ugyanúgy lehajtható, mint a hátsók, így már elfér az autóban a szörfdeszka is. Szellemes ötlet, hogy a csomagtér-ajtó ablaka külön nyitható – ahogy a prémium-SUV modelleken megszokott – így újabb rakodási lehetőség adódik.

A Combo Life változatainak második üléssora az egyéni kívánságoknak és szükségleteknek megfelelően rendezhető el: készül 60:40 arányban dönthető standard üléspad, és a csomagtérből kényelmesen lefektethető három egyedi ülés[5] is. Mindegyik helyen mindig van Isofix rögzítés, úgyhogy egymás mellé be lehet rakni három gyermekülést – ez ritkaság a piacon! Ráadásul tartozik hozzá egy felső hevederes rögzítési pont, amely balesetkor minimalizálja a gyermekülés előremozdulását, és ezáltal a sérülésveszélyt. A be- és kiszállást két nagy tolóajtó könnyíti meg.

Az opcionális panoráma-napfénytető világossá teszi az utasteret, látni engedi a csillagfényes égboltot, és beengedi a Nap melengető sugarait. Ha viszont túl erős a napsütés, elektromos árnyékolót lehet aktiválni a fej fölötti konzolon lévő kapcsolóval.

Nagyszerű útitárs

Párját ritkító az új Combo Life sokféle okos tárolási lehetősége. A középkonzol nagy rekeszében éppúgy elfér egy 1,5 literes palack, mint az okostelefon vagy táblagép. A személyes tárgyakat elől-hátul jókora ajtózsebek várják. Az első üléstámlák hátoldalán zsebet helyeztek el, a második sori utasok holmijának. A vezető és az első utas a kétszintes kesztyűtartót használhatja. Mivel az utas légzsákja a tetőben van, sokkal tágasabb a kesztyűtartó a szokásosnál.

Ennyivel azonban még messze nem merültek ki a tárolási lehetőségek. A panoráma-napfénytetőhöz középső tető konzol tartozik, széria LED-világítással. Része továbbá e konfigurációnak egy 36 literes doboz, amely a kalaptartó fölé van beépítve. Jól kihasználja az egyébként elfecsérelt térfogatot (mármint ha nem tetőig pakolják meg az autót), anélkül, hogy korlátozná a visszapillantó tükör látóterét. A doboz befogadhat ruhadarabokat, könyveket, gyerekjátékokat, megrakni a poggyásztér ajtaján, vagy annak opcionális, külön nyíló ablakán át lehet, de menet közben is hozzáférhető a tartalma az első oldalán található praktikus tolóajtón keresztül.

Utánfutóval utazóknak is kiváló választás lehet a Combo Life (utánfutó max. 1500 kg) – a kívánságra beépített fix vagy levehető vonóhorgával. Ehhez szériában jár az utánfutó-stabilizáló rendszer, amely jelentősen fokozza a biztonságot. Az ESP kiegészítő funkciója megfogja az utánfutót, ha becsóválna, vagy le is fékezi a járművet. Ha még ez sem elég, visszaveszi a motornyomatékot és a sebességet, míg stabil és biztonságos nyomvonalba áll be a járműszerelvény.

Robusztus, öntudatos, de barátságos fellépés

Egyéb tulajdonságaihoz hasonlóan meggyőzők az Opel Combo arányai is. Vetélytársaiénál rövidebb túlnyúlásai és rövidebb gépteteje kiegyensúlyozottnak, masszívnak, önérzetesnek mutatják. Tipikusan Opel a szoborszerűen megformált front. A Combo Life elején domináló hűtőmaszkot precízen megrajzolt fényszórók keretezik, szárnyszerű LED-es nappali menetfénnyel. A kettőt krómozott díszléc köti össze, rajta a villámemblémával. A magas motortetőn a szélvédőtől a hűtőmaszkig futó éles vonalak kiemelik a jármű stabil állását, akárcsak a karakteres kerékívek és küszöbök. A hátulnézet letisztult függőleges tagolása a Combo Life praktikumát érzékelteti.

Az utastérben az ergonómia játszott főszerepet. A vezető felé forduló, rendezett cockpitben minden kézre esik. A középkonzol három részre oszlik: fölül van az infotainment felülete a monitorral, alatta a fűtés és a szellőzés kezelőpanelje, majd lejjebb egy polc, például 0,5 literes palacknak. A kormánykerék, az ajtókilincsek és a szellőzők krómkerete eleganciát visznek a belső térbe.

Erőforrásként többféle benzines és dízel turbómotor közül választhat a vásárló. Valamennyi nagyon agilis és példásan takarékos. Öt- vagy hatfokozatú manuális sebességváltó mellett nyolcfokozatú automata is rendelkezésre áll.