AutóAddikt Autóteszt Renault Renault Twingo 0.9 TCe S&S Intens – mosolyt fakaszt nemtől, kortól...

[TESZT] Renault Twingo 0.9 TCe S&S Intens – mosolyt fakaszt nemtől, kortól függetlenül

Mára harmadik generációjához ért a Renault Twingo (Twingo: Twist, Swing, Tango szavakból képzett márkanév) a francia gyártó ízig-vérig kategóriateremtő kisautója. Emlékezzünk csak vissza, hogy amikor 1992-ben a Párizsi Autószalonon debütált az „ős-Twingo”, mekkora pozitív értelemben vett szakmai felzúdulást jelentett nemzetközi szinten az autó érkezése – leginkább a formavilág, valamint az arányok (kívülről apró, belülről tágas) váltakozása vonta magára a figyelmet.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_001

2007-ben leváltották az egyes szériát, majd egészen 7 évig, 2014-ig tartott a második Renault Twingo sorozat menetelése. Talán ez a sorozat már nem vonta magára annyira jelentősen a figyelmet, tudtuk, hogy van frissített-megújított Twingo a Renault palettáján, de valahogyan annyira nem győzte meg a vásárlóközönséget. Ezzel együtt az eladások itt is pozitívan alakultak, de hiányzott valamiféle szükséges plusz.

Az új, sorban hármas Renault Twingo-nak magyar vonatkozása is van. Wittinger Csaba fantáziája tehát végtelen megoldásokat tartogatott a franciáknak, éltek is a lehetőséggel, s a formaterv vezetését Wittinger úr vállalta magára – ki-ki döntse el, mekkora sikerrel.

Ideje volt elővenni a régi, jól bevált receptet

Tény, hogy az új Renault Twingo ismét visszanyúl az eredendőhöz, a gyökerekhez, és valami egészen újfajta megközelítéssel próbál hódítani. Aprócska, kompakt kisautó ez, mely alapvetően arra predesztinált, hogy a gyengébbik nem szívét dobogtassa meg, viszont a tág konfigurálásnak köszönhetően gyorsan megspékelhető valami maszkulinnal, masszívval is. Úgy, hogy az akár sportos városi lendületet sugalljon a bámészkodók számára.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_0023595 milliméter hosszú, 1646 milliméter széles, 1554 milliméter magas. Minden egyben az ideális városi paraméterezéshez, a kaszni kialakítása a támasztott igényeknek megfelelően kompakt, magasra húzott orr-részletekkel, vizuális egységet alkotó fényszóró-hűtőmaszk felülettel, mosolyt szimbolizáló, a front méretezéshez képest nagy légbeömlővel.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_003Sárga színben érkezett a tesztautó, különféle matricázással, csíkozással, díszlécekkel – ezek kétség kívül a tekintet vonzására a legalkalmasabbak, meg arra is, hogy egyes járókelők összezavarodjanak, és más márkák modelljeivel keverjék össze az új Renault Twingo-t. Pedig az autó minden kétséget kizáróan egyedi, nélkülöz mindent, ami kommersz, megszokott; valahol mégis talán ismerős. Láttunk márm vagy szerettünk volna látni ilyet – ugye, hogy beindul a fantázia?

Feltűnő, különcködő

Ötajtós kivitelben sem amorf az új, harmadik generációs Renault Twingo, az oldalajtók hossza, szélessége megfelelő, a hátsó traktusba is – kategórián belül legalábbis – egyszerű a bejutás. A 2492 milliméteres tengelytáv jól mutatja, hogy végeredményben az első, illetve a hátsó tengely a kocsiszekrény sarkaira lett helyezve, ezáltal az utaskabin kényelme, valamint az autó menetstabilitása hívatott növekedni.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_004

Az ötödik ajtó teljes üvegfelülete dob a far kialakításán és látványán, 188 literes csomagteret rejt. Ha lemondunk a hátsó ülőpadokról, úgy közel 1 köbméteresre növelhető a rakfelület; két fő kényelmét nem befolyásoló, kisebb szállítmányozás is tökéletesen lebonyolítható az új Renault Twingo-val.

Ügyelve a részletekre

Egyébként a nem a far tűnik az új Renault Twingo leginkább számottevő dizájn-újdonságának, a jelleg ugyan megvan, ami a gyártó aktuális modellpalettájára tesz utalásokat, viszont az inkább letisztult, minimalistába forduló jegyek fedezhetők fel itt. Mindezt egy hangsúlyos, középre helyezett Renault logó, valamint egy félreértelmezhetetlen Twingo felirat teszi komplex egységgé.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_007Ha Renault Twingo, akkor stílus, formaiság, különbözés. Csak három a jól bevett recept összetevőkből – úgy tűnik, az új modellnél találkozhatunk mindennel, amire csak asszociálni lehet, ha e jelzőket mantrázzuk. Nincsen ez másképp az enteriőrben sem, ugyanis a dizájn kifejezetten szenzitív, de úgy, hogy ne érezzük: túlzásokba estek a tervezőmérnökök. A szerkesztőségünknél járt tesztautó minimál jellege a beltérben csúcsosodott – sikerült úgy megálmodni (vagy inkább konfigurálni) a belsőt, hogy a bohém szellemiséget, amit a Renault Twingo áraszt – maradéktalanul átadhassa az utasoknak, de még inkább a pilótának.

Visszafogott költségek: nem zavaróak az esetleges hiányosságok

Kemény, kopogós, de mégis jó minőségű anyagokból építkezik az új Renault Twingo utastere, a low-budget megoldásoknak köszönhetően sok helyen az oldalkárpitozás hiánya köszön vissza, a kialakítások egyszerűek, redukáltak, vagy épp visszafogottak. A hátsó oldalajtók üvegei például nem hajthatók le, a már hasonló szegmens szereplőitől jól ismert kipattintós verzió dívik.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_010

Viszonylag nagy, ám kiegyenesített alsó ívű kormánykerék fogadja a sofőrt, jó fogással, kellemes tapintással, néhány kezelőegységgel a küllőkön; matt- és lakk árnyalatokkal játszva. A középkonzol apró, az audiorendszer fejegysége, valamint a klíma kezelőpanelje kapott itt helyet, infotainment nincsen, mivel azt az okostelefonunk közbeiktatása végzi.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_015

A rádió fölé helyezett tartó nagyobb (5 col) képátlóval rendelkező telefonok, mobileszközök hordozására is alkalmas, stabilan tart, az összeköttetés az autó működését közvetítő szenzorral bluetooth kapcsolaton keresztül történik. Az összehangolás pillanatok műve, előtte azonban le kell tölteni a megfelelő applikációt ahhoz, hogy a rendszer ténylegesen életre kelhessen. Miután a szinkronizálás megtörtént, a hátralévő megtehető kilométerek számától a pillanatnyi és átlagfogyasztásig minden kijelezhető, viszonylag pontosan. Ráadásul a mellékelt navigációs szoftver is meglepően pontos, gyors, sokrétű.

Használd a mobileszközöd, ha infotainment rendszert szeretnél!

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_011Nos, infotainment rendszer kapcsán remek megoldás tehát, amit a Renault Twingo kínál, hiszen elég belegondolni csak: okostelefonunk életünk szerves része, tapodtat sem tudunk nélküle megtenni – így minden egyben marad, az adatokat – legyen szó akár zenefájlokról, vagy telefonkontaktokról – nem kell párosítani, majd szinkronizálni a beépített rendszeregységgel.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_012Kényelmi ráta: megfelelő, jó, ahogy tetszik. Városba, elővárosba bőségesen elegendő, még úgy is, ha kihasználjuk az autó ötszemélyes adottságát. S mennyire jól ki lehet… Ténylegesen, hiszen az utaskabin tágas, szellős, vállban, térdben egyaránt, az első ülések nyilván kiforrottabb kényelmet nyújtanak (megfelelő hosszúságú, szélességű ülő- és hátlapokkal), de a hátsó szekció is egész optimális, legalább két fő számára, átlagos testalkattal.

Három henger és 900 köbcenti jelenti az összességet

Az új Renault Twingo 0.9 literes, 3 hengeres turbóval levegőztetett benzinmotorja kereken 90 lóerőt képes csatasorba állítani 5500-as percenkénti fordulatszámon, a nyomatékgörbe csúcsa 135 Newtonméter, 2500-nál. Rendhagyó módon a 898 köbcentiméter lökettérfogatú egység a hátsó tengely fölé került – így máris nem meglepő a szűkös csomagtér-kapacitás alaphangon; ezáltal a súlyeloszlás optimálisabbnak tekinthető, mint hagyományos (orrnehéz) esetben.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_014

Karakterisztika szempontjából egész dinamikus aggregáttal találjuk szembe magunkat, a 943 kilogramm száraz tömegű kasznihoz kellően rendben lévő áttételezést és erőtartalékot kapunk. Az már más kérdés, hogy a 0.9 literes motor 1500-as percenkénti fordulatszám alatt nehézkes, fulladékony, tehát néhány plusz gázfröccs azért szükségeltetik ahhoz, hogy egyenletesen tudjuk kivitelezni az elindulást. Az imént említett 1500 RPM felett viszont fokozatosan érkezik a forgatónyomaték, 2500-ig hajszálpontosan ki is tart, majd 3000-ig visszacsökken, pontosan úgy, ahogyan arra számítottunk is. Autópályatempónál a szufla vészesen fogy (130 kilométer/óra – 3450 RPM), a motor- és szélzaj jelentős, továbbá növekszik az oldalszél-érzékenység is, ami kihatással van az irányításra is.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_008

Páratlan hengerszámából adódóan az új Renault Twingo 0.9 literes benzinese is kiegyensúlyozatlan, hidegen az alapjárat zötykölődős, rezonanciák érzékelhetők az utastérben; ezek kiszűrhetők kisebb gázadásokkal, valamint a hűtővíz hőfokának emelkedésével egyre visszafogottabbá válik a jelenség.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_013

Egyértelműen a Renault Twingo 0.9 literes motorja és a hozzá csatolt, megfelelően hosszú áttételezésű váltóegység 2000-2700 közötti fordulatszám-tartományban érzi otthonosan magát, így a városi startok, sávváltások, előzések tág határokon belül kivitelezhetők.

Madárétvágy. Ez is passzol a formabontó tematikához

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_006Fogyasztás tekintetében kellemes meglepetésben volt részünk: számítottunk arra, hogy a downsizingolt, turbós benzinmotorok viselkedésének megfelelően az új Renault Twingo sem fog remekelni költséghatékonyság terén. Jelen példa rácáfolt a tézisre, ugyanis a gyárilag előirányzott 3.9 literes országúti fogyasztást nem kevesebb, mint 4 decivel múltuk alul (3.5 liter/100 kilométer), a városi 4.9-et pedig sikerült 4.7-re redukálni (2 deciliter mínusz). Természetes viszont, ha nem elég körültekintően, önkontroll nélkül nyomjuk a gázpedált, a mért értékek 1.5-2.2 literrel is megfejelhetik a végeredményt – viszont ebben nincsen semmi különös, hiszen egy 50 köbcentiméteres robogó is képes többszörösét fogyasztani az előírtnak helytelen használat esetén.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_009Feszes, mégis jó városi futómű került az új Renault Twingo alá, melyet kiválóan egészít ki a finomra hangolt kormányzás. Mivel a motor nem foglal helyet az első felfüggesztésnél, ezért plusz kormányfordulatok érhetők el, s az autó akár 9 méter átmérőjű körön belül is képes megfordulni.

A cikkben szereplő modell képviseli jelenleg a Renault Clio csúcskonfigurációját, ennek megfelelően nem meglepő a legmagasabb árazás sem – 3 500 000 forint. A belépő szintű, Life csomagos, 1 literes SCe 70 lóerős motorral szerelt verzió majd’ 1 millió forinttal olcsóbb (2 590 000 forint listaár), míg a Zen felszereltségű, szintén 1 literes, 70 lovas SCe aggregáttal szerelt verzió 2 850 000 forintba kerül. S hogy teljes legyen az összkép, meg kell említenünk az Intens-es 1 literes 70 lóerős SCe-s versenyzőt is, itt a listaár 3 200 000 forintos összeget takar.

renault_twingo_0_9_tce_autoaddikt_005

2015 Renault Twingo 0.9 TCe specifikációk

Motor

Motortípus: háromhengeres turbótöltött benzinmotor

Lökettérfogat: 898 cm³

Maximális teljesítmény: 90 LE @ 5500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 135 Nm @ 2500 ford./perc

Erőátvitel: hátsókerékhajtás, ötfokozatú manuális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 3595 mm

Szélesség: 1646 mm

Magasság: 1554 mm

Tengelytáv: 2492 mm

Első gumik mérete: 185/50 R16

Hátsó gumik mérete: 205/45 R16

Tömeg, üresen: 943 kg

Megengedett össztömeg: 1382 kg

Csomagtartó mérete: 188 liter, 980 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 35 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 165 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra:10.8 s (gyári), 10.4 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 4.7 l/100 km

Országúti: 3.5 l/100 km

Vegyes: 4.0 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 4.9 l/100km

Országúti: 3.9 l/100km

Vegyes: 4.3 l/100km

CO2 kibocsátás: 99 g/km

Bővebb információ a Renault magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS