AutóAddikt Újdonságok Íme, a BMW X5 xDrive40e

Íme, a BMW X5 xDrive40e

A BMW Group vezető márkájának első hálózatról tölthető, azaz plug-in hibridhajtású modellje egy Sports Activity Vehicle. Állandó összkerékhajtása és a BMW EfficientDynamics eDrive technikája egyfelől magával ragadó sportossággal és kiegyensúlyozott karakterrel, másfelől kiemelkedő gazdaságossággal ruházza fel a BMW X5 xDrive40e modelleket.

bmw_xdrive_40e_1

A BMW TwinPower Turbo technikával működő négyhengeres benzines erőforrás és az elektromos szinkronmotor produkálta 230 kW/313 LE összesített rendszerteljesítmény mellett a BMW X5 xDrive40e kombinált üzemanyag-fogyasztása 3,4 – 3,3 literre, kombinált elektromosáram-fogyasztása pedig 15,4 – 15,3 kilowattra adódik 100 kilométerenként. A kombinált szén-dioxid-kibocsátás kilométerenként 78 – 77 gramm. Az adatokat a hálózatról tölthető (plug-in) hibridhajtású modellek számára megállapított EU-ciklus során határozták meg, s a választott gumiabroncsméret függvényében változhatnak.

A BMW eDrive alkalmazása a kivételesen gazdaságos teljesítmény, valamint igény szerint a nulla károsanyag-kibocsátású elektromos mobilitás szolgálatában a SAV-modellek kínálta vezetési élmény egészen újszerű és innovatív formája felé vezet. A BMW X5 xDrive40e a BMW i modellekből származó technika és know-how széles körű felhasználásával született. A BMW i8 hatékonyan készítette elő az utat a hálózatról tölthető (plug-in) hajtásrendszer által a vezetés környezetvédelmi szempontból is hosszú távon fenntartható élménye számára, amely most első ízben élvezhető egy BMW modellben.

Lítiumion-akkumulátor rugalmas töltési lehetőségekkel, jellegzetes SAV-sokoldalúság és exkluzív hangulat

A nyolcfokozatú Steptronic sebességváltóba integrált elektromos motort korszerű lítiumion-akkumulátor táplálja, amely a megfelelő feszültség-átalakítón keresztül a BMW X5 xDrive40e kisfeszültségű, 12 voltos fedélzeti hálózatát is ellátja energiával. Az akkumulátor minden szabványos háztartási elektromos csatlakozóaljzatból, illetve a BMW i Wallbox falitöltőből is ellátható energiával, akárcsak a nyilvános töltőállomásokon. Helytakarékossági okokból a nagyfeszültségű akkumulátor a csomagtér-padlózat alatt kapott helyet, ahol baleset estén is magas fokú védelmet élvez. 500 – 1720 literes csomagterével, három részre osztva lehajtható hátsó üléstámlájával és luxusszínvonalú utasterével a BMW X5 xDrive40e maradéktalanul nyújtja mindazt a sokoldalúságot, ami a nagyméretű SAV-modellektől elvárható, ám kimondottan exkluzív stílussal kiegészítve.

bmw_xdrive_40e_3

Intelligens hajtásrendszer-szabályzás és eDrive gomb a dinamikus hibridüzemű közlekedés szolgálatában, valamint helyi szinten nulla károsanyag-kibocsátású üzemmód

A vezetés élményét sokoldalú karakter és bőséges teljesítmény jellemzi. A hibrid hajtásrendszer intelligens szabályzása a belsőégésű és az elektromos motor olyan együttes üzemét is lehetővé teszi, amely optimális gazdaságosság mellett alkalmazkodik pontosan a vezető igényeihez. A középkonzol eDrive gombjával a vezető igény szerint befolyásolhatja a hibridhajtás üzemét. Az AUTO eDrive alapbeállításban a belsőégésű erőforrást álló helyzetből indulva, illetve a magasabb sebességtartománybeli gyorsítások során támogatja jól érzékelhetően az elektromos motor, amelynek 250 newtonméter maximális forgatónyomatéka már közvetlenül az indulástól rendelkezésre áll. A BMW X5 xDrive40e álló helyzetből mindössze 6,8 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra.

