AutóAddikt Autóteszt Mazda Mazda MX-5 G130 Revolution – mindent, amit lehetett, kihoztak belőle

[TESZT] Mazda MX-5 G130 Revolution – mindent, amit lehetett, kihoztak belőle

1989-es piacra kerülése óta rengeteget változott a Mazda MX-5, ráadásul a jelenlegivel együtt összesen 4 generációt számlálhatunk a modell kapcsán. Anno, a bukólámpás divatkorszakban kifejezetten nagyot ütött a Mazda MX-5, kiváltképp, hogy az autó formája és dizájnja mind igen jövőbe mutató egységet hordoztak.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-001

Sokan divatautónak, sokan kultuszszimbólumnak tartják a mai napig a Mazda MX-5-öt, ami – legyünk őszinték – igaz is, mindkét esetben vizsgálva. Kultikus, hiszen a kabriózás reneszánszának kellős közepén fogant a formaterv, s maga az ötlet, valamint a klasszikus roadster szegmens egyik fő alapkövét rakta le a japán gyártó a nyolcvanas évek végén.
A legutóbbi, harmadik generáció 2005-ben debütált, majd a valós modellév tekintetében 2006-ot lehet megjelölni – tehát akárhogy is nézzük, a jelenlegi modellfrissülés előtt nagyjából 10 éven keresztül koptatta az utakat a hármas Mazda MX-5, persze kisebb-nagyobb faceliftekkel, anniversary editionökkel, és a többi.

Kellett tehát a megújulás, főként, hogy a Mazda (újkori) arculatát nagyban meghatározza a Mazda MX-5 tündöklése. Bukást szándékosan nem is írunk, hiszen alapvetően a 27 év alatt inkább a pozitív megközelítések jellemezték az MX-5-öt, mintsem a negatívak, ráadásul az Egyesült Államokban is az egyik leginkább közkedvelt roadster kabriónak számít a mai napig; igaz, ott Mazda MX-5 Miata néven futkároznak velük.

Jól döntöttek a Mazda MX-5 tervezőmérnökei, amikor a 2016-os koncepciót az előző modellévek pilléreire próbálták alapozni. Ennek megfelelően a formaiság megmaradt, a gokartos feelinggel egyetemben, a front rész szinte teljesen megváltozott viszont, morcosabb, karakteresebb lett – növelve ezzel az uniszex fazon hangsúlyát. A hűtőmaszk teljesen lefoglalja az orr felületét, széles lamellázással, további bal és jobb beömlőnyílásokkal egyetemben. A motorháztető szintén ívelt, gömbölyded felületet kapott, a sárvédőívek görbülete itt is hangsúlyt kap, majd utána tökéletesen simul a szélvédőmodul két széléhez, felfelé haladva.

Belevaló. Klasszikus. Roadster.

Oldalnézetből látszanak csak igazán az arányok, valamint innen tűnik szembe leginkább a roadster forma: az ajtók tulajdonképp lefoglalják az első és a hátsó tengelyek közti teret, majd esztétikusan felfelé húzott vonalvezetéssel zárják a hátsó részleteket úgy, hogy az egyébként kimondottan nagyra rajzolt sárvédőívek sem vesznek el a harmonikus összhatásból.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-003

Követvén a jelenlegi Mazda sítlus jelleget, a Mazda MX-5 hátsó fertálya keskeny, ám mégis figyelemfelkeltő helyzetjelző burákat kapott, kerek központtal, kifelé vékonyodó toldalékokkal. Az első részletekhez hasonlóan itt is találunk beömlő jellegű mélyedéseket, ám ezek alapvetően vizuális célzattal kerültek kialakításra.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-002Nagy túrákra ugyan elindalhatunk a Mazda MX-5-tel, azonban a 130 literes csomagtér kapacitás nem sokra elég. Persze ha figyelembe vesszük, hogy 2 személlyel kell csak számolni, talán kihozható valami belőle, mondjuk 2 darab kisebb kézipoggyásszal. Egyébként a csomagtérajtó nyitása első nekifutásra nehézkes lehet annak, aki nincs képben a Mazda MX-5 megoldásaival, ugyanis belülről, az enteriőrből nem nyitható, a kulcson sem találunk ilyen jellegű gombot, sőt, a csomagtérajtón sem. Megoldás: a hátsó rendszámtáblahely jobb felső sarkában kell kitapogatnunk a nyitógombot, és máris érkezik a gyógyír a problémára.

Praktikum, feeling: mind megvan

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-005A Mazda MX-5 teteje pillanatok alatt nyitható és zárható. Nincs automatika, nincs motoros mozgatás-működtetés, klasszikusan kallantyúzunk, hátra- illetve előre emelünk. Mindezt akár menet közben is, egy kézzel gond nélkül elvégezhetjük, még 100 kilométer/óra környékén sem érkezett vitorlaeffekt, nem kapott bele a szél a lehajtás közben égnek meredő tetőbe. Az egész részegység pillanatok alatt eltüntethető a kettős üléssor mögé, úgy, hogy jelentősen nem csökkent a már meglévő csomagtér űrtartalmából.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-017

Igazán sportautós, üde lett az új Mazda MX-5 beltere. A beszállás tagbaszakadtabb sofőröknek macerás lehet, nem beszélve a kikászálódásról, de az MX-5 megkívánja minden elemében a sportosságot, dinamizmust (ez talán látszik innen is).

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-011

Sportos a kormánykerék is a feljebb leírtaknak megfelelően, de nem lett agyonzsugorítva, épp ellenkezőleg: kellemes átmárővel és fogással bír, mögé helyezve egyből a fordulatszámmérő derékszögben álló (alaphelyzet) mutatója tűnik szembe, az erőteljesen döntött látószög, a süllyesztett analóg órakialakítás pedig mind a régebbi tradíciókat idézik. A hatsebességes manuális váltó karja apró, de a jól kialakított könyöklőszakasszal párosítva a fel- és visszakapcsolások kényelmesek, akár 2 ujjal is végezhetők; az első három fokozat járásra ugyanakkor nehézkesnek és keménynek tűnt.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-012

Keskenysége végett a Mazda MX-5 nem bővelkedik a váll- és térdterekben, ezt meg kell szoknunk, no meg amúgy is, a roadster az roadster. Minden kompromisszum, amit kötünk vezetésekor, észrevétlen marad szinte – kárpótol a nagybetűs MX-5 érzés.
S hogy mi is alapozza meg ezt a bizonyos mosolyfakasztó hangulatot? Komplex a történet, hiszen már önmagában véve a Mazda MX-5 aspektusa, megjelenése is egy, hozzácsapva a tető nélküli autózás, valamint a direkt irányíthatóság elegyét. Viszont ahhoz, hogy a lendület még kiforrottabb legyen, kell egy megfelelően jól funkcionáló erőforrás.

Igazán mosolyra szalad a száj

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-018Mazda MX-5 tesztünk során a 130 lóerős verziót tettük próbára. A négyhengeres soros benzinmotor maximális teljesítményét pörgetős, 7000-es percenkénti fordulatszámon produkálja, míg a 150 Newtonméteres nyomatékcsúcs 4800-nál teljesedik ki. Látszik tehát, hogy a Mazda MX-5 imádja a magasabb fordulatszám-tartományokat, ereje teljében itt van és lesz, tehát ne sajnáljuk az elánt, ne kíméljük a gázpedált, ha dinamikusan óhajtunk közlekedni.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-004

Az 1015 kilogrammos önsúlynak köszönhetően az 1.5 literes erőforrás izmosan dolgozik, megtartja lendületét, és alig 8 másodperc alatt tudja 0-ról 100 kilométer/órás tempóra katapultálni az autót vezetővel. A hatsebességes manuális váltó fokozatai és áttételezése jól eltalált, minden tartomány tartogat tartalékot is, jól kiautózható tehát minden téren. Az optimális felváltásokat érdemes 6000 környékén fontolgatni, olyankor a következő fokozatot is remekül elkapja 2500-3000 környékén, folyamatos dinamikával.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-016Arra azért figyeljünk, hogy a Mazda MX-5 futóműve nem stabil a végletekig. Enyhe alul- és felülkormányozottsága mellett az orrnehéz kialakítás miatt könnyen ki lehet billenteni egyensúlyából, vagy az első futómű csusszan, vagy pedig intenzív farolásokat vihetünk végbe, akár tudatosan is (ez utóbbi a szerencsésebb szituáció). A kormányzás viszont végletekbe menően közvetlen, a legkisebb kormánymozdulatra is kezesbárányként reagál a Mazda MX-5: megfontolt, ésszerű sebességgel vett kanyarok gyönyörűen vehetők, minimális bedőlésekkel.

Élményautózni takarékosan is lehet

Minden kétséget kizáróan a fogyasztás az egyik olyan tulajdonsága a Mazda MX-5-nek, amellyel igencsak brillírozhat.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-009

Átlagos felhasználás mellett városi környezetben 6.9 litert hoztunk, ami kereken 1 literrel elmarad a gyári értéktől (!), városon kívül, 90 kilométer/órás tempónál pedig 4.4 literes átlagot sikerült konstatálnunk. Mindkét esetben felhajtott tetővel közlekedtünk, abszolút kímélő üzemmódban. Ha viszont egy kicsit megbokrosítjuk a Mazda MX-5-öt, simán beköszönhet egy 8.3 literes átlag is 100 kilométerre (város), illetve egy masszív 7 literes vegyes átlag. Ki-ki döntse el maga, miként feszegeti a Mazda MX-5 határait, de elég az hozzá, egy ilyen kategóriájú autótól még a magasabb fogyasztási adat is teljesen meggyőző lehet.

mazda-mx-5-teszt-autoaddikt-006

2016 Mazda MX-5 G130 specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres benzines szívómotor

Lökettérfogat: 1496 cm³

Maximális teljesítmény: 131 LE @ 7000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 150 Nm @ 4800 ford./perc

Erőátvitel: hátsókerékhajtás, 6 fokozatú automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 3915 mm

Szélesség: 1735 mm

Magasság: 1225 mm

Tengelytáv: 2310 mm

Első gumik mérete: 195/50 R16

Hátsó gumik mérete: 195/50 R16

Tömeg, üresen: 975 kg

Megengedett össztömeg: 1215 kg

Csomagtartó mérete: 130 liter

Üzemanyagtartály mérete: 45 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 204 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.3 s (gyári), 8.2 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 6.9 l/100 km

Országúti: 4.4 l/100 km

Vegyes: 6.1 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 7.9 l/100km

Országúti: 4.9 l/100km

Vegyes: 6.0 l/100km

CO2 kibocsátás: 139 g/km

Még több információ a Mazda magyarországi importőrének weboldalán található.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte

ÉRTÉKELÉS
Forma, design
96 %
Komfort
78 %
Kezelhetőség
88 %
Biztonság
88 %
Költségek
88 %
Előző cikkVihar, veszély az autópályán: a Ford segít elkerülni a bajt
Következő cikkMagas mércét állít az új Volkswagen Crafter
teszt-mazda-mx-5-g130-revolution-mindent-amit-lehetett-kihoztak-beloleKategóriájának az egyik legjobbja a Mazda MX-5. Vagy a legjobbja? Lehet, hiszen mondhatjuk, ez a modell teremtette meg magát a műfajt. Pontosan olyan, amilyennek lennie kell, az elvárásokat messzemenően teljesíti. Divatos, dinamikus, és remekbeszabott. Egyediség-faktor is garantált!