AutóAddikt Újdonságok Toyota GR Corolla: közkedvelt családi hot hatch lehet?

Toyota GR Corolla: közkedvelt családi hot hatch lehet?

Minden eddiginél praktikusabb taggal bővült a Toyota Gazoo Racing sportmodellek családja. A GR Corolla a GR Yarisnál jobb hétköznapi alkalmasság mellett nagyobb motorteljesítményt és egy sor innovatív megoldást kínál.

Már akkor lehetett sejteni, hogy a Toyota Gazoo Racing tovább bővítené utcai sportmodelleinek a kínálatát, amikor 2021-ben a GR Yaris háromhengeres turbómotorjával felszerelt Corollával álltak rajthoz a japán Super Taikyu versenyszériában. A gyanú észak-amerikai idő szerint március 31-én este (Európában április elsején hajnalban) beigazolódott: a Toyota bemutatta a GR Corollát, amely a GR Yaris továbbfejlesztett technológiáját fokozott praktikummal ötvözi.

Míg a kifejezetten versenycélokra fejlesztett GR Yaris csak körvonalaiban és stíluselemeiben idézi az azonos nevű városi kisautót, és valójában teljesen új konstrukció, a GR Corolla esetében elegendőnek látták az ötajtós vázszerkezet megerősítését. A hátsó kerékdobok, a padlóalagút, valamint az üzemanyagtartály előtti padlólemez merevítésén kívül préselt szénszálas tetőlemez biztosítja a szükséges szerkezeti szilárdságot. Az utóbbi a tömeg érdemleges csökkentésében, illetve a tömegközéppont alacsonyabbra ültetésében is kulcsszerepet játszik, az alumínium motorházfedéllel, illetve első oldalajtókkal egyetemben: a GR Yaris menetkészen 1475 kilogrammot nyom. A kerékdobok elöl 20, hátul 30 mm-rel szélesebbek lettek, ebből következően az autó 60 mm-rel szélesebb (1850 mm) az alapkivitelű ferdehátú Corollánál; a hosszúság 4370-ről 4410 mm-re nőtt.

A vadonatúj GR Corolla hajtáslánca alapvető paramétereiben megegyezik a vele közös gyártósoron készülő GR Yariséval. Az 1618 köbcentiméteres lökettérfogatú G16E-GTS erőforrás nem változott, ám a kipufogórendszer áthangolásával teljesítményét 261-ről 304 lóerőre, forgatónyomatékát 360-ról 370 Nm-re emelték. A háromrészes hangtompítóval szerelt kipufogó három végcső a háromhengeres motornak egyedi hangzást, a széles légkivezető nyílásokkal és diffúzorral erősített lökhárítóban végződő farnak különleges megjelenést kölcsönöz.

A hajtáslánc többi eleme is megegyezik a GR Yarisból megismerttel, a rövid utakon kapcsolható iMT manuális sebességváltótól (a korábban feltételezett automata sebességváltó egyelőre nincs terítéken) a változtatható nyomatékelosztású GR-Four összkerékhajtási rendszerig. A hétköznapi és sportos vezetéshez, illetve pályahasználatra három különböző megosztási arányt kínáló rendszert a Corolla nagyobb tömegéhez és megemelt forgatónyomatékához hangolták.

Elöl és hátul elektronikus vezérlésű, részlegesen önzáró differenciálmű támogatja a kanyarodást, illetve a vezető tudásától függően az autó hossztengelye és haladási iránya által bezárt szög is módosítható – kifejezetten erre, azaz a hátsó kerekek megcsúsztatására szolgál a hétköznapi Corolla elektronikus parkolófékje helyett beépített mechanikus kézifékkar.

A futómű elöl változatlanul MacPherson rugóstagokat alkalmaz, módosított rugókkal, lengéscsillapítókkal és kanyarstabilizátorokkal; a hátsó futómű kettős keresztlengőkaros kialakítású. A nyomtáv elöl 60, hátul 85 mm-rel nőtt, ami a 18 colos keréktárcsákra szerelt Michelin Pilot Sport 4 sportabroncsokkal együtt komoly kanyarvételi képességekkel vértezi fel az autót. A fékek elöl-hátul belső hűtésű alumínium tárcsákat és fix féknyergeket alkalmaznak.

Különleges a GR Corolla aerodinamikai csomagja is: az első lökhárító, valamint a GR-Four felirattal ellátott küszöbtoldat az autó oldalfala mentén áramló levegőt simítja el, a megemelt motorházfedélbe és az első kerekek mögé vágott légkivezető nyílások a hűtési hatásfok javítása mellett csökkentik az üregekben kialakuló nyomáskülönbséget. A tetőlemez kilépő élén méretes légterelő fokozza a leszorítóerőt.

A nemzetközi kivitelekről egyelőre nincs információ, de az észak-amerikai specifikációjú GR Corollából készül egy alapverzió is, amely hagyományos, egybefüggő motorházfedéllel, kisméretű tetőszárnnyal, valamint karbon helyett acél tetőlemezzel kerül forgalomba.

Az ötszemélyes beltérben hamisítatlan sportautós környezet fogadja az utasokat: a GR-logóval hímzett, erősen formázott üléseket, a műszerfalat és a kormánykereket dekoröltések díszítik, a sebességváltó gombját egy limitált széria erejéig Morizo, azaz Akio Toyodacégelnök aláírása díszíti – ő egyébként tesztpilótaként személyesen részt vett a modell kifejlesztésében. Abszolút újdonság a digitális GR műszeregység, amely egy 12,3 colos, színes kijelzőre épül, de látványos grafikák helyett a lényegre koncentrál: a fordulatszám és a sebesség mellett megjeleníti többek között az összkerékhajtás aktuális üzemmódját, a turbónyomást, a kapcsolt sebességfokozatot, valamint a hossz-, illetve oldalirányú gyorsulás mértékét.

A GR Corolla értékesítése 2022 második felében veszi kezdetét Észak-Amerikában és Japánban, vélhetően Európa is hasonlóan ütemezi a ferdehátú családi sportmodell bevezetését. A várható árakról egyelőre nincs információ.