AutóAddikt Újdonságok Itt a BMW 1-es sorozat harmadik, egyben legújabb generációja

Itt a BMW 1-es sorozat harmadik, egyben legújabb generációja

A BMW 1-es sorozat harmadik generációjának érkezése egy új korszak kezdetét jelöli.

Az osztatlan népszerűségnek örvendő prémium kompakt új nemzedéke fellebbenti a fátylat a BMW vadonatúj fejlesztésű, elsőkerék-meghajtású padlólemezéről, amely a bajor prémiumgyártó által fémjelzett vezetési élményt és a páratlan menetdinamikát jelentősen megnövelt utastéri helykínálattal egyesíti. Sportos, könnyed, biztonságos és elegáns, megfűszerezve a merőben új formanyelv stílusjegyeivel és a legkorszerűbb járműkapcsolati megoldásokkal: az új BMW 1-es sorozat ízig-vérig BMW, kivételesen erős egyéniséggel.

Csúcstechnológiás hajtáslánc és futómű, megannyi innovatív műszaki megoldás, valamint a létező összes menetdinamikai hozzávaló és vezérlőrendszer gondoskodik arról, hogy az új BMW 1-es sorozat a vadonatúj elsőkerék-meghajtással és a BMW xDrive intelligens összkerékhajtással egyaránt lélegzetelállító agilitással nyűgözze le a bajor prémiummárka ügyfeleit. A BMW tervezőmérnökei ezért nem kevesebb, mint öt teljes éven át dolgoztak azon, hogy a BMW Group elsőkerék-meghajtás terén felhalmozott összes szaktudását egyetlen modellbe sűrítsék. A végeredmény az elsőkerék-meghajtású modellek mezőnyében egyedülálló, tökéletesre csiszolt menetdinamika, amely új mércét állít a prémium kompakt szegmensben.

Az 1-es BMW harmadik generációjával első ízben 2019. június 25-27. között, a BMW Group müncheni, BMW Weltben megrendezendő #NEXTGen fesztiválján találkozhatnak a rajongók, a modellsorozat autószalon-premierjének pedig idén szeptemberben a 68. Frankfurti Nemzetközi Autószalon ad otthont. Az új BMW 1-es sorozat értékesítése világszerte 2019. szeptember 28-án veszi kezdetét.

A BMW 1-es sorozat rendkívüli népszerűségről tett tanúbizonyságot Európában, az első két modellgenerációból összesen több mint 1,3 millió példány látott napvilágot. Elődjeihez képest a harmadik nemzedék – a BMW csúcstechnológiás elsőkerék-meghajtású padlólemezének köszönhetően – a szemernyit változó külső méretek ellenére jelentősen nagyobb utastéri helykínálatot garantál: a megnövelt tér elsősorban a hátsó üléssorban és a csomagtérben érhető tetten. Az új BMW 1-es sorozat kizárólag ötajtós karosszériaváltozatban érkezik meg az utakra, közvetlen elődjéhez képest 5 milliméterrel rövidebb, 4 319 milliméter hosszúsággal.

Szélesség tekintetében a modell 34 millimétert gyarapodott, immár 1 799 milliméter széles, magassága pedig 13 milliméterrel 1 434 milliméterre nőtt. Az első és a hátsó tengely közötti 2 670 milliméter távolság 20 milliméterrel rövidebb, mint a második modellgeneráció esetében volt.

Új frontrész megnövelt BMW hűtőráccsal

Szemből nézve az új BMW 1-es sorozat büszkén viseli a jellegzetes BMW stílusjegyek újraértelmezése szerint megálmodott frontrészt. A vese alakú BMW hűtőrácsok a modell történetében először egybeolvadtak és minden korábbinál nagyobbak lettek, amely magabiztosabb kiállást kölcsönöz az újdonságnak. A paletta csúcsán a BMW M135i xDrive modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,8 – 7,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 155 – 162 gramm / km)* áll, amely a hűtőrács klasszikus lamelláit olyan háromdimenziós hálómintázattal helyettesíti, amelyet csak a zárt aszfaltcsíkok versenyautóiról ismerhetnek a rajongók. Az első fényszórókat a friss és fiatalos megjelenés érdekében szögletes dizájn szerint rajzolták meg a tervezők, miközben az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, teljes LED-technológiás első fényszórók kifejezetten modern formát öltenek – igény szerint adaptív kivitelben.

Markáns cápaorr és ék alakú vonalvezetés

Oldalnézetből az új BMW 1-es sorozatot elsősorban a jól ismert BMW-cápaorr, az ék alakban meghúzott vonalvezetés és a keskenyen megrajzolt, a C-oszlopoknál tradicionális Hofmeister kink stílusjegyben végződő ablaksávok jellemzik. Az éles törésektől szinte mentes, precíz vonalak és a művészien formált felületek harmóniája sportos kiállást sugall. Hátulnézetből a modellt a szélesen terpesztő alsó rész és a felfelé folyamatosan vékonyodó kialakítás határozza meg, amely prominens vállrészt és magabiztos úttartást eredményez. A letisztult elrendezésű, hosszan karcsúsított hátsó lámpák mindezt még tovább fokozzák, miközben az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, teljes LED-es technológia a jellegzetes „L” alakú világítás vadonatúj értelmezését váltja valóra, egyetlen vékony, elegánsan hajlított fényforrással. Hátulnézetből a modell sportosságát az összetéveszthetetlenül kidolgozott felületek és a 90 milliméter (a BMW M135i xDrive modell esetében 100 milliméter) átmérőjű kipufogóvégek nyomatékosítják. A kerékjárati íveket vadonatúj tervezésű könnyűfém keréktárcsák töltik ki, 16” mérettől. A BMW 1-es sorozat alá az opcionális extrafelszereltség részeként most először akár 19” méretű könnyűfém felnik is választhatók.

Panoráma üvegtető és háttérvilágítású dekorbetétek

A BMW 1-es sorozathoz első ízben megrendelhető, elektromosan működtethető panoráma üvegtető még nagyobb fényárba öltözteti a jelentősen több helyet kínáló utasteret, amely a tágasság, a prémium minőségű anyaghasználat és az innovatív részletek egységét kelti életre. Utóbbira az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, háttérvilágítású dekorbetétek szolgálnak kiváló példaként, a BMW modelltörténetében most először. A bajor prémiumgyártó ügyfelei háromféle kialakítás és hatféle változtatható árnyalat közül választhatnak, magával ragadó, opálosan áttetsző hatással dobva fel az utasteret. A klímavezérlő és a különböző vezetési funkciók egységesített kezelőfelülete könnyed használhatóságot garantál, mialatt a funkcionális tárolóopciók – mint például a váltókar előtti terület, amely vezeték nélküli okostelefon-töltéssel is felszerelhető – tovább fokozzák az utazás kényelmét.

Az opcionális extrafelszereltség részeként a bajor prémiumgyártó ügyfelei az új BMW 1-es sorozatba a BMW központi operációs rendszerének új, 7.0 verzióját is megrendelhetik, amely a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés innovációi mentén két darab egységesített, egyenként 10,25” méretű kijelző képében biztosítja a legkorszerűbb információ-szolgáltató funkciók tárházát, akár BMW Gesztusvezérléssel is. A forradalmi kijelzőpáros mind formájában, mind elrendezését tekintve a karosszéria frontrészének vadonatúj, egységesített BMW hűtőrácsát idézi. Az érintőképernyőként is funkcionáló központi kijelző a BMW-től megszokott módon, a vezető felé fordul. Az új BMW 1-es sorozathoz – a modell történetében először – a BMW Head-Up kijelző is megrendelhető, színes, 9,2” méretű változatban vetítve a vezető látómezejébe a vezetéshez leginkább szükséges információkat.

Több hely, mint eddig bármikor

Az új BMW 1-es sorozat utastere minden korábbinál nagyobb helykínálatot garantál, főként a hátsó üléssorban utazók számára. A beszállás játszi könnyedségű, a hátsó üléssorban utazók térdtere pedig 33 milliméterrel, míg a hátsó fejtér a kifelé nyíló és csúsztatható panoráma üvegtetővel felszerelt modellváltozatok esetén további 19 milliméterrel nőtt. Könyökmagasságban az első üléseken utazók 42 milliméteres növekedést, a hátsó üléssorban utazók pedig 13 milliméteres gyarapodást tapasztalhatnak. A csomagtér térfogata az elődmodellhez képest 20 literrel nőtt, immár 380 liter, amely a hátsó üléstámlák ledöntésével egészen 1 200 literig bővíthető. A csomagtér legkeskenyebb szélessége eközben 67 milliméterrel nőtt, az elektromos csomagtér-működtető funkció pedig most először a BMW 1-es sorozathoz is elérhetővé válik.

Négy felszereltségi csomag és egy csúcsmodell

Az alapfelszereltségként kínált Advantage felszereltségi csomaghoz további három csatlakozik az új BMW 1-es sorozat opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján, egytől egyig eltérő külső és belső opciókat kínálva a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek. A Luxury Line felszereltségi csomag a modell elegáns, kényelmes karakterét helyezi a középpontba, Aluminium szatinált dekorbetétekkel és Dakota bőr üléskárpittal. A BMW Individual magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag ablakkereteivel, fekete kiegészítőkkel és sportülésekkel érkező Sport Line felszereltségi csomag, illetve az Aluminium szatinált dekorbetétekkel, típus-specifikus első légterelőkkel és a hátsó lökhárító magasfényű fekete árnyalatú, BMW M toldatával kínált M Sport felszereltségi csomag ezzel szemben a BMW M135i xDrive modell dinamikus karakterét idézi. A csúcsmodell háromdimenziós hálómintázatú BMW hűtőrácsot, Cerium Grey kipufogóvégeket és a karosszéria színére fényezett, hátsó BMW M légterelő szárnyat visel.

Bemutatkozik a BMW csúcstechnológiás elsőkerék-meghajtású padlólemeze, innovatív hajtáslánc-technológiai innovációkkal

A BMW 1-es sorozat harmadik modellgenerációjával a BMW csúcstechnológiás elsőkerék-meghajtású padlólemeze is világpremierjét ünnepli. Az öt éven át tartó fejlesztőmunka kategóriaetalon menettulajdonságokat és minden korábbinál nagyobb helykínálatot eredményezett. A kivételesen erős egyéniséggel felvértezett újdonság kifejlesztéséhez a BMW Group tervezőmérnökei részletekbe menően kiaknázták a vállalatcsoporton belül, hosszú évek alatt felhalmozott elsőkerék-meghajtású szaktudás legjavát és a BMW i divíziótól is innovatív technológiákat emeltek át, hogy az új 1-es képében egy ízig-vérig BMW szülessen. Legyen szó akár elsőkerék-meghajtású változatról, akár BMW xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt modellről, agilitás szempontjából az új BMW 1-es sorozat minden tekintetben túlszárnyalja elődjeit. A hajtáslánc és a futómű-technológia egyszerre gyors és precíz reakciói egyértelműen érezhetőek, még tovább fokozva a vezetés élményét. Kulcsfontosságú alkotóelem e téren a BMW i3s tisztán elektromos prémium kompakt (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 14,0 – 14,6 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km)** technológiai örökségeként alkalmazott ARB technológia (hajtásfüggő kipörgés-korlátozás), amely belsőégésű erőforrással szerelt modellben most először kerül sorozatgyártásba és minden korábbinál gyorsabban, illetve pontosabban kontrollálja az egyes kerekek kipörgését. Az új BMW 1-es sorozathoz alapfelszereltségként kínált ARB technológia kipörgésvezérlő rendszerét a tervezők a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) vezérlőegysége helyett közvetlenül a motor vezérlőelektronikájába integrálták, amelynek köszönhetően a jelcsatorna jelentősen lerövidült. Az információáramlás így háromszor, a vezető által érzékelt rendszerreakció pedig tízszer gyorsabb lett. A dinamikus menetstabilizáló rendszerrel szorosan együttműködő, hajtásfüggő kipörgés-korlátozás ráadásul anélkül csökkenti az elsőkerék-meghajtású modelleknél tapasztalható hajtási befolyást, hogy megtörné az oldalirányú gyorsulás felépülésének folyamatát.

Az ARB technológia működését az 1-es BMW harmadik nemzedékéhez ugyancsak alapfelszereltségként kínált BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomag is segíti, amely az ívbelső kerék precíz kipörgés-megelőző fékezésével jelentős mértékben fokozza az újdonság agilitását. Az eredmény szinte hajtási befolyásoktól mentes kormányozhatóság. Az alapfelszereltségként kínált, dinamikus és minden egyes motorváltozat teljesítményszintjéhez speciálisan hangolt futómű, illetve a modell hasmagasságának 10 milliméteres csökkentését ígérő BMW M sport futómű mellett az új BMW 1-es sorozathoz a változó lengéscsillapítás-vezérléssel (VDC – Variable Damper Control) dolgozó adaptív futómű is megrendelhetővé válik, az opcionális extrafelszereltség részeként. Utóbbi esetén a bajor prémiumgyártó ügyfelei a vezetési élménykapcsolón (Driving Experience Control) keresztül kétféle – COMFORT és SPORT – működési üzemmód szerint állíthatják be a lengéscsillapítók reakcióintenzitását. Az új BMW 1-es sorozat mindegyik motorváltozatát többkaros hátsó kerékfelfüggesztéssel kínálja ügyfeleinek a gyártó.

Két modell BMW xDrive intelligens összkerékhajtással

Az ARB technológiát és a BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomagot a BMW 120d xDrive (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 4,5 – 4,7 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 117 – 124 gramm / km)* és a BMW M135i xDrive is megkapja, a két modell esetében ráadásul a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás is a széleskörű alapfelszereltség része. Sőt mi több, a BMW M135i xDrive első tengelyén egy vadonatúj fejlesztésű, teljesen mechanikus Torsen önzáró differenciálmű is dolgozik, amely az első féltengelyek összezárásával még sportosabb vezetési élményt ígér.

A differenciálművet a mérnökök az ugyancsak alapfelszereltségként kínált, nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltóba építették be, amely a Launch Control elnevezésű rajtprogram aktiválása esetén már az első és a második sebességi fokozatban is a kerekekre zúdítja a motorból érkező 450 Nm csúcs forgatónyomaték legjavát. A BMW M135i xDrive modellbe épített BMW M sport kormánymű minden korábbinál élénkebb reakciója érezhetően sportosabb agilitást, a bajor prémiumgyártó ügyfeleiben pedig még nagyobb kanyaréhséget eredményez. A BMW M sport fékrendszer eközben minden vezetési szituációban kimagasló kopásállóságról és bőséges fékerő-tartalékról tesz tanúbizonyságot. A BMW M sport kormánymű és a BMW M sport fékrendszer az új BMW 1-es sorozat többi motorváltozatához is elérhető, az opcionális extrafelszereltség részeként.

Piaci bevezetés három dízelmotorral és két benzines erőforrással

A bajor prémiummárka ügyfelei a BMW EfficientDynamics motorcsalád legkorszerűbb három- és négyhengeres erőforrásai közül választhatnak az új BMW 1-es sorozat motorházteteje alá. A részletekbe menő motorfejlesztések alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást, egyes esetekben pedig nagyobb teljesítményt eredményeztek. Az új 1-es BMW három dízelmotorral és két benzines erőforrással gurul le a gyártósorról, tökéletesen lefedve a BMW 116d modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 3,8 – 4,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 100 – 110 gramm / km)* 85 kW / 116 lóerő maximális teljesítménye és a csúcsmodellként érkező BMW M135i xDrive 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítménye közötti erőtartományt. Az utóbbi modellt hajtó szív a BMW Group motorpalettájának legerősebb négyhengeres erőforrásaként ünnepli világpremierjét. A BMW M135i xDrive mindössze 4,8 másodperc alatt (a 2019 novemberétől elérhető BMW M Performance csomaggal felszerelve 4,7 másodperc alatt) gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig az elektronika 250 km/óránál szabályozza. Eme lélegzetelállító adatok ellenére az új BMW 1-es sorozat csúcsmodellje csupán 6,8 – 7,1 liter üzemanyagot éget el átlagos 100 kilométeren, kilométerenkénti kombinált károsanyag-kibocsátása pedig 155 – 162 gramm. Az 1-es BMW harmadik nemzedékének összes motorváltozata maradéktalanul teljesíti az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány előírásait. Az új BMW 116d ráadásul már az Euro 6d sztenderd károsanyag-kibocsátási követelményeinek is megfelel. A benzines erőforrások mindegyikében benzinüzemű részecskeszűrő, míg a dízelmotorokban dízel részecskeszűrővel és nitrogén-oxid-megkötő katalizátorral dolgozó SCR rendszer (Selective Catalytic Reduction – Szelektív Katalitikus Redukció) dolgozik.

Három különböző váltó már a piaci premiertől

Alapfelszereltségként a BMW 116d, BMW 118d és BMW 118i modellhármast a hatfokozatú manuális váltó továbbfejlesztett változatával szereli a gyártó, a BMW 116d és a BMW 118i duójához azonban az opcionális extrafelszereltség részeként a csúcstechnológiás, hétfokozatú duplakuplungos Steptronic automataváltó is megrendelhető. A BMW 118d extrafelszereltségi palettáján és a BMW 120d xDrive alapfelszereltségében a nyolcfokozatú Steptronic automataváltót találják az ügyfelek, a BMW M135i xDrive tökéletes váltásairól pedig a nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó gondoskodik. Az intelligens járműkapcsolati megoldásoknak köszönhetően mindkét automataváltó a gépkocsi előtt álló útszakasz sajátosságai és a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek vezetési stílusa szerint hangolja át váltási karakterisztikáját.

Vezetést támogató rendszerek a nagyobb testvérektől

Az új BMW 1-es sorozatban a bajor prémiumgyártó magasabb kategóriájú modellsorozatainak számos innovatív vezetést támogató rendszere visszaköszön, a prémium kompakt szegmensben most először. Az intelligens technológiák a fedélzeti kamerák képeiből, illetve a járműradarok és –szenzorok adataiból táplálkozva, folyamatosan figyelik az autó közvetlen környezetét, hogy balesetveszély esetén időben figyelmeztessék a vezetőt, egy esetleges ütközés kockázatát pedig automatikus fékezéssel és kormányzással csökkentsék. Az Európában megrendelhető modellek alapfelszereltségének az automata fékező funkcióval dolgozó, ütközésre és gyalogosokra figyelmeztető rendszer (Collision and Pedestrian Warning with City Braking) is része, amely vezetés közben az autó környezetében közlekedő kerékpárosokra is figyelmezteti a bajor prémiumgyártó ügyfeleit. Az alapfelszereltség része továbbá az aktív sávtartó technológiával dolgozó, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning) is, amely 70 – 210 km/óra között mindvégig a biztonságos utazás szolgálatában áll. A 160 km/órás sebességig használható aktív tempomat (Active Cruise Control) az opcionális extrafelszereltségként megrendelhető technológiák része – az automataváltóval és Stop & Go funkcióval felszerelt modellek esetében –, ahogyan a sávváltásra figyelmeztető rendszerrel (Lane Change Warning), a hátsó ütközésre figyelmeztető rendszerrel (Rear Collision Warning) és a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszerrel (Crossing Traffic Warning) dolgozó Driving Assistant csomag is.

Parkolóasszisztens innovatív tolatási segédlettel

Az új BMW 1-es sorozat a parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control), a tolatókamera és a parkolóasszisztens (Parking Assistant) opcionális extrafelszereltségként megrendelhető hármasával segíti a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek parkolási manővereit. A parkolóasszisztens a párhuzamos és merőleges parkolásban is meghatározó segítséget nyújt, sőt mi több, a párhuzamosan beparkolt járművet képes magától ki is vezetni a parkolóhelyről. Az innovatív tolatási segédlet (Reversing Assistant) az új 1-es BMW-be szerelve debütál a prémium kompakt szegmensben: a technológia a parkolást megelőző összes, legfeljebb 36 km/órás sebességgel menetirányba megtett út pontos kormánymozdulatait eltárolja, hogy tolatáskor milliméterre pontosan ugyanazt a mozdulatsort ismételhesse meg visszafelé – maximum 50 méteren, legfeljebb 9 km/órás sebességgel.

Az okostelefon, mint slusszkulcs

Az új BMW 1-es sorozat opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján két olyan okos funkció is megtalálható, amelyek korábban csak a magasabb kategóriájú BMW modellek kiváltságai voltak: a BMW Digital Key digitális kulcs és a BMW Intelligens Személyi Asszisztens. A BMW Digital Key digitális kulcs lehetővé teszi a bajor prémiumgyártó ügyfelei számára, hogy okostelefonjukkal működtessék BMW modelljük központi zárját: a készüléket elegendő közel tartani az ajtónyitó kilincshez, és a technológia máris aktiválódik – akkor is, ha az okostelefon akkumulátora teljesen lemerült. A volán mögé ülve az erőforrás is azon nyomban indíthatóvá válik, amint a bajor prémiumgyártó ügyfelei elhelyezik a készüléket a számára kialakított rekeszben vagy a vezeték nélküli okostelefon-töltést garantáló tálcán. A BMW Digital Key digitális kulcs akár öt felhasználóval is megosztható és a BMW Key Card kulcskártyával is helyettesíthető. A technológia alkalmazásához minimum Android 8.0 operációs rendszert futtató Samsung Galaxy készülék szükséges.

BMW Intelligens Személyi Asszisztens: egyszerre szakértő és beszédpartner

Az új BMW 1-es sorozat forradalmi járművezérlő koncepciójának egyik legnagyobb újítása az új BMW 3-as limuzinban leleplezett és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Intelligens Személyi Asszisztens, amely fedélzeti szakértőként gyakorlatilag az adott BMW modell összes funkcióját tökéletesen ismeri. A „Helló BMW!” („Hey BMW”) hangutasításra bekapcsoló, intelligens technológia segítségével a bajor prémiumgyártó ügyfelei élő szóban működtethetik a jármű különböző funkcióit és átfogó információkat is lekérhetnek. A BMW Intelligens Személyi Asszisztens egy önálló személyiséggel felvértezett, digitális karakter, amely képes megtanulni a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek napi rutinját, megjegyezni kedvenc járműbeállításaikat és elsajátítani szokásaikat, hogy az adott helyzetekben és környezetekben egyre közvetlenebb és készségesebb módon biztosíthassa szolgáltatásait. Az okos technológia egyik legkülönlegesebb funkciója, hogy a többi vezetést támogató rendszerrel ellentétben a BMW ügyfelei itt tetszésük szerint nevet is adhatnak a digitális személyiségnek, amely így sokkal egyedibb karakterré, a bajor prémiumgyártó ügyfeleivel kialakított kapcsolatai pedig még személyesebbé válnak.

Connected Navigation opció a minél pihentetőbb utazásért

A Connected Navigation opció intelligens szolgáltatásai lehetővé teszik, hogy útvonaltervezéskor a technológia a külső és a belső információkat egyaránt számításba vegye. Az új BMW 1-es sorozat vezetői számos okostelefon-alkalmazáson keresztül továbbíthatják későbbi úti céljaikat a jármű központi navigációs rendszerébe, ahol a technológia automatikusan időrendi sorrendbe állítja őket. A parkolóhely-asszisztens (Parking Space Assistant) már jóval a célba érkezés előtt jelzi a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek a legoptimálisabb parkolóhelyeket, miközben az úti célhoz legközelebb eső parkolóház telítettségéről is percre pontos információkkal rendelkezik. A felszíni parkolóhely-kereső szolgáltatás (On-Street Parking Information) és a PARK NOW szolgáltatás is az intelligens technológia szerves része. Egyes nagyvárosokban ráadásul a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek készpénzmentes, automatikus parkolódíj-fizetésre is lehetőségük van.

Járművezérlés a BMW iDrive vezérlőtárcsájával, érintésekkel, hangutasításokkal és gesztusokkal

Az új BMW 1-es sorozat megannyi járművezérlési lehetőséget kínál a bajor prémiummárka ügyfeleinek, akik az adott vezetési szituáció és személyes preferenciáik szerint dönthetnek az intelligens technológiák használatáról. A kormányon és a középkonzolon található gombokon kívül a BMW ügyfelei a BMW iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsáján – amelynek felülete a BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezésen felül érintés-érzékeny funkcióval is bír – és az alapfelszereltségként kínált, 8,8” méretű, érintőképernyőként is funkcionáló központi kijelzőn keresztül is vezérelhetik a jármű számos beállítását. Az innovációk sorát a BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés navigációs rendszerrel és online beszédfelismeréssel kiegészített, intelligens hangvezérléssel bővíti, a BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziójával dolgozó BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés pedig a lehető legkorszerűbb járműkapcsolati és személyre szabhatósági lehetőségek tárházával kecsegtető, teljes mértékben digitális kijelző- és járművezérlő rendszert váltja valóra. Utóbbi opció három kiemelkedő alkotóeleme az adaptív navigációs rendszer, a merevlemez-alapú multimédia rendszer és a hétféle gesztusvezérlést felismerő járművezérlő funkció.