AutóAddikt Autóteszt BMW BMW X4 M Competition – ez lefed nagyjából minden kategóriát

[TESZT] BMW X4 M Competition – ez lefed nagyjából minden kategóriát

Nincsen kompromisszum. Nem is kell. A BMW X4 M Competition ugyanis egynen megad mindent, amit szeretünk a BMW kapcsán. Családi SUV, protokollautó, túraautó, sportautó, pályautó. Utóbbi kategória sem vicc, tényleg lételeme a track. Teszteltük a BMW X4 M Competition 2022-es modelljét.

Nem szabad fanyalogni, főlegm, ha nem ismerjük egyáltalám: igenis egy SUV is lehet sportos. Azaz nem sportos, sportautó. Hiába a magasnak számító építés, a hot hatch kategórián jócskán túlmutató méretek; a BMW újfent bebizonyítja, hogy nem viccből aggatnak rá egy X4-re „holmi” M plakettet. Ha meg pluszban a Competition felirat is ott díszeleg, van mitől tartania az önjelölt steetracereknek.

Nem gondolta túl a BMW dizájnerteam a BMW X4 M Competition forma- és stílusvilágát. Sikerült meghagyni minden részletét annak a feelingnek, amit egy X4 hordoz(hat), viszont olyan ízlésesen csempészték bele azt a sportosságot, azt a plusz adrenalint, hogy nincs semmi töménység-érzet, nem szirupos a tálalás.

Amitől igazán dögös lesz az X4 M Competition

Mivel is oldották meg az optikát? Nyilván beömlőkkel, nem talmi-darabokkal, hanem valódi lamellás, levegőt keringető céleszközökkel. És ezek a céleszközök nagyon is jót tesznek a karakterisztikának, nem utolsó sorban keverik a levegőt, és leszorítóerőt is generálnak. Ilyenekből található az autó orr-részén, közvetlenül a szpoileren/szoknyán, az oldalvezetésen, valamint hátul, a kipufogók felett is.

Morcos tekintet, nem túlméretes vesepáros jellemzik a BMW X4 M Competition fő arculatát, a feljebb említett beömlők hangsúlyosan leginkább ebből a nézetből adják kl a formaiságot. A hűtőmaszkon azért miheztartás végett feltűnik egy X4 M plakett, szolídan, de azért jól észrevehetően. Ennyi, letisztultság, elegancia, minimalizmus. Tényleg a jó ízlés határain belül. Remélhetően a nextgen X4 nem kap elmeháborodott vese-dizájnt, bár kínosan tendál abba az irányba a BMW-arculat – lásd a 3-as, 4-es szériák (M3 Competition tesztünkben lehet mazsolázgatni a fotók közt), vagy az újonnan beharangozott 7-es széria sem piskóta.

Mindegy. Ízlések és pofonok ugye, ezt nem kell ragozni. Visszakanyarodván a jelenhez: a BMW X4 M Competition oldalnézetben a nagybetűs SUV, ami már majd’ még egyszer akkora, mint anno a házon belül kategóriateremtő X5 volt anno. Azért az X4-nél kupés jelleg is van erőteljesen, hiszen a B oszloptól masszívan le lettek csapva a vonalak, így a sportosságot még dinamikusabban tudja tükrözni a BMW X4 M Competition. Van kis karbonszárny is hátul, ennek hajlított sziluettje meghatározza az oldal zárását. Itt is látható egyébként átulkodó stíluselem, az A oszlop előtti sárvédőelemekre kanyarított beömlők, valamint kapcsolódó feliratok tekintetében.

Jót tesz a látványnak a felni, a hazai disutribútor jól konfigurálta ismét a tesztautót – a gigászi tárcsafékek pedig kiteljesítik azt a vizuális orgia-jelenlétet, amit önmagában hordoz a BMW X4 M Competition. Látszik a gyári ültetés is, bár az adaptív felfüggesztés lehetővé teszi a ténylegesen komfortos utazásérzetet.

Hátulnézetből a BMW X4 M Competition markáns ugyan, bár a pár évvel ezelőtt bevezetett új márkaarculat egyik összetevőjeként jelent meg a hátsó, ötödik ajtón középre elhelyezett BMW-embléma, amely egyben a csomagtér nyitásáért is felelős. Ezt megszoktuk az X2-nél például, itt is ez van, harmonikusan illeszkedik a formavilágba, de lehetne kicsit formabontóbb, vagy épp konzervatívabb.

S amiről felismerjük, hogy nem valami átlag X4 modellel van dolgunk a BMW X4 M Competition esetében, az a dupla kipufogóvég-páros. Gyönyörűen passzol a diffúzor-hatás mellé, itt sem szaladt meg a tervezőmérnökök ceruzája, minden arányos hála az égnek. Az pedig, hogy milyen a hangja, lejjebb, a teljesítmény és hajtáslánc taglalásánál kiderül.

Visszanyúlni mindig érdemes a már megszokotthoz

Túl azon, hogy a BMW X4 M Competition sportos kagylóüléseket kapott, az enteriőr szinte semmiben sem tér el egy hagyományos, megfelelő szintre felkonfigurált beltértől. Érdekes, hogy a kormánykerék alsó ívét nem egyensítették ki, még kicsit sem, pedig jót tenne az összhatásnak. Van viszont aprócska M-logó az alsó ívnél, meg mindenféle Competiton-re utalás szerte a cockpiten, a köszöbökön – még X-ünk is van a hátsó ajtók felső burkolatrészein.

Mivel a BMW X4 M Competition ülései sportülések, ne várjunk messzemenőemn komfortos kialakítást, de ezzel együtt nem bántóan kemények és szűkek az ülőlapok. Oldaltartást jól generálnak, a combtámasz hosszabb távokon remek, na meg persze a kismillióféleképp testre szabható opciók is nagyon sokat hozzátesznek az utazási élményhez.

Hátul viszonylag nagy a hely, az első ülések háttámlája optimális kialakítást kapott, így a térdterek még nagy mértékben hátratolt állapotnál is meglepően nagyok. A fejtér viszont már nem villant ekkorát sajnos: a kupés kialakításnak köszönhetően kell kompromisszumot kötnünk. Ugyanakkor három átlagos testalkattal és magassággal bíró felnőtt jól elfér itt, bár a két főre korlátozó aranyaszabály itt is érvényes.

Környezetbarát módot ne kerssünk, a BMW X4 M Competition nem rendelkezik Eco, vagy EcoPro móddal. Road mód a legvisszafogottabb, utána Sport, illetve Track. Értelemszerűen Track-ben a legnyersebb az autó, itt minden vezetéssegítő elektronika kiiktatásra kerül, valamint a teljesítmény is itt a leghatékonyabb. Sport-ban őgy 50 százalékban megtartja az elektronikák jelenlétét, és őszintén szólva túl nagy különbség nem érezhető például gyorsulás terén.

Miben rejlik az 510 lóerő lényege?

Sorhatos, 3 literes benzinmotor – a klasszikus 30i – került a BMW X4 M Competition orrába. Az aggregát 510 lóerót ad le 6250 percenkénti fordulatszámon, míg a vaskos 650 Newtonméteres forgatónyomaték 2600-5950 közt folyamatosan jelen van.

Ez azt eredményezi, hogy teljesítményleadásnál szinte nem fogy ki a szufla a hajtásból, olyat tol, hogy azt el sem hinnénk, ha nem élnénk át. Főként egy 2 tonnás SUV-nál ez utópisztikus lenne, ha a BMW nem tudná eredendő hívatását: sportossá varázsolni mindent, olyat is, amit eredetileg nem arra terveztek.

Messzemenően stabil futóművet pakoltak a BMW X4 M Competition alá. Track módban hihetetlenül kemény, és úgy érezzük, nincs az a kanyar, amit lassítás nékül ne tudnánk bevenni. Persze a stabilitás érzete Sport-ban jün ki leginkább, itt nem dobálja a fenekét, a váltakozó geometriájú xDrive is precízen szól bele ténykedésünkbe.

Remekül testre tudjuk szabni a menetopciókat, ugyanis két gyorsgomb is rendelkezésre áll a BMW X4 M Competition-ben. Ezek a korménykeréken érhetők el, bal, illetve jobb hüvelykujjal könnyedén életre kelthetők. Be tudjuk állítani a motor, a hatás, a kormányzás és a felfüggesztés karakterisztikáját, viselkedését, így könnyedén válthatunk akár vezetés közben is profilt kedvünk szerint.

Ha forgatjuk, iszonyatosan megy, és a hangja is megjön: bár a BMW X4 M Competition nem egy nagyon harsány, csattogós-pattogós kipufogójú alternatíva, pont annyit ad, amennyit elvárunk (bár lehetne több is azért). Mármint a hangélményt tekintve – alapjáraton például ne is álmodjunk arról, hogy kora reggel ránk ébred majd a szomszéd, ugyanis az indítások – még a performance-ra kihegyezett müdban is – kimondottan visszafogottak.

Univerzális, tehát szinte mindenre nyújt megoldást

Nem véltetlenül írtuk a címben, illetve a bevezetőben, hogy a BMW X4 M Competition alapvetően szinte minden szegmenst átölel: családi autóként, amellyel alkalomadtán kiugorhatunk egy-két szlalomra vagy dragre a pályára, aligha találunk megfelelőbbet. Ugyanakkor a brand és a besorolás alapján lehet egyedi luxustermék is, amellyel jól lehet reprezentálni, háttérbe küldve átmenetileg a sportosságot.

2018 BMW X4 M Competition specifikációk

Motor

Motortípus: soros hathengeres turbótöltött benzinmotor

Lökettérfogat: 2998 cm³

Maximális teljesítmény: 510 LE @ 6250 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 650 Nm @ 2600-5950 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, 8 fokozatú automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4764 mm

Szélesség: 1927 mm

Magasság: 1620 mm

Tengelytáv: 2864 mm

Első gumik mérete: 245/45 R20

Hátsó gumik mérete: 245/45 R20

Tömeg, üresen: 2085 kg

Megengedett össztömeg: 2510 kg

Csomagtartó mérete: 525 liter, 1430 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 68 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 250 km/h, 285 km/h opcionális

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 3.8 s (gyári), 3.8 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 12.6 l/100 km

Országúti: 6.2 l/100 km

Vegyes: 8.3 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 11.5 l/100km

Országúti: 7.7 l/100km

Vegyes: 9.1 l/100km

CO2 kibocsátás: 206 g/km

Bővebb információ a Suzuki magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: HuaweiAcer Hungary

Utómunka hardver: Acer