bmw_xdrive_40e_2

A tisztán elektromos alternatívát a MAX eDrive üzemmód kínálja, ekkor a BMW X5 xDrive40e hajtásáról csupán elektromos motorja gondoskodik – például városi forgalomban –, helyi szinten nulla károsanyag-kibocsátás mellett. Teljesen feltöltött nagyfeszültségű akkumulátorával az autó akár 31 kilométeres tisztán elektromos hatótávot kínál, ebben az esetben végsebessége 120 kilométer/órára korlátozott. A SAVE Battery üzemmód szintén egyszerű gombnyomásra aktiválható, s megőrzi az akkumulátor töltöttségi állapotát, illetve túl alacsony szint esetén a fékezési és motorfék fázisok alatti energia-visszatáplálással (rekuperáció) növeli azt. Az elektromos energia így az út későbbi, tisztán elektromos hajtással megtenni kívánt szakaszára tartalékolható.

Az eDrive gombbal választott beállítástól függetlenül mindkét erőforrás teljesítményét az intelligens BMW xDrive állandó összkerékhajtás juttatja el az útra. A Driving Experience Control kapcsoló segítségével aktiválható különböző járműbeállítások – COMFORT, SPORT és ECO PRO – szintén minden üzemmódban rendelkezésre állnak.

A BMW ConnectedDrive hibridspecifikus technikái és szolgáltatásai, valamint a BMW 360° ELECTRIC

A BMW ConnectedDrive a BMW X5 modellekhez széria- vagy extrafelszerelésként kínált minden vezetői segédrendszere és mobilitási szolgáltatása az eDrive technikával működő modellváltozat színvonalas vezetési élménye szolgálatában is rendelkezésre áll. Különleges modellspecifikus funkcióként intelligens energia-menedzsment rendszer is szerepel a kínálatban, amely a BMW X5 xDrive40e alapkiviteléhez tartozó Professional navigációs rendszerrel vehető igénybe. Aktivált útvonalvezetés mellett az út adatai a valós idejű közlekedési információkkal együtt kerülnek a hajtásrendszer szabályzóegységébe. A közepes és a hosszú távú utazások alkalmával a Fékenergia-visszanyerés (rekuperáció) segítségével és a nagyfeszültségű akkumulátor energiatartalékainak célzott és hatékony menedzselésével a rendszer a városi szakaszok tisztán elektromos megtételét is biztosíthatja.

bmw_xdrive_40e_4

A BMW Remote app hibridspecifikus változata okostelefonon keresztül is lehetővé teszi az akkumulátor töltöttségének ellenőrzését, a nyilvános töltőállomások keresését vagy a BMW X5 xDrive40e különböző gazdaságossági mutatóinak kiértékelését. Az állóhelyzeti fűtés és szellőzés ugyancsak vezérelhető a távolból is.

A BMW i Wallbox Pure és a BMW i Wallbox Pro a BMW 360° ELECTRIC koncepció részeként kínálja a nagyfeszültségű akkumulátor különösen gyors és kényelmes otthoni feltöltésének lehetőségét. Modellspecifikus szolgáltatások ugyancsak szerepelnek a kínálatban. A ChargeNow a partner töltőállomások széles hálózatának készpénzmentes igénybevételére kínálnak lehetőséget, a ChargeNow kártyával rendezve a töltési költségeket. A ParkNow Longterm mobilitási szolgáltatás a szabad parkolóhelyek és töltőállomások felkutatását segíti, utóbbiakhoz előjegyzési lehetőséget is kínálva.

Extrafelszerelések széles palettája

A BMW X5 eleve bőséges széria felszereltsége a hálózatról tölthető (plug-in) esetében a Professional navigációs rendszerrel, illetve az akkumulátorról vagy töltés közben a hálózatról táplált állóhelyzeti fűtéssel és szellőzéssel bővül. A BMW X5 xDrive40e szintén már alapkivitelében tartalmazza a hátsó légrugózást és a Dinamikus csillapítás-szabályzást (Dynamic Damper Control) magában foglaló Comfort adaptív futómű-csomag összeállítását.

Mindezeken túl a BMW X5 kínálatában szereplő gyakorlatilag összes extrafelszerelés a hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodellhez is rendelhető. A Design Pure Experience és Pure Excellence külső és belső dizájncsomagok szintén kaphatók a BMW X5 xDrive40e számára, akárcsak az M Sport csomag és a BMW Individual különlegességei.