AutóAddikt Magazin IIHS „Legbiztonságosabb autó +” minősítést kapott a Hyundai Tucson és a Hyundai...

IIHS „Legbiztonságosabb autó +” minősítést kapott a Hyundai Tucson és a Hyundai Sonata

Az autóipar egyik legszigorúbb biztonsági tesztjén a 2016. modellévi Hyundai Tucson és Sonata típusok elnyerték az Amerikai Közlekedésbiztonsági Intézet (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) 2015-ös LEGBIZTONSÁGOSABB AUTÓ + (TOP SAFETY PICK+) minősítését.

hyundai-sonata-2016-iihs-autoaddikt

A 2016-os modellévre alapjaiban áttervezett Tucson modell most először részesült az IIHS legmagasabb szintű elismerésében.Az IIHS öt vizsgálati kategóriában – kis és részleges átfedéses ütköztetés, oldalirányú ütközés, tetőszerkezet szilárdsága, fejtámlák – elért eredményük alapján értékeli a gépkocsik utasvédelmi teljesítményét. A 2015. évi ‘TOP SAFETY PICK+’ (Legbiztonságosabb autó +) minősítés megszerzéséhez a gépkocsinak jó eredményt kell elérnie a részleges átfedéses, oldalirányú, tetőszilárdsági és fejtámla teszteken, továbbá jó vagy elfogadható értékeléssel kell teljesítenie a kis átfedéses frontális ütközéses vizsgálatot. A járműveknek emellett legalább opcióként frontális ütközés megelőzésére alkalmas rendszert kell kínálniuk, és ennek fejlett vagy kiemelkedő minősítést kell szereznie.

„A 2016-os modellévre átdolgozott Hyundai Tucson maximális eredményt ért el a kis átfedéses frontális ütköztetési vizsgálaton, míg a Sonata megőrizte eddigi ‘elfogadható’ minősítését” – mondta David Zuby, az IIHS vezető kutatója. „Mindkét gépkocsihoz rendelhető frontális ütközést megelőző rendszer, amely az IIHS autonóm féktesztjén kiemelkedő minősítést szerzett. Ez alapvető követelmény ahhoz, hogy egy típus elnyerhesse a ‘Legbiztonságosabb autó +’ minősítést.”

„A Hyundai számára mindennél fontosabb az utasok biztonsága, legyen szó modellkínálatunk bármelyik tagjáról” – mondta Mike O’Brien, a Hyundai Motor America vállalati és terméktervezési ügyekért felelős alelnöke. „Olyan technológiák kifejlesztésére törekszünk, amelyek segítségével teljesen elkerülhetők a balesetek. Ilyenek a frontális ütközésre és sávelhagyásra figyelmeztető funkciók, vagy a vészfékrásegítő rendszer. Rendkívüli örömünkre szolgált ez az elismerés, mely igazolja, hogy a Tucson és a Sonata magas szintű védelmet biztosít, amennyiben az ütközés mégis bekövetkezik.”

A 2016-os modellévi Tucsonhoz számos fejlett biztonság-techológiai opció rendelhető meg, többek között a gyalogosfelismerés funkcióval felvértezett AEB (autonóm vészfékrendszer), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a holttér-felügyelet, a keresztirányú forgalom-felügyelet, a sávváltást támogató rendszer, vagy a tolatóradar. A Tucson minden kivitelén alapfelszerelés a tolatókamera. Ezeken felül a Tucson vázszerkezetének több mint 50 százalékát fejlett, nagy szilárdságú acél alkotja, ami nagyban javítja a karosszéria ütközésvédelmi képességeit. A jármű alapfelszerelésként kínálja az abroncsnyomás felügyeleti rendszert (TPMS), amely figyelmezteti a vezetőt, ha egy vagy több abroncsban a megadott határérték alá esett a nyomás, meghatározva az érintett abroncso(ka)t.

hyundai-tucson-2016-iihs-autoaddikt

A 2016-os Hyundai Sonata alapfelszerelésként kínálja a következő biztonság-technológiai funkciókat: járműstabilitás-szabályozás (VSM) elektronikus menetstabilizáló berendezéssel (ESC) és kipörgésgátlóval, hét darab légzsák, köztük vezető oldali térdlégzsák, négy tárcsafék, négy kerékre ható ABS és fékerőelosztó, továbbá az érintett abroncs azonosítására is alkalmas abroncsnyomás felügyeleti rendszer (TPMS.) Opcióként rendelhető a típushoz a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDW), az álló helyzetig fékezni képes távolságtartó tempomat, a tolatóradar, a keresztirányú forgalom-felügyelet és sávváltást támogató funkciókkal kiegészített holttér-felügyelet (BSD), továbbá a frontális ütközés veszélyére figyelmeztető rendszer (FCW).