AutóAddikt Hírek Tizedik születésnapját ünnepli a Pappas Auto

Tizedik születésnapját ünnepli a Pappas Auto

Születésnapot ünnepel a Pappas Auto Magyarország Kft., mely fennállásának 10 éve alatt a magyar autópiac meghatározó szereplőjévé vált.

pappas-auto-autoaddikt

A 2014-es üzleti évet 50 milliárd forintot meghaladó árbevétel mellett pozitív mérleg szerinti eredménnyel záró cég, sikeres működését saját, újítószellemű munkájára és jogelődje, a Mercedes-Benz kizárólagos importőreként 25 éve alapított MB-AUTO Magyarország Kft. piaci tapasztalataira, valamint a Kelet-Európa legnagyobb gépjármű kereskedelmi vállalkozásai közé sorolt Pappas Csoport 67 éves múltra visszatekintő vállalati filozófiájának következetes alkalmazására alapozza. Kettős jubileumi év tehát az idei a cég számára.

A Pappas Csoport története

1948-ban egy magyarországi születésű testvérpár, Georg és Dimitri Pappas Ausztriában megkezdték Mercedes-Benz autóértékesítési tevékenységüket, majd 1951-ben Günther Wiesenthallal közösen vágtak bele az osztrák Mercedes-Benz kereskedelmi hálózatának kialakításába. A Pappas Csoport a következő években folyamatosan erősödött, mígnem Georg Pappas 1990-ben visszatért Magyarországra, ahol megalapította az MB-AUTO Magyarország Kft.-t, amely a Mercedes-Benz kizárólagos importőreként a budapesti Kárpát utcába költözött. A Mercedes-Benz képviselete mellett a Pappas Csoport 2002-től megkezdte a smart autómárka modelljeinek értékesítését is. 2005-ben pedig „átlépte” az osztrák-német határt és szolgáltatásaival megjelent Bajorország két városában is.

A 2005-ös esztendő fontos állomás azért is, mert az MB-AUTO Magyarország Kft. jogutódjaként a magyar cégbíróság szeptemberben jegyezte be a Pappas Auto Magyarország Kft-t. Az európai normáknak megfelelően Magyarországon tehát szétvált az importőri és kereskedői tevékenység. Az újonnan megalakult cég immár külön gépjármű-kereskedelmi hálózatként működött tovább.  A váltás több volt egyszerű formai átalakulásnál: megkezdődött ugyanis a Chrysler, a Jeep és a Dodge típusainak értékesítése is a hazai kereskedésekben. Két évvel később a márkaportfólió tovább szélesedett, a Pappas magyar cége 2007-ben kínálatába vette a Kia, illetve a Mitsubishi Fuso modelljeinek értékesítését és szervizelését is.

2005-ben a cégalapítók gyermekei, Alexander és Catharina Pappas átvették a Pappas Csoport irányítását. Nevükhöz fűződik a döntés, amely nyomán a Pappas Auto Magyarország Kft. 2010-től a Fiat és a Lancia márkákat is forgalmazza. Kínálatában megmaradtak a Jeep modellek is. Szintén ebben az esztendőben kezdte meg az együttműködést a Pappas a DAF márkával is. 2014-ben pedig az Iveco modellek szervizszolgáltatása is megindult.

Telephelyek, mérföldkövek

A Pappas Csoport első magyarországi telephelyét 1990-ben a Közlekedési és Műszaki Vállalat központjában alakította ki Budapesten, a Kárpát utcában, 1995-ben pedig megnyitotta második telephelyét a főváros XI. kerületében, a Hunyadi úton. A tízhektáros területen Európa egyik legmodernebb és legnagyobb haszongépjármű központját rendezték be, ahol  az indulás évében 190 szakember dolgozott. Az első vidéki márkakereskedés 2003-ban nyitotta meg kapuit Pécsett. Egy évvel később, 2004-ben megnyílt a második vidéki Pappas telephely Szegeden, amely szervizszolgáltatásaival a személyautó és a tehergépjármű tulajdonosokat egyaránt kiszolgálja. A fővároson kívüli terjeszkedés az MB-AUTO Magyarország Kft. nyomdokaiba lépő Pappas Auto Magyarország Kft. megalakulásával sem állt le: Székesfehérváron 2007-ben nyílt meg a társaság márkakereskedése. Debrecenben pedig 2010 óta fogadja az ügyfeleket Kelet-Magyarország első Pappas telephelye.

Jubileumi fejlesztések

A Pappas Auto fejlődése a jubileumi évében is töretlen. A 2015-ben megkezdett fejlesztési program nyomán az eredetileg 52 ezer négyzetméteres kereskedelmi és szervizközpont 74 ezer négyzetméterre bővült Albertfalván. Ezen belül, az új importőri arculatnak megfelelően kialakított, különálló Mercedes-Benz szalon területét az átalakítások és a márkaszeparációk révén 1500 négyzetméterre növelték. A Mercedes értékesítési hálózat „zászlóshajójaként” emlegetett bemutatóteremnek külön rangot ad az is, hogy a Pappas, az országban egyedülálló módon, AMG Corner területen mutatja be a legújabb AMG modellt, illetve az AMG Boutique termékek teljes palettáját. Ha ez nem lenne elég, Albertfalván 2015 tavaszán megnyílt a smart center, októberben pedig megnyílik az új Fiat Professional szalon, amelynek 320 négyzetméterén kizárólag a Fiat haszongépjárműveket mutatják be az érdeklődőknek.

A fővárosi telephelyek fejlesztésének programja elérte a Kárpát utcai központot is. Itt 170 négyzetméternyi új értékesítési területen mutatkoznak be a Mercedes-Benz modellek. De a német autógyártó szalonjait egységesítő új importőri arculat kialakítása a jövőben vidéken is folytatódik. A beruházási program keretében a vásárlókat kiszolgáló szalonok éppen úgy megújulnak, mint ahogy a szervizek műszaki infrastruktúráját is folyamatosan fejlesztik, bővítik. Így a Pappas ügyfelei biztosra vehetik: a szalonokban magukat kellető legfrissebb személygépkocsi és haszongépjármű modelleket az időszakos, vagy eseti karbantartások, javítások alkalmával a legkorszerűbb technológiát szakértő módon alkalmazó, felkészült szakemberek gondoskodására bízzák.

Pappas Csoport számokban

Megalakulása óta a Pappas Csoport egészének nemzetközi árbevétele folyamatosan növekszik. A társaságot Kelet-Európa legnagyobb gépjármű kereskedelmi cégei között tartják számon, amelynek a 2008-as gazdasági válság is csak átmeneti nehézségeket okozott. A cégcsoport árbevétele a 2013-2015-ös időszakban évről évre megközelítette az egymilliárd eurót, értékesítési pontjain évente több mint 23 ezer különféle személygépkocsi, illetve haszongépjármű talál gazdára.

Nemzetközi Pappas Csoport 2014/15* 2013/14 Változás %-ban
Árbevétel** (millió Euro) 966 959 1%
Személygépkocsi 14.576 14.116 3%
Haszongépjármű 8.988 9.304 -3%
Eladott járművek összesen 23.564 23.420 1%

*Ausztriában január 31-i gazdasági évfordulóval számolva, Németországban és Magyarországon naptári gazdasági évvel

**Az árbevétel az osztrák központi alkatrészraktár bevételét nem tartalmazza a 2013/14-es évben

Jól teljesít a születésnapját ünneplő magyar divízió is: a várakozások szerint a 2015-ös árbevétel ugyanis valamennyi eddigi eredményt túlszárnyalja majd, a gépjárműeladások és a szervizszolgáltatások, illetve az egyéb tevékenységek nyomán a Pappas Auto Magyarország Kft. csaknem 59 milliárd forint bevétellel zárhatja az évet.

Növekvő darabszámok

A Pappas Auto Magyarország újító filozófiájának sikerét jelzi az is, hogy 2015 augusztusának végéig, telephelyeiről csaknem annyi új személygépkocsi és haszongépjármű gördült ki, mint a 2008-as év tizenkét hónapja alatt összesen. Az idei esztendő egészére szóló értékesítési előrejelzések pedig azt mutatják, hogy jubileumi évét a Pappas kiugró eredménnyel, 14 százalékos értékesítés-bővüléssel abszolválhatja majd.

