AutóAddikt Hírek Toyota Tundra: Amerika legbiztonságosabb pickupja hivatalosan is

Toyota Tundra: Amerika legbiztonságosabb pickupja hivatalosan is

Az Egyesült Államokban működő, a biztosítótársaságok befizetéseiből fenntartott Insurance Institute for Highway Safety nevű nonprofit közlekedésbiztonsági szervezet Top Safety Pick+ kitüntetéssel díjazta a japán autót.

A Toyota Tundra 2021-ben bemutatott harmadik generációja a pickupok között egyedüliként kapott jó minősítést az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) által nemrégiben bevezetett teszten, amely a biztonsági övek használatra vonatkozó figyelmeztetéseket vizsgálta. Most az új Tundrának sikerült megszereznie a Top Safety Pick+ elismerést is ugyanettől az intézettől, szintén elsőként a pickupok közül.

A Tundra régóta Észak-Amerika egyik népszerű nagyméretű, ún. full size pickupja (2022 első felében 44 ezret értékesítettek belőle, amivel az ötödik helyet érte el kategóriájában), és most már hivatalosan a legbiztonságosabb is. A 2022-es modellévű, négyajtós crew cab fülkével szerelt verzió a rangos elismerést a Toyota folyamatos biztonsági fejlesztéseinek köszönhetően érdemelte ki, amelyek a korábbi IIHS-tesztek során tapasztalt problémákat orvosolták. Annak érdekében, hogy elnyerje a Top Safety Pick+ címet, a Toyota javított a Tundra negyedátfedéses első ütközési eredményein, és jobb LED fényszórókkal szerelte fel a modellt. Az előbbi minden bizonnyal alapos finomhangolást és áttervezést igényelt a mérnököktől, mivel az első gyűrődőzónán kellett változtatni.

Híres arról az IIHS, hogy igen magas követelményeket támaszt az autógyártókkal szemben. Ahhoz, hogy megkapják a Top Safety Pick+ minősítést, a vizsgált modelleknek jó minősítést kell szerezniük 6 ütközési értékelésen, amelyek összesen 36 külön értékelt szempontot tartalmaznak (a Tundra 34-ben kapta a legmagasabb, jó értékelést és csak kettőben a megfelelőt). Ezek az értékelések tartalmazzák a félátfedéses, a vezető- és utasoldali negyedátfedéses frontális törésteszteket, valamint a tető szilárdságát és a fejtámlák biztonságát vizsgáló teszteket. Ezen túlmenően a járműveknek olyan első ütközésmegelőzési rendszerrel kell rendelkezniük, amely Advanced vagy Superior minősítést szerez a jármű-gyalogos gázolásgátló, és jármű-jármű ütközésgátló tesztek során. Szintén szükséges a Top Safety Pick+ elismeréshez, hogy minden felszereltségi szinten jóra vagy legalább elfogadhatóra értékelt fényszórók legyenek az autóban.

A 2022-es Toyota Tundra számos fejlett vezetéstámogató rendszerrel és hagyományos biztonsági technológiával van felszerelve. A Toyota Safety Sense 2.5 csomag tartalmaz egy ütközésmegelőző rendszert gyalogosérzékelővel, teljes sebességtartományban használható, dinamikus radaros tempomatot, sávelhagyásra figyelmeztető jelzést kormányzásrásegítéssel, sávkövető asszisztenst, automatikus távolsági fényszórót és táblafigyelő asszisztenst. Ezen túlmenően minden Tundrában széria a holttérfigyelő rendszer, a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, a vontatássegéd, valamint az automatikus fékezéssel ellátott első és hátsó parkolóasszisztens is.