AutóAddikt Autóteszt Audi Audi A6 50 TDI quattro – hamisítatlan business class

[TESZT] Audi A6 50 TDI quattro – hamisítatlan business class

Az Audi A6 mindig is a letisztult elegancia védjegye volt, több rétegnek – például az üzletemberek sokaságának biztosított alternatívát megfelelő autóválasztás esetén. Vagy inkább kormányautóként volt jelen – ki ne emlékezne például a korai PRTKL rendszámú A6-osokra? Mindenesetre tart az evolúció, igen szép az átalakulás, és persze nagyon szerethető: Audi A6 50 TDI quattro teszt.

Először is: mi az az 50? Az Audi A6 szériájának új számozása, vagy inkább rangsorolása ez (van azért némi áthallás a bajor márkától párhuzamban). Ne gondoljuk korántsem, hogy az 50-es szám 5 literes motort sejtet, semmi összefüggés és párhuzam. Viszont 3 literes V6 hengerelrendezésű gázolajos dübörög az autó orrában, ami azért mindenképp tekintélyes pont az Audi A6 50 TDI quattro esetében (is). Van A6 40 TDI 201 lovassal, és van A6 45 TDI 231 lovassal. Amúgy 45-től már kötelezően quattro-ként, azaz összkerékhajtással.

Mondhatjuk, hogy az Audi A6 50 TDI quattro esetében a formaterv – bár változott, megújult – remekül követi az eddigi trendeket, az „audis” domináns jelleg megmaradt. Ez elsősorban a hűtőmaszk markáns, erőteljes rajzolatú hűtőmaszkján látszik leginkább, sok-sok krómberakással, figyelemfelkeltő és tekintetvonzó fícsörrel. A lámpatestek szintén nélkülözik a lekerekített éleket, viszont hozzá remekül passzoló LED csíkokat kapott a kialakítás; a tesztelt A6 modell tehát elöl, s hátul is LED technológiára épít.

Minden klasszikus, minden hagyományos

Egyszerűen az a legjobb az Audi A6 50 TDI quattro-ban – legalábbis, ami a formavilágot illeti – hogy nem nyúltak felesleges sallangokhoz a formatervezők és dizájnerek.

Nem volt cél, hogy a mai trendnek megfelelő, egykaptafás, 3D tervezőszoftver által randomgenerált sziluettet csapjanak össze (persze nyilván sokat nyomott ez a vonal is a latba), hanem inkább a régóta jól bevált limuzinos, business jelleget hagyták érvényesülni. És milyen jól tették! Aki 2019-ben Audi A6-ot vásárol, az némileg konzervatív. Nem divatjamúlt, vagy begyöpösödött, a kettőt nem szabad összetéveszteni.

Tehát konzervatív az Audi A6 50 TDI quattro, ez a legjobb kifejezés. Persze ezzel együtt rendkívül sportos is a megjelenés, az egész tálalás, ami oldalnézetből jön ki elsődlegesen. Laposnak ható kocsiszekrény, itt már megjelennek a kellemes, ízléses ívelések, kultúrált krómcsíkozással, berakásokkal. S a limuzin-jelleg, csomagtartósan, mindenestül jelen van. Fura elegy, de rettentően jól mutat, s alapvetően a kockaformát szerető sofőrök vagy Audi fanek egész biztos elolvadnak a látványtól.

Hátulnézetből is megvan az ingolstadti kiállás, a megszokott formák és rajzolatok visszaköszönnek. Bár a VW-konszern szereti az ékalakú, befelé csúcsosodó hátsó lámpaburákat, így tényleg nem meglepő, hogy a tesztelt Audi A6 50 TDI quattro is ilyeneket kapott; itt is LED, alsó és felső fénysorokkal.

A harmóniát egy erőteljes krómberakás töri ketté, vagy inkább egységesíti azt, hogy teljes mértékben passzoljon a dizájnhoz. Passzol is remekbeszabottan, a négykarikás logó itt ismét hangsúlyos, csakúgy, mint a dupla, lapított kipufogóvégek. Mondanunk sem kell: krómberakással.

A hightech magasiskolája

Mielőtt a beltér taglalásába belefognánk, muszáj megemlítenünk azt a temérdek külső érzékelőt, amellyel az Audi A6 50 TDI quattro-t felvértezték. A jelenlegi autógyártás szinte összes ilyen jellegű innovációját sikerült az autóba bezsúfolni, hogy a lehető legtöbbet tegye biztonság és kisegítő opció-téren. A hűtőmaszkot vizsgálva radarokkal, érzékelőszenzorokkal, s persze kamerákkal is találkozhatunk, de kétségtelenül a hab a tortán az integrált lézerszkenner.

Mindent a kényelemért: az Audi A6 beltere lényegretörő, mégis pazar

Letisztult beltér fogadja az Audi A6 50 TDI quattro-ba ülőket: a minimalista megközelítések egyáltalán nem jelentenek visszafogottságot. Az egész cockpit és információs felület egyetlen panel hatását kelti, a központi műszeregységek nemes egyszerűséggel LCD kijelzőt kaptak, amely rendkívül sokrétű és terjedelmes kiosztásokkal kápráztat. Főként az ámul-bámul, aki megszokta az analóg műszerfalakat, bár azoknak is van bőségesen profilválasztási lehetőség – nyilván rajzolt kilométerórával és fordulatszámmérővel.

Ha úgy szeretnénk, hogy a navigáció legyen hangsúlyban, akkor egyetlen gombnyomással a kormánykerékről vezérelve kivetíthetjük magunk elé a 3D térképszoftvert, s ha nem lenne ez elég, akkor a központi infotainmenten is párhuzamban nézhetjük, merrefelé is autózunk.

Mindez egyike a kismillió opciónak, amelyet a maximális kényelem elérése végett kínál az Audi A6 50 TDI quattro. A számos, jellemzően innovatív kiegészítőt most nem soroljuk fel egyenként, hiszen aki erre kíváncsi, az úgyis vizslatja majd a konfigurációs listákat, aki meg ért hozzá, annak úgysem mondanánk-írnánk újdonságot.

Sokkal fontosabb véleményünk szerint egy-egy autó gyakorlati bemutatása. Így hát az Audi A6 50 TDI quattro esetében is erre törekszünk, folytassuk is az ülésekkel. Programozható, hűthető-fűthető fotelek kaptak az első traktusban helyet, messzemenően testreszabhatóak ezek.

A comb- és deréktámasz lenyűgöző, az oldaltartás tökéletes, akár a vezetőállásnál, akár az utasoldai ülésben foglalunk helyet. Valószínűleg nincs is olyan alkatú ember, aki valamilyen módon ne találna kényelmes fogást az üléseken. Nem is meglepő, ugyanis az Audi A6 50 TDI quattro belevaló, vérbeli utazóautó, arra lett tervezve, hogy a világból is kimenjen vele az akár 5 (felnőtt) utas, maximális kényelemben.

Hátul is jó a helyzet, bár a szokásos fejtér-kompromisszum azért bólogat a háttérben. Tagbaszakadt, 200 centis utasoknak már annyira nem szerencsés hátul utazni hosszútávon, de úgy 190 centiméterig még akár jó is lehet a végeredmény. Váll- és térdterek tekintetében minden rendben, a 2912 milliméteres tengelytáv nem csal gyakorlatban sem.

Kifejezetten utazáshoz tervezve. Üzleti utak előnyben

Minőségi anyaghasználat jellemzi az Audi A6 50 TDI quattro enteriőrjét, minden bársonyos, kellemes tapintású, egyöntetűen prémiumérzetet kapunk. Akár a kormányt fogjuk, akár végigsimítjuk a középkonzolt, nem csalódunk, ls nem is keressük a kifogásokat, nem érzünk valamiféle hátulról jövő elégedetlenséget.

Hosszú távokra történő utazásnál jó szolgálatot tesz az 530 literes csomagtér. Bár nem bővíthető (maximum síléceknek kiképzett alagúttal), ténylegesen elegendő rakfelületet kapunk, jó nyílásszögekkel és alacsony peremmel a könnyed pakolhatóság jegyében.

V6, gázolaj

Feljebb már említettük, most újra megtesszük: 3 literes, 286 lóerős (3500-4000 RPM) V6 aggregát dolgozik az Audi A6 50 TDI quattro orrában, az összkerekes hajtáshoz 8 sebességes automataváltó biztosítja a megfelelő erőátvitelt. A motor karakterisztikája remek, az orgánuma szintén: igen, van V6-jelleg, viselkedésben és hangzásban is – igaz, a motor hidegen hangos, mutat némileg dízel jellegéből. Enyhe gázadásra is masszívan meglódul az egyébként 1825 kilogramm saját tömegű kaszni, s a tekintélyes, 620 Newtonméter forgatónyomaték szinte azonnal éledni kezd (2250-3000 RPM). Nem meglepő ezek után, hogy az Audi A6 50 TDI quattro 5 és fél másodperc alatt ugrik százra, a végsebesség pedig 250 kilométer/óránál zárul, a rendszer leszabályozásának köszönhetően.

Legendás menettulajdonságai vannak egy quattro-nak, nem véletlenül. AZ Audi A6 50 TDI quattro is remek kiegészítője a klasszikus-kultikus palettának, ugyanis nem volt olyan sziutáció (eső, hó, sár), amelyben ne viselkedett volna atomstabilan.

Nem lehetett kihozni a sodrából, legyen szó ténylegesen éles, kevésbé visszafogott sebességgel bevett kanyarokról, vagy épp csúszós, képlékeny talajról.

Nincs túl nagy étvágy, ami nem is baj

Bár közhely, hogy aki ilyen, közel 30 milliós autót vásárol, nem nézi nagyon az üzemanyagfogyasztást. Ha financiális okai nincsenek is, mindenképp fontos, hogy környezetvédelmi szempontokból is megfelelőek legyenek az értékek.

Az Audi A6 50 TDI quattro CO kibocsátása (AdBlue) maximum 150 gramm kilométerenként, amit egyébként a fogyasztás is tükröz. Városban maximum 6.5 literes, míg országúto körülmények közt 5.2 literes átlagot rögzítettünk 100 kilométerre.

2018 Audi A6 50 TDI quattro specifikációk

Motor

Motortípus: turbótöltött V6 dízelmotor

Lökettérfogat: 2967 cm³

Maximális teljesítmény: 286 LE @ 3500-4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 620 Nm @ 2250-3000 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, 8 fokozatú tiptronic automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4934 mm

Szélesség: 1886 mm

Magasság: 1455 mm

Tengelytáv: 2912 mm

Első gumik mérete: 225/45 R20

Hátsó gumik mérete: 225/45 R20

Tömeg, üresen: 1825 kg

Megengedett össztömeg: 2475 kg

Csomagtartó mérete: 530 liter

Üzemanyagtartály mérete: 62 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 250 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 5.5 s (gyári), 5.7 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 6.5 l/100 km

Országúti: 5.2 l/100 km

Vegyes: 6.1 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.4 l/100km

Országúti: 5.4 l/100km

Vegyes: 5.8 l/100km

CO2 kibocsátás: 150 g/km

Még több információ az Audi magyarországi importőrének weboldalán található.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Panasonic technikával lészítettük.

Együttműködő partnereink: AcerASUSPanasonicCamera Kft.

Utómunka hardver: ASUS,Acer


ÉRTÉKELÉS
Forma, design
98 %
Kialakítás
96 %
Komfort
96 %
Teljesítmény
94 %
Kezelhetőség
95 %
Anyagminőség
97 %
Biztonság
97 %
Ár-érték arány
94 %
Előző cikkSoha nem látott futurisztikus Lexus UX tuning-tanulmány Japánból
Következő cikkBemutatkozott a 30. jubileumi Mazda MX-5
teszt-audi-a6-50-tdi-quattro-hamisitatlan-business-classKözhely, de most igaz: az Audi A6 50 TDI quattro üzleti célra, protokoll célra, reprezentációs célra a legideálisabb talán. Csúcsfelszereltséggel pedig maga a tökély, felvonultat minden olyan innovációs technológiát, ami számít, és gyakorlatban is fontos.