A piacbővülés a személygépkocsi- és a haszongépjármű értékesítésben külön-külön is látványos. Az új személyautó eladások tekintetében a 2015-ös várakozások 18 százalékos élénkülést jeleznek az előző évhez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a cégcsoport az idén decemberben megduplázhatja 2009-es eladásait.

Mindezt úgy, hogy a Pappas valamennyi gépkocsimárkája értékesítésében meghatározó szeletet hasított ki magának a piacon. Szalonjaiból gördül ki a Magyarországon forgalomba helyezett új Mercedes-Benz személygépkocsik 58,64 százaléka, az utakra kerülő Jeep és Lancia modellek 80,33 százaléka. A Kia modelljeinek 25,4 százaléka a Pappas telephelyein kapja meg magyar rendszámát. A Fiat személyautóinak eladásából pedig a Pappas 19,4 százalékkal részesedik.

A haszongépjárművek piacán szintén egyértelmű a Pappas Auto Magyarország szerepének erősödése. 2015 decemberéig a Pappas az eladások újabb tízszázalékos növekedésére számít. Várakozásait megalapozza, hogy az új haszongépjárművek eladásában a társaság egyértelműen zászlóvivőnek számít. Példázza ezt, hogy a magyar piacon értékesített új Mercedes-Benz transzporterek 71 százaléka és a Mercedes-Benz nagy tehergépjárművek pedig 100%-a Pappas telephelyeiről gördül ki. A Fiat Professional eladásaiból pedig a cég 14,07 százalékkal részesedik.

Szerviz

A Pappas Csoport vállalati filozófiájának megfelelően, a telephelyeiről kigördülő személygépkocsikat és haszongépjárműveket teljes életútjukon igyekszik kiszolgálni. A már forgalomba helyezett autókról felelősen gondolkodó ügyfeleket éppen ezért szervizszolgáltatások széles palettájával várják. A társaság szakszervizei felkészültek a Mercedes-Benz, a smart, az Unimog, a Lancia, a Chrysler, a Jeep, a Dodge, a Fiat, a Fiat Professional, a Kia, a DAF, Iveco, valamint az EvoBus márkák karbantartására, javítására. Az esetleg balesetben sérülő gépkocsik karosszériajavítása, fényezése, valamint az ehhez kapcsolódó biztosítási ügyintézés szintén része a Pappas szolgáltatásainak. A társaság mindezek mellett szervizeli a Bosch termékeit, foglalkozik az exkluzív tuning partnereik, így az AMG, a BRABUS, a Carlsson, és az OTC tuning-kiegészítők forgalmazásával, javításával. Szervizei a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Saját autómentővel, gumijavítási és tárolási szolgáltatásokkal várják ügyfeleiket. A közúti fuvarozók számára tehergépkocsi teljesítménymérést, parametrizálást végeznek. A pótkocsik és felépítmények javítását a Pappas szintén vállalja. De telephelyein haszongépjármű és autóbuszmosó is működik. A széleskörű szervizszolgáltatások népszerűségét jelzi, hogy a Pappas telephelyein kiszolgált személygépkocsik és haszongépjárművek száma folyamatosan növekszik. A várakozások szerint a társaság javítóbázisain az idén több mint 54 ezer különféle gépkocsi fordul majd meg.

Sikeres csapat

A Pappas Csoport komplex szolgáltatásai elképzelhetetlenek felkészült munkatársak nélkül. A cégcsoport Ausztriában, Magyarországon és Bajorországban összesen több mint 2400 szakembert alkalmaz. Ehhez a létszámhoz a Pappas Auto Magyarország 456 fő foglalkoztatásával járul hozzá.

Jubileumi értékesítési támogatások

A 10 éves jubileumát ünneplő Pappas Auto Magyarország ezért az idén jubileumi ajándékokkal várja vásárlóit. Új személyautó vásárlásakor 250 ezer forint összértékű kuponkollekcióval lepik meg ügyfeleiket, melyben a Pappas Auto saját kedvezményein túl egyedi partnerajánlatok is megtalálhatóak.

Ezen kívül minden személygépkocsi márka esetében egyedi jubileumi ajánlatokkal várják az értékesítők az érdeklődőket. 2015 őszén tehát érdemes figyelemmel kísérni a Pappas Auto hírlevelét, valamint országszerte felkeresni bemutatótermeiket a személyre szóló ajánlatokért október 2-3. hétvégéjén, a Pappas Auto nyílt napjain.

Egyedi szolgáltatások

A Pappas figyelmet szentel ügyfelei biztonságának is. A társaság a Generali Biztosító együttműködése révén az év elejétől különleges biztosítási csomagot kínál a Mercedes-Benz, a smart, a Lancia, a Jeep, a Kia és a Fiat személygépkocsival, illetve a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó kishaszongépjárművel rendelkezők számára. A Pappas Casco alapszolgáltatását választók Európa egész területén teljes körű védelmet élvezhetnek a lopás, az elemi károk és az üvegtörés esetére. Mindezt igény szerint extra szolgáltatások egészíthetik ki.

Superbrands ötödször

A Pappas Auto Magyarország büszke rá, hogy cégük 2011 óta minden évben elnyerte a Superbrands védjegyet. A Business kategória független szakemberekből álló zsűrije 2015-ben, a társaság jubileumi évében a Business Superbrands kategóriában is díjazta a Pappas Auto-t.

A társaság emellett különböző szakmai díjakkal is büszkélkedhet. A Pappas Auto többször elnyerte a Mercedes-Benz márka importőri ügyfélelégedettségi díját, a CSI elismerést. A Kia márkakereskedőinek adható legmagasabb szintű kitüntetést, a Platinum Dealer díjat pedig két alkalommal, 2013-ban és 2014-ben ítélték a magyar cégnek.

Új modellek 2015

A fejlődés nem áll meg, a Pappas Auto saját hálózatának és szolgáltatásainak fejlesztése mellett 2015-ben új modellek egész sorával lepte meg ügyfeleit.

A smart két új modellel frissítette kínálatát. A kisebbik smart fortwo coupé kétajtós modellje a márkától megszokott innovatív színekben 71 és 90 lóerős benzinmotorokkal került a szalonokba. A nagyobb smart forfour négyajtós kivitelben 60 és 71 lóerős benzinmotorral rendelhető.

A Mercedes-Benz nagyot lépett 2015-ben. A német autógyártó nyolc modellel szélesíti választékát az év végéig. Tavasszal mutatkozott be az új AMG GT és S-osztály Maybach, a CLA Shooting Brake és modellfrissítésen átesett B-osztály facelift változata. A Pappas kereskedésekben ősztől lesz elérhető a Mercedes-Benz három új SUV modellje: a megújult GLE, a GLE Coupé és az új GLC. És az év végéig megérkezik az új C-osztály Coupé, illetve az A-osztály facelift kivitele is.

Új modellek 2016

Újdonságokból 2016-ban sem lesz hiány a Pappas Auto kereskedéseiben. Teljesen új modellekkel lép piacra a Mercedes-Benz, a Jeep, a Kia és a Fiat is.

A Mercedes-Benz több újdonsággal is csábítja majd a vásárlókat. Tavasszal mutatkozik be az új E-osztály és a megújult GLS, nyáron pedig a GLC Coupé változata kerül leleplezésre.  Megújul a kabriózás ikonja az SL modell és a kistestvére az SLC, és teljessé válik a C-modellcsalád is, hiszen megérkezik a C-osztály cabriolet kivitele. A Jeep 75. jubileumi kiadással készül minden modell változatával, míg a Kia két modellt ígér 2016 elejére: piacra kerül a Sportage új változata és az új Kia Optima. A Fiat egy teljesen új modell sorozatot és további újdonságokat mutat be az év során. A jövő év Fiat Professional újdonságokkal is szolgál majd: elérhető lesz az új Scudo és Fiorino, valamint egy teljesen új pickup modell is. Garantált tehát, hogy a 2016-os esztendőben is nagyszerű ajánlatokkal várja ügyfeleit a Pappas Auto.