AutóAddikt Autóteszt Opel Opel Insignia Country Tourer 1.6 CDTI – hosszú távon, utoljára

[TESZT] Opel Insignia Country Tourer 1.6 CDTI – hosszú távon, utoljára

Meglehetősen drámaira sikerült a szalagcímünk, pedig annyira azért nem vészes a helyzet: mindösszesen annyiról van szó, hogy a most kifutó Insignia legfrissebb, 1.6 literes, szentgotthárdi CDTI-automataváltós hajtásláncával szerelt terepesített verziót vetettük alá tesztelésnek. Egészen Svájcig autóztunk.

No és persze az „utoljára” szócska annyit tesz a cikkhez társítva, hogy ez az Opel Insignia Country Tourer volt nagy valószínűséggel az utolsó, jó pár évet modellfrissítve is megélt darabok egyike tesztautóink közt.

Alapvetően imdátuk az Insignia összes verzióját, nem egy alkalommal futottunk neki ezekkel az autókkal különféle hosszabb távú tesztjeinknek – igaz, csak és kizárólag a dízelüzemű variánsokkal; 2 literes, 1.6 literes megközelítésekben, többször automataváltóval, többször pedig manuális hatgangossal. Igazándióból differencia nem sok volt tapasztalataink szerint e modellek közt, nyilván az automataváltósok leginkább autópályakörnyezetben érezték elemükben magunkat – legalábbis, ha a fogyasztás rátáját figyeljük meg.

Mindig hozta az elvártat

Több ízben is bizonyított a remek formaterv, a még remekebb beltér ergonómiája. Igaz, a csomagteret picivel gondolhatta volna méretesebbre a tervezés, de semmi komolyabb probléma nem adódott eleddig, a csomagok (volt nem kevés alkalmanként) gyönyörűen elfértek hátul függetlenül az 5 ajtós, vagy a kombi kiviteltől.

No és persze a komfort: az Opel Insignia Country Tourer kimondottan arra lett predesztinálva, hogy nagyobb távokat tegyünk meg a fedélzetén, akár 4 utassal is, relatíve kompromisszumok nélkül. Ugyebár a hátsó traktus sajátossága jelen esetben a viszonylag szűk oldaltér – az Opel Insignia Country Tourer-ben visszaköszönnek a hátsó felfüggesztés helyigénye miatt betüremkedő oldalkialakítások, amelyek lényegesen belelógnak a hátsó üléssor két szélébe. Ugyanakkor mehet nyilván a három fő hátsó szállítása is, de a szűkös váll- és fejtér megmutatja magát jelentősen. Kiváltképp, ha termetesebb utasokat fuvarozunk.

Mindenesetre Ausztriáig nem volt túlzott indíttatásunk arra, hogy idő előtt félreálljunk, aztán ott, Steinhäusl-nél, nem messze Bécstől már éreztük, nem ártana egy kis raststationozás úgymond. Kellett is a feltöltődés, meg az energia, és lám-lám: némi túlzással szinte pillanatok alatt Németország határát hagytuk magunk mögött.

Nem számít, mit, hogyan, merre

Ugyanis először Németországba tettünk kitérőt, majd kis időt eltöltve a határhoz közel – máris indultunk Svájcba, a Walensee-hez. Kedvenc helyszínünk, itt jókat fotózunk mindig, ha éppen úgy gondoljuk, átugrunk Zürichbe vagy Schaffhausenbe, vagy épp Lichtensteinbe visszafelé. Most az utóbbi volt soron, bár odafelé egy jelentős, 10-12 kilométer hosszú baustellébe futottunk, úgyhogy nem maradt igazán sok időnk Svájc lankái közt ténykedni – pedig tervbe volt véve a Walenstadtberg, igaz, oda anno még egy Meriva tesztautóval merészkedtünk fel.

Bármennyire is terepes a jelleg, meg a kialakítás, az Opel Insignia Country Tourer nem terepjáró. Főként nem tesztünk alanya, ugyanis nála fronthajtás volt elérhető csak, viszont a magas építés, a megerősített futómű azért jó szolgálatot tett a köves, hepehupás erdei utakon. Úgyhogy nem feltétlenül fontos a 4×4, bár mint tudjuk, számos pozitív hatása van a vezetésre egy ilyen hajtásrendszernek – téli, havas, latyakos utakon szinte kötelező lenne – de így, szólóban, szimplán is meggyőzők e menettulajdonságok.

