AutóAddikt Hírek Mexikóban épít gyárat a BMW, a munkálatok megkezdődtek

Mexikóban épít gyárat a BMW, a munkálatok megkezdődtek

A San Luis Potosí város külterületén felépülő új létesítményben 2019-től a BMW 3-as sorozat limuzin változatai készülnek majd. Az egymilliárd dolláros beruházásnak köszönhetően a mexikói gyár a BMW Group NAFTA régión belüli növekedésének meghatározó mérföldköve lesz, amely a vállalatcsoport leginnovatívabb üzemeként új fenntarthatósági mércét állít az iparágban.

bmw-gyar-mexiko-autoaddikt

2016. június 16-án, azaz ma megkezdődtek a BMW Group mexikói gyárának építési munkálatai. A San Luis Potosí városban megtartott hivatalos ceremónián Rogelio Garza Garza, a Mexikói Gazdasági Minisztérium ipari és kereskedelmi államtitkára, valamint Dr. Juan Manuel Carreras López, San Luis Potosí állam kormányzója mellett Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja és Milagros Caiña-Andree, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja is részt vett.

A BMW Group legújabb gyára, világelső technológiai innovációkkal

„Mexikóban épülő új gyárunkba a BMW Group összes szaktudását és technológiai képességét befektetjük. A 2019-re elkészülő üzem a megannyi innovatív technológia alkalmazásának köszönhetően a termelékenység és a fenntarthatóság terén egyaránt piacvezető lesz. Nagy örömömre szolgál, hogy megkezdődtek a vállalatcsoport új létesítményének építési munkálatai” – fogalmazott Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, aki szerint a mexikói gyár különleges pozíciót tölt majd be a vállalatcsoport globális termelési hálózatában. Milagros Caiña-Andree, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja eközben a BMW Group munkáltatói szerepkörét hangsúlyozta ki az ünnepségen. „Sikerünk elsősorban munkatársaink szakképzettségén, kimagasló szaktudásán és felelősségteljes munkavégzésén múlik, hiszen ők azok, akik előállítják termékeinket. San Luis Potosí városában is egy ilyen erős alapra építkezünk majd. Mint ilyen, kivételesen fontos számunkra, hogy vonzó munkahelyet teremtsünk, ihletet adjunk munkatársainknak, a legkiválóbb eredményre ösztönözzük őket és tovább fejlesszük tehetségüket” – mondta Milagros Caiña-Andree. „A BMW Group államunk rendkívül fontos partnere, aki nagymértékben hozzájárul az iparág régión belüli fejlődéséhez. San Luis Potosí kiváltképp vonzó helyszín a járműgyártók számára, hiszen a szakképzett helyi munkaerő mellett nagyszerű logisztikai adottságokkal és kiváló infrastruktúrával rendelkezik. Készen állunk arra, hogy teljes mellszélességgel az iparág mellé álljunk” – tette hozzá Dr. Juan Manuel Carreras López, San Luis Potosí állam kormányzója.

2019-ben kezdetét veszi a BMW 3-as sorozat limuzin változatainak gyártása

San Luis Potosí városának külterületén a bajor gyártó legnépszerűbb modellsorozata, a BMW 3-as sorozat limuzin változatai készülnek majd. A vállalatcsoport százéves történetének utóbbi több mint negyven évében a legendás BMW 3-as sorozat a márka elsőszámú képviselőjévé érett, amely a dinamikus menetteljesítmény, a páratlan hajtáslánc-hatékonyság és a kimagasló járműtervezés terén egytől egyig autóipari mérceként szolgál.

A San Luis Potosí külterületén felépülő gyár a BMW Group dél-afrikai létesítményének gyártási kapacitását hivatott kiegyensúlyozni, Rosslyn-ban ugyanis a BMW 3-as sorozat helyett az új BMW X3 készül majd a jövőben.

A mexikói gyár termelési folyamatainak beindítását 2019-re tervezi a gyártó, éves szinten mintegy 150 000 autó legyártását irányozva elő. A BMW Group nagyságrendileg egymilliárd dollárt fektet az új üzembe és nem kevesebb, mint 1 500 új munkahelyet teremt. A vállalatcsoport azon döntését, hogy az új létesítmény San Luis Potosí város külterületén épüljön fel, számos kritérium támasztotta alá, így többek között a térség rendkívül széles beszállítói hálózata, a szakképzett helyi munkaerő, valamint a technikai és társadalmi infrastruktúra is.

A mexikói gyár új autóipari mérceként szolgál majd

A BMW Group San Luis Potosí külterületén felépülő új gyára teljes értékű járműgyártó létesítmény lesz, karosszéria-építő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő részleggel, amelyet innovatív gyártási technológiák és minden részletre kiterjedő fenntarthatósági szabványok jellemeznek. Az új üzem már rendszerbe állításának legelső évében a BMW Group legzöldebb gyártási létesítménye lesz. A megújuló energiaforrások alkalmazásával például a mexikói gyár száz százalékban széndioxid-mentes villamosenergia-felhasználásra lesz képes, a teljes körű működéshez szükséges energia nagy részét ugyanis napelemek termelik majd.

A San Luis Potosí város külterületén felépülő gyár ráadásul rendkívül felelős vízhasználat szerint üzemel majd: a mexikói gyár a BMW Group teljes termelési hálózatának legalacsonyabb vízfogyasztású létesítménye lesz, miközben itt épül a vállalatcsoport első olyan fényezőműhelye is, amely egyáltalán nem termel szennyvizet. A fényezéshez tisztított és újra felhasznált vizet használnak majd.

