AutóAddikt Autó-motorsport Újra bizonyíthat a Citroën Total csapata, ezúttal a Moscow Raceway a helyszín

Újra bizonyíthat a Citroën Total csapata, ezúttal a Moscow Raceway a helyszín

A nem mindennapi nürburgringi hétvége után a FIA WTCC fordulók sorában ismét egy hagyományosabb pálya, a Moscow Raceway következik.

citroen_racing_wtcc_2015_hungaroring_autoaddikt_3

– Az eddigi négyből négy alkalommal az első helyen végzett José María López stabilan tartja a pozícióját a világbajnokság egyéni pontversenyének élén.

– A csapattársuk mögött a második helyért fej fej mellett küzdő Sébastien Loeb és Yvan Muller is minden erejével azon lesz, hogy lefaragja hátrányát.

– A tavalyi futamgyőztes Ma Qing Hua a pályán szerzett tapasztalataira építve célozza meg ismét a dobogót.
Az európai szezon szlovákiai, franciaországi, majd pedig portugáliai befejező fordulói előtt a FIA WTCC túraautó-világbajnokság most keletnek veszi az irányt.

A szezon ötödik megmérettetésének helyszíne a föld legnagyobb országa, Oroszország lesz. A híres építész, Hermann Tilke által tervezett és 2012-ben felavatott Moscow Raceway-en immár harmadszorra teszi tiszteletét a WTCC mezőnye

A tavalyi moszkvai hétvége igen eredményes volt a Citroën Total csapata számára. Az első futam José María López győzelmével végződött, míg Sébastien Loeb harmadik lett. A második menet történelmi eredményt hozott, hiszen Ma Qing Hua személyében először nyert futamot kínai pilóta FIA világbajnokságon. A Citroën C-Elysée WTCC volánja mögött első ízben versenyző Qing Hua kiválóan állta a sarat az újrázni készülő Yvan Mullerrel szemben az utolsó körökben. A négy Citroën-pilóta tehát már mind megjárta a Moscow Raceway dobogóját, és 2015-ben is erre készülnek.

Sűrű hetek

Edzésfutamok hiányában a nürburgringi hétvége óta mind a négy pilóta másképpen töltötte az idejét. Míg Ma Qing Hua barátai és a kínai konyha csábításának engedve Sanghajba repült, Yvan Muller a chablais-i ralira készült, ahol egy DS 3 R5 volánja mögött állt rajthoz. José María López a múlt héten a FOX Sports tanácsadójaként a Monacói Nagydíj boxutcájában tevékenykedett, Sébastien Loeb pedig a családja körében töltött néhány napos pihenő után május 30-án egy, a nevét felvevő sportlétesítmény avatására Haguenauba utazott.

Csütörtökön azonban mindnyájan a moszkvai versenypálya felé veszik az útjukat, és megkezdik az aktív felkészülést a szezon ötödik világbajnoki fordulójára. Három pole pozícióval, négy első futambeli győzelemmel és három második futamban szerzett dobogós hellyel José María López eddig szinte tökéletes formát mutatott. Egyenletes teljesítményének köszönhetően az argentin pilóta 50 pontnyi előnyre tett szert a második helyen álló versenyző előtt, ami azt jelenti, hogy a világbajnoki címvédő várhatóan az oroszországi forduló után is megőrzi vezető helyét, hacsak nem történik valami egészen váratlan fordulat. Ami azt illeti, Pechito még jól emlékszik, hogy WTCC pályafutása során egyedül ezen a pályán fordult elő, hogy fel kellett adnia a versenyt…

A világbajnokság nyitófutamától kezdve a második helyen álló Sébastien Loeb a legutóbbi három megmérettetésen sokat veszített az előnyéből. Jelenleg Yvan Muller már csak egy ponttal van lemaradva tőle. A nyolc világbajnoki futamon szerzett 5 dobogós hely – melyből egy első hely – mindenesetre azt jelzi, hogy az előző szezonhoz képest egyértelműen javult Seb teljesítménye. Már csak egy jól sikerült kvalifikációra van szükség ahhoz, hogy megingassa Pechito vezető pozícióját.

Apránként Yvan Muller is ledolgozta a termasi fiaskóból adódó hátrányát. De a négyszeres világbajnok aligha elégszik meg a második hellyel. Ahhoz, hogy meg tudja akadályozni López további előremenetelését, pole poziciókat kell szereznie (ahogy Magyarországon is), és nyernie kell, ahogy Marokkóban vagy Németországban tette. Ahogy egy vérbeli versenyzőhöz illik, Yvan minden lehetőséget meg fog ragadni…

Ma Qing Hua idei teljesítménye már hullámzóbb. Egyelőre a kínai pilóta csak egy dobogós helyet szerzett Marrakeshben. De kevés tapasztalata ellenére ő sem adja alább a győzelemnél. Moszkvában lesz alkalma először olyan pályán versenyezni, amelyet már 2014-ben is kipróbált. Reményei szerint ezt előnyére tudja fordítani, és az egyéni pontversenyben vissza tudja hódítani a Tiago Monteiro által elorozott negyedik helyet.

José María López, Sébastien Loeb, Yvan Muller és Ma Qing Hua is szereztek pontot a Citroënnek a konstruktőrök versenyében. Az eddigi négy megmérettetés közül háromban a márka megszerezte a maximális 95 pontot. Ez azt jelenti, hogy 115 ponttal vezet a többiek előtt, s előnyét a következő világbajnoki hétvégék alatt még tovább növelheti.

Program

A találkozó pénteken 12 órakor egy félórás szabadedzéssel veszi kezdetét. A szombati két edzés időpontja 8:30 és 11:00. Az újra a hagyományos Q1/Q2/Q3 rendszer szerint lebonyolított kvalifikáció 13:30-tól zajlik. Az egyenként 16 körös (62,9 km) két futamra pedig vasárnap 12:15-kor és 13:25-kor kerül sor.