Körbe a kasznin végig megerősített szegélyek virítanak, melyek nem csak az optikának tesznek jót, és adnak neki 1-1 lapáttal, hanem a tényleges igénybevételnek is remekbeszabottan állnak ellen. Gondoljunk csak némi kavicsfelverődésre, vagy mondjuk egy figyelmetlenebbül kicsapott ajtóra egy kátyús földúton.

Relatíve nagy a tömeg. Befolyásol ez bármit is?

Néminemű aggodalom azért bejátszott akkor, amikor számvetettünk indulás előtt. Az Opel Insignia Country Tourer-nek ugyanis esetünkben 1.6 literes, 136 lóerőt produkáló gázolajosa volt, ehhez még egy automataváltós hajtás is társult, úgy, hogy a gyári üres tömeg 1.7 tonna. Érthető az aggodalmunk, igaz? Jó, jó, 70 liter kapacitású az üzemanyagtank, de akkor is: pályán, 4 fővel nem annyira optimális ez, nem beszélve a közbeiktatott városi kitérőktől.

Bécs környékén, az OMV-t elhagyva már kicsit megnyugodtunk, az üzemanyagszint alig közelített a nyolcadot (teletankkal indultunk Budaörsről). Így viszont, ilyen megközelítésben rendkívül impresszív az Opel Insignia Country Tourer fogyasztása – 130 kilométer/órás átlagnál legalábbis. Kell ennél több? Persze, például rögvest azután, hogy az osztrák-német határt átléptük, mehet minden, ami a csövön kifér. Vagy inkább mégsem, mivel újabban a németek kezdik átvenni a jó kis (néhol igencsak indokolatlan) korlátozásokat autópályán, hiába hirdeti a tábla a határátkelő után, hogy az ajánlott tempó a 130 kilométer/óra, amúgy meg… Tény, hogy vannak még jó szakaszok – s most leszűkítve a bajor régióról beszélünk – viszont egyre többször kell komolyabban lassítani, sok helyen. Ezzel együtt feszegettük az Opel Insignia Country Tourer végsebesség-határait, és 201 kilométer/órát sikerült kisajtolnunk maximumon, egyenes, semleges, korlátozásoktól mentes pályaszakaszon.

Masszív tempónál azért már nem olyan gazdaságos – ahogyan annak lennie is kell

Viszont itt már feledhetjük a kellemes, 6-7 literes átlagfogyasztást. Ez már más kategória, 180 környékén 12-13 liter azért legurul a CDTI torkán, ez persze útviszonyoktól függ. Svájcban megint más a helyzet, ott 120 kilométer/óra a maximum az autópályákon, és ha lehet, még több korlátozással szembesül az utazó – úgy, hogy a pályák szélessége is jóval korlátozottabb, mint a megszokottak.

Hiányozni fog a klasszikus Insignia, bár inkább mi a már ráncfelvarrott verziókkal gyűrtünk le több tízezer kilométert. Az Opel zászlóshajójával maradandót alkotott, ennek megfelelően nagy izgalommal várjuk a folytatást az új Insignia-k személyében – egész biztos, hogy sokszor fogjuk megtenni velük szokásos Budapest-Németország-Svájc tesztútvonalunkat.

2016 Opel Insignia Country Tourer 1.6 CDTI specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1598 cm³

Maximális teljesítmény: 136 LE @ 3500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 320 Nm @ 2000 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú automataváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4920 mm

Szélesség: 1856 mm

Magasság: 1522 mm

Tengelytáv: 2737 mm

Első gumik mérete: 245/40 R19

Hátsó gumik mérete: 245/40 R19

Tömeg, üresen: 1701 kg

Megengedett össztömeg: 2280 kg

Csomagtartó mérete: 540 liter, bővíthető 1530 literig

Üzemanyagtartály mérete: 70 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 195 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 11.4 s (gyári), 11.5 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 6.3 l/100 km

Országúti: 4.0 l/100 km

Vegyes: 6.5 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.5 l/100km

Országúti: 4.2 l/100km

Vegyes: 5.1 l/100km

CO2 kibocsátás: 134 g/km

Bővebb információ az Opel hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS