AutóAddikt Magazin Önvezető autók technológiájával foglalkozó céggel kötött együttműködést a Toyota

Önvezető autók technológiájával foglalkozó céggel kötött együttműködést a Toyota

A Toyota együtt dolgozik a biztosítási- és járműipar vezető vállalataival a Nauto folyamatosan tanuló hálózatain, hogy közösen fejlesztett szabványplatformot hozzanak létre a jövő intelligens járművei számára.

toyota-hybrid-logo-autoaddikt

A Toyota az önvezető autók technológiájával foglalkozó Nauto-val, a BMW i Ventures-szel és a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató és biztosító társaságával, az Allianz Ventures-szel kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A Toyota és a másik két vállalat pénzügyi befektetést eszközöltek a Nauto-ba és hozzáférnek a Nauto felhő alapú rendszeréhez az önvezető autók fejlesztése során. A Nauto által fejlesztett mélytanuló rendszer a valós életbeli folyamatok megfigyelésén alapul, és képes felhőben, illetve olyan autóba épített eszközön is futni, ami bármilyen járműbe beépíthető. A Nauto eddig különböző profilú vállalkozások járműflottáiba telepített hatékonyságot, biztonságot és irányítást segítő rendszereket. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a Nauto számottevően fejlessze mesterséges intelligencia alapú mélytanuló hálózatait és gyorsítsa telepítéseit a megosztáson alapuló flottákban, valamint meglevő eszközeit alkalmanként új gyártású autókba is szerelje. A megállapodások értelmében a Nauto, valamint jármű- és biztosításipari partnerei jogosultak lesznek használni az adatokat és a technológiát, beleértve a Nauto mesterséges intelligencia alapú járműhálózatát.

Ahogy egyre több autóba kerül telepítésre a Nauto rendszere, úgy lesz egyre nagyobb az egymáshoz kapcsolódó autók hálózata, és ennek révén a rendszer több és még pontosabb információval fog rendelkezni a valós körülmények között történő városi vezetési szokásokról, a vezetők által elkövetett hibákról, tévedésekről, valamint megoldást kívánó körülményekről, amik balesethez vezethetnek.  Az eredmény hatására javulni fog a flotta közlekedésbiztonsága, és a működése már rövidtávon is életeket ment és csökkenti a sérüléseket, valamint baleseti károkat. Az idő előre haladtával pedig hozzájárul egy új korszak beköszöntéhez, megteremti az emberi irányítás helyett az önvezető autók korát.

Ahogy mostanában az autóiparban történnek a példa nélküli felfedezések, mi ugyanúgy elértük azt a szintet, amikor szükségünk van az öntanuló hálózatokra, amik lehetővé teszik az ember által és az önállóan vezető autók harmonikus együttműködését. Vezetőkre, utasokra, és mindenki másra szükségünk van a teljes gyártói, illetve infrastrukturális beszállítói láncban, hogy biztonságosan, anonim módon hozzáférjenek a megosztáson alapuló adatok által jelentett értékekhez a Nauto hálózatából” – fogalmaz Stefan Heck, a Nauto elnöke.

„Lényeges, hogy az autó- és biztosítási szektor legfontosabb szereplőinek támogatásával lefektetésre kerüljenek azok a sarokkövek, amik révén újra lehet gondolni, fel lehet építeni egy biztonságosabb, intelligensebb, és dugómentes közlekedési rendszert. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Nauto fontos szerepet játszik egy olyan felület megalkotásában, amiből a jármű- és biztosítási ipar is profitálhat, a beszállítói láncaikkal együtt, csakúgy mit az járművezetők, az utasok és a gyalogosok.”

 „Amit a Nauto fejleszt, az nagyon sok tekintetben összecseng a Toyota Kutatóintézet saját vállalásaival a biztonságos, fenntartható mobilitási rendszerek fejlesztésére. A mi kapcsolatunk a Nauto-val és a munkatársaival felgyorsította a mélytanuló rendszerekkel kapcsolatos tevékenységünket és rávilágított, hogy képesek vagyunk kiszolgálni az autóvezetőket abban az időszakban, amíg a szállítás és mobilitás teljes technológia-váltása bekövetkezik” – emeli ki Gill Pratt, a Toyota Kutatóintézet elnöke.

„A Nauto technológiája fejleszti, és akár forradalmasíthatja is a járműbiztosításokat a kárkifizetések, a garanciavállalások és a jövedelmezőség tekintetében. Érdeklődve figyeljük, hova vezet ez a technológia, hogyan kell megváltoztatni ajánlatainkat az ügyfeleink számára és ugyanakkor hozzájárul a közutak biztonságához is” – teszi hozzá Solmaz Altin, az Allianz Csoport digitális csoportjának vezetője.

A Nauto átvezeti a mai kereskedelmi flottákat a holnap önvezető rendszereibe, javítva a működésüket, mérsékelve a költségeket és összességében biztonságosabbá téve az utakat. A Nauto rendszere – az autóba épített érzékelők és kamerák, az okos hálózatok, és az önfejlesztő felhők – alkalmassá tesznek minden járművet, amit ember, vagy gép vezet, hogy azok biztonságosabbak legyenek a hálózati technológia segítségével. Egy Nauto-képes gépjármű részese egy értékesebb hálózatnak, ami folyamatosan monitorozza, hogyan mérsékelje a kockázatot, és tegye biztonságosabbá és gazdaságosabbá a vezetést. A Nauto alapja egy folyamatosan tanuló mesterséges intelligencia rendszer, amely számítógépes képfeldolgozást, műholdas helymeghatározást, jármű szenzorokat és a felhőből származó adatokat használ ahhoz, hogy teljes, környezetbe illő és pontos képet alkothasson és bepillantást engedjen a sofőrök viselkedésébe. A Nauto rendszere egy lépést tesz előre abban az irányban, hogy megelőzze a baleseteket még megtörténtük előtt, hogy információkat szűrjön ki a veszélyes helyzetekből, és hogy tanuljon az autók és sofőrök viselkedéséből. A Nauto folyamatosan vizsgálja a sofőrök potenciális hibáit az autóban épp úgy, mint a biztonsági kérdéseket az autón kívül. A rendszer automatikusan feltölti és megjelöli az útviszonyokat és azokat a helyeket, eseményeket, szituációkat, melyek fontosak (a sofőrnek nem kell adatokat bevinni) és figyelmezteti a flotta tagjait a balesetekre, vészhelyzetekre.

Ezen kívül a Nauto együttműködik a biztosítási iparral, betekintést enged számukra, így segítve szolgáltatásaikat hatékonyabbá tenni, illetve elmélyíteni hosszútávú ügyfélkapcsolataikat. A biztosítók pontosabb képet kapnak a sofőrökről, ami precíz kockázatelemzést eredményez, így segít személyre szabni az ajánlatokat, csökkenti a biztosítási csalásokat, és javítja a városi közlekedési szolgáltatások hatékonyságát is. A Nauto mesterséges intelligencia platformja túlmutat a szimpla adatrögzítésen azáltal, hogy elemzi is a sofőr viselkedését, vezetés közbeni tetteit, beleértve az út-, időjárási – és közlekedési feltételeket. A Nauto nem csak a sofőröket minősíti, hanem a vészhelyzeteket is elemzi, ami segítségével tanácsokat is ad, vagy adott esetben figyelmeztetést küld a balesetek megelőzése érdekében. A Nauto-t 2015-ben alapította Stefan Heck Ph.D, a Stanford Egyetem professzora, a McKinsey & Company vezető partnere, és Frederick Soo Ph. D., mesterséges intelligenciával foglalkozó hardvermérnök, vállalkozó. A Nauto hátterét olyan befektetők adták, mint a Playground Global, a Draper Nexus Index Ventures. A Nauto csapatába adatbázisokkal, öntanuló gépekkel foglalkozók, vezető mérnökök, és biztosítás és flottakezelési szakértők tartoznak, akik a Playgroud Global Studio-ban fejlesztik a Nauto termékeit és telepítik azokat professzionális felhasználók, flottakezelők és biztosító társaságok részére.  Dr. Heck azután döntött a Nauto megalapításáról, miután évtizedeket töltött a világ több nagyvállalatánál és kormányzati hivatalánál és energetikai, innovációs és erőforrás gazdaságtan területeken dolgozott.

A Nauto rendszerekkel felszerelt járművek összegyűjtenek és megtanulnak utcákat és vezetési mintákat a világ több mint 24 nagyvárosában, Bangalore-tól Bécsen, Mexico City-n át Bostonig, ezenkívül most kezdődik a rendszer kereskedelmi célú telepítése a San Francisco körzetben és New York-ban.