A BMW Group mindeközben a gyárépítési és felszereltség-tervezési folyamatok során is kizárólag digitális háromdimenziós tervekre támaszkodik: a mérnökök az építkezés mindegyik fázisában digitális formában mutatják be a szükséges információkat, így az egyes helyiségek elhelyezkedését, méretét és a kivitelezés várható időpontját is. A vállalatcsoport most először alkalmaz digitális modellezést a teljes létesítménytervezési folyamat során. A digitalizáció és a háromdimenziós tervezés kettőse valós idejű építkezés-elemzést és költséghatékony módosítási lehetőségeket kínál, miközben folyamatos tervezési biztonságot nyújt a BMW Group számára.

A mexikói gyárban a teljes termelési hálózat tapasztalatai egyesülnek

Minden együtt áll a termelés beindításához: 2015 szeptemberében huszonöt fiatal mechatronikai mérnök kezdte meg felkészülését a mexikói gyárban végzett munkára. Idén a BMW Group a szakképzett helyi munkaerő felkészítését és a kollégák munkafolyamatainak egyeztetését is megkezdi, a mechanikai és a mechatronikai alkatrészeket előállító részlegen egyaránt. Mexikóban a németországi felkészítési modell szerint képzik tovább a dolgozókat.

A San Luis Potosí város külterületén felépülő gyár mindemellett a BMW Group teljes termelési hálózatának tapasztalatait is egyesíti, amelynek alapját elsősorban a müncheni és a spartanburgi létesítmények adják. 2019-ig a vállalatcsoport müncheni gyárában a leendő mexikói létesítmény több mint félezer munkatársát képzik majd tovább. „Jövőbeni munkatársaink felkészítő programjára rendkívül fontos alappillérként tekintünk. Innovatív technológiáival és erőforrás-hatékony gyártási folyamataival a mexikói gyár új nemzetközi mércéket állít majd fel” – fogalmazott Hermann Bohrer, a BMW Group mexikói gyárának vezetője.

A vadonatúj mexikói létesítmény, mint a BMW Group NAFTA régión belüli növekedésének meghatározó mérföldköve

A BMW Group teljes termelési hálózata négy kontinens tizennégy országának harmincegy gyártó- és összeszerelő létesítményéből áll, eme nemzetközi termelési hálózat bővítését pedig a világ megannyi piacán minőségbeli fejlődés és értékesítési javulás követi. Mint ilyen, kimagasló hatékonyságú és rendkívül rugalmas gyártási hálózatának köszönhetően a BMW Group egyenletesen megosztott értékteremtésre és jelenlétre képes Európa, Ázsia és az amerikai kontinens összes piacán. A San Luis Potosí külterületén felépülő mexikói gyár a vállalatcsoport nemzetközi növekedési stratégiájának újabb mérföldkövét alkotja majd. Akárcsak Kanada és az Amerikai Egyesült Államok, úgy Mexikó is a NAFTA régió tagja, aki az Európai Unió tagországaival és a dél-amerikai MERCOSUR országokkal (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay, Venezuela) is szabadkereskedelmi egyezményt kötött, jelentősen megkönnyítve ezzel az autóexportálást és az alkatrész-beszállítói hálózat hatékony működését.

Észak-Amerika a BMW Group nemzetközi hálózatának egyik legjelentősebb piaca, ahol a vállalatcsoport a 450 000 darabot meghaladó éves járműgyártási mennyiség elérése érdekében 2016 végéig nem kevesebb, mint egymilliárd dollárt fektet be a Spartanburgban működő létesítmény bővítésébe. A BMW X modellcsalád képviselőire specializálódott gyár 2015-ben a BMW Group teljes termelési hálózatának legnagyobb üzemévé lépett elő, mintegy válaszként a BMW X modellekre mutatkozó egyre erősödő nemzetközi keresletre. A vadonatúj BMW X7 modell is Spartanburgban készül majd a jövőben. Spartanburgban és San Luis Potosí város külterületén működő gyár-párosával a BMW Group teljes körű termelési kapacitást hoz létre kulcsfontosságú észak-amerikai piacán.

A BMW Group jelenléte Mexikóban

A BMW Group 1994 óta működtet értékesítési leányvállalatot Mexikóban, ahol 2015-ben a vállalatcsoport összesen 17 475 darab négykerekűje talált gazdára. A 12 170 darab BMW és 5 305 darab MINI modell értékesítése együtt 17 százalékkal szárnyalja túl a 2014-ben regisztrált értéket. A BMW Motorrad ez idő alatt 2 615 darab robogót és motorkerékpárt adott el Mexikóban, amely a 2014-es teljesítmény tükrében 15,2 százalékos értékesítési fejlődésnek felel meg.

A BMW Group 2008-ban nyitotta meg teljes körű értékesítési és beszállítói hálózatát Mexikóban. A vállalatcsoport ettől kezdve szoros kapcsolatot tart fenn mexikói, valamint észak- és közép-amerikai beszállítóival. A BMW Group a tavalyi évben összesen több mint 2,5 milliárd dollár értékben vásárolt mexikói beszállítóitól, amely 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A vállalatcsoport Mexikóban működő teljes körű értékesítési és beszállítói hálózatát rendszerbe állításától kezdve a San Luis Potosí külterületén felépülő gyár látja